Přehled tisku

Václav Klaus
0:00
/
0:00

Co konkrétně znamená, když prezident Václav Klaus označí vládu za "nejzlobbovanější a jak se něco podobného měří? Na to se ptá komentář Hospodářských novin.

Václav Klaus | Foto: Radio Prague International
Co konkrétně znamená, když prezident Václav Klaus označí vládu za "nejzlobbovanější a jak se něco podobného měří? Na to se ptá komentář Hospodářských novin.

"Klaus si jako starý taktik vybral bitevní pole, na němž nemůže prohrát: každý přece uzná, že na výroku o lobbismu za Topolánkovy vlády něco je." Prezident prý dobře ví, proč mluvil o mlhavém lobbingu a ne o měřitelných výsledcích, jinak by se ukázalo, že Topolánkova vláda snížila např. podíl dlouhodobě nezaměstnaných nebo po zavedení jediné daňové sazby vzrostly daňové příjmy, vyjmenovává komentátor některé pozitivní důsledky kroků bývalé vlády.

Souboj o to, která vláda byla nejzlobbovanější nelze podle komentáře v Lidových novinách nijak objektivně rozhodnout. "O tom si nanejvýš každý může myslet, co chce, zpravidla podle vlastních politických preferencí. Lobbisté totiž oficiálně neexistují. Novináři je samozřejmě znají a mluví s nimi, ale nikdo z nich oficiálně nepřipustí, že by byl lobbista. Jejich existenci samozřejmě nepřipustí ani politici - výkon moci je svázán ústavními pravidly a do nich nijak nelze vtěsnat skutečnost, že někdo, kdo oficiálně není nic víc než premiérův kamarád, má na politiku vlády větší vliv než 90 procent poslanců."


Mladá fronta Dnes informuje o kampani Stop násilí na dětech, kterou rozjíždí ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Kampaň je zaměřena proti fyzickému i psychickému týrání dětí. Sám Kocáb říká, že byl překvapen, co všechno patří do násilí a jakým problémem může být nezájem rodičů nebo naopak jejich přílišné opečovávání dítěte. Ministr chce upozornit také na to, jak dětem škodí rozvodové hádky partnerů nebo vystavování dětí strachu. Součástí kampaně je Slabikář, v němž se na problémy upozorňuje prostřednictvím básniček. Např.: Máma má meeting, táta má tetu, sám sedím u internetu. Ministr Kocáb uvádí, že cílem kampaně je pozitivní výchova a rádi by apelovali na rodiče, aby změnili svůj přístup k dětem.


Jan Fischer,  foto: ČTK
Jan Fischer je podle většiny Čechů dobrý premiér, uvádí to alespoň průzkum, který si nechal vypracovat deník Právo. Nového předsedu vlády hodnotí kladně většina voličů stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, výjimku tvoří jen voliči ODS. Stanislav Hampl z agentury STEM uvádí, že podpora, kterou má premiér Fischer mezi občany bude zřejmě způsobena tím, že veřejnost má jistou ´slabost´pro odborníky v politice.


Mladá fronta Dnes se zaměřila na výhody, které mají někteří šéfové státních úřadů. Nikdo se prý nevyrovná prezidentu Nejvyššího kontrolního úřadu Františku Dohnalovi, tomu je mimo jiné placen dvousetmetrový byt na pražských Vinohradech s nájemným 70 tisíc měsíčně, k dispozici má také tři služební vozy. Druhé místo se podle deníku obsadil Martin Pecina, nový ministr vnitra a šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, části výhod se ale vzdá poté, až bude jmenován nový šéf antimonopolního úřadu. "Vymoženosti úředníků jsou často na první pohled nevyvážené," píše Mladá fronta Dnes a uvádí, že zatímco třeba ředitel Státní rostlinolékařské správy využívá vůz i s osobním řidičem, šéf úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí nemá ani služební telefon.


Hospodářské noviny informují o tom, že Česko bude mít svou první "medvědí dálnici". Přechod má překlenout hlavní tah na česko-slovenské hranice nedaleko Mostů u Jablunkova. Spolu s medvědy by jej mohli využívat i vlci nebo rysové. Cena ale z původních 250 milionů vzrostla na více než 400 milionů a spory se vedu o to, jak bude most široký. Mělo by to být mezi 40 a 80 metry. Až bude přechod vybudován, porostou na něm např. keře, aby si zvířata připadala, že jsou stále v přírodě. Menších přechodů je v Česku už několik a podle plánů by jich mělo přibývat.