Přehled tisku

David Rath (vpravo), foto: ČTK
0:00
/
0:00

Poplatky musí být zničeny, opakuje podle komentátora Mladé fronty Dnes středočeský hejtman David Rath stále dokola. A poplatky časem skončí tak jako tak, to si pišme. Možná i s novou ministryní zdravotnictví, která si je - osoba troufalá - dovolila hájit, míní autor.

David Rath  (vpravo),  foto: ČTK
Poplatky musí být zničeny, opakuje podle komentátora Mladé fronty Dnes středočeský hejtman David Rath stále dokola. A poplatky časem skončí tak jako tak, to si pišme. Možná i s novou ministryní zdravotnictví, která si je - osoba troufalá - dovolila hájit, míní autor. Vláda, která se jako králíček poleká při prvním zadupání, je podle komentáře stejně k ničemu. Vzpomeňme si, co se dělo v minulosti (i za ministra Ratha), když peníze došly. Přidávaly se z daní. Potichu se škrtaly úhrady za léky pro lidi se vzácnými chorobami. Udělal se strop na péči i na léky u praktiků a ti přestali pacienty posílat na vyšetření. Pacienti slýchali: Na operaci vás vezmeme až za rok, píše autor v Mladé frontě Dnes a ptá se: Je tohle opravdu lepší než poplatky?


Foto: Evropská komise
Jste-li ochotni věřit na rusalky, bojíte-li se polednic, bojte se i důsledků lisabonské smlouvy, neboť vstoupí-li v platnost, nastane boží dopuštění, píše autor článku v deníku Právo. I Evropská unie přestane existovat a změní se v superstát. Z Bruselu nám budou diktovat ceny a podle rozmaru nám třeba zavřou nebo ponechají Temelín. A odsunutí čeští Němci si samozřejmě přijdou pro majetek, míní komentátor. Protilisabonští senátorští hekalové jsou prý poslední zálohou prezidenta Václava Klause a celý problém lisabonské smlouvy se mění v trapný český kabaret, nebezpečně ovšem zavánějící ústavní krizí, tvrdí autor.

Opačný názor na lisabonskou smlouvu vyjadřuje komentátor v Lidových novinách. Podle něj expremiér Mirek Topolánek vytvořil pro obhajobu Lisabonu sérii demagogicky srozumitelných argumentů. Ty, kdo s ním prý nesouhlasí, preventivně označil za spiklence a nesouhlasící rychle pocítili, že za svou neloajalitu zaplatí. Koncertem pro Mirka podle komentáře rozjel Topolánek i propagaci vlastní osoby. Machiavelli by nemohl než přikyvovat. Jen je škoda, že tuhle energii nenašel premiér dřív a že ji nezačal včas uplatňovat na něco jiného než na udržení vlastní moci, tvrdí autor.


Volební kandidátku ODS v předčasných sněmovních volbách zřejmě povede první místopředseda ODS David Vodrážka. Lidovým novinámřekl, že se na tom dohodl s šéfem pražské ODS a primátorem Pavlem Bémem. Chtěli tak prý zamezit domněnkám o neshodách v pražské ODS. Média totiž spekulovala o tom, že o prvenství na kandidátní listině bude usilovat i Bém, a že se proto v pražské ODS schyluje k souboji. "Jako první místopředseda bych měl být lídrem. S Pavlem (Bémem) jsme se dohodli, že to tak bude a on bude na kandidátce hned za mnou, aby se zamezilo spekulacím o rozbrojích v pražské ODS,"řekl listu Vodrážka. "S Davidem jsme v naprosté shodě, ale oznámíme celou kandidátku až přijde čas," uvedl Bém. Média před časem informovala o tom, že kandidátem na lídra ODS v Praze by mohl být i předseda občanských demokratů a expremiér Mirek Topolánek a Bém prý s Topolánkem jako jedničkou na kandidátce nesouhlasil. Lidové noviny ale přinesly informaci, že Topolánek zřejmě povede v předčasných sněmovních volbách kandidátku ODS v Jihomoravském kraji.


Další únik fotografií z policejní databáze popisuje článek na titulní straně deníku Právo. Na přelomu roku zaplavily Plzeň hanlivé letáky s textem a fotografií, že muž na snímku je podvodník. Autora pomlouvačných plakátů policisté nevypátrali, ale přišli na to, že použil fotografii z informačního systému ministerstva vnitra, který není veřejně přístupný. Později detektivové z policejní inspekce odhalili dokonce konkrétního policistu, který fotografii z databáze získal. Žalobce teď navíc rozhodl, že jednání policisty není tek závažné, aby mu hrozil trestní postih, komentuje kauzu deník Právo.


Miloš Zeman,  foto: ČTK
Přátelé Miloše Zemana podle komentátora Hospodářských novin konečně kápli na téma, kterým by se mohla jejich modla občas připomenout. A nakonec zvolili: kůrovec. Bitva o jeho hubení v centru Národního parku Šumava zuří už deset let. Ale teď se nad krajinu vznesl vrtulníkem expremiér a lýkožrout smrkový má smrtelného nepřítele. Stojí tedy za to připomenout, že porosty se soušemi po kůrovci v bezzásahových oblastech činí asi dvě procenta výměry lesů šumavského parku. Právě na toto nejvzácnější dřevo si ale už dlouho brousí pily dřevařské lobby orodující u politiků za zásah proti kůrovci, píše deník.


Univerzita Karlova
Univerzita Karlova chce od studentů pět tisíc ročně. Půjde o tzv. zápisné a studenti ho budou platit každý rok. Lidovým novinám to potvrdil rektor univerzity Václav Hampl. Takto získané peníze by škola použila na administrativu a služby spojené se zabezpečením studia. Zdravotně handicapovaní a sociálně velmi slabí studenti by byli platby zproštěni. Zavedení zápisného je součástí reformy terciálního vzdělávání, kterou připravila právě Univerzita Karlova, upozorňují Lidové noviny.


Prodej letenek v Česku letos v dubnu klesl o téměř 22 procent a dále se snižuje. V kusech to představuje rozdíl v prodeji o 15 procent. Píše o tom Mladá fronta Dnes s odkazem na čísla Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA). V březnu prodej letenek klesl o necelých pět procent. IATA odhaduje ztráty dopravců jen za první čtvrtletí na miliardu dolarů (asi 19,6 miliardy korun). Češi letos podle deníku utratili za letenky zatím 3,2 miliardy korun. V této částce nejsou zahrnuté prodeje nízkonákladových dopravců, kteří tvoří zhruba 20 procent dopravy na pražské Ruzyni. Většina největších prodejců kvůli slabšímu odbytu v dubnu zvýšila poplatek za vystavení letenky, protože nedosahují na prodejní prémie od aerolinek.


Realitní krize dobyla i hrady a zámky v Česku, informují Hospodářské noviny. Kategorie 40+1 není v českém realitním byznysu příliš běžná, ale existuje. Tuto dispozici mají některé hrady a zámky, které jsou spolu s desítkami zámečků, tvrzí a far na prodej. Zájem o ně ale citelně klesl. List oslovil realitní kancelář, která se na zámecké reality specializuje. Letos má v nabídce 16 zámků, od nejmenších za 5 miliónů až po zámek u Prostějova z roku 1880 s rozsáhlou honitbou za 82 miliónů korun. Za milión eur je k mání i jeden zámeček ve Francii. Ceny se odvíjí od stavu nemovitosti. V Česku se dá koupit zámek už za milión korun, rekonstrukce může být ale stonásobně dražší. Realitní krize nemusí být jen katastrofou. Ceny nemovitostí výrazně klesají a to může být příležitost k dobré investici, třeba i do nějakého hradu, zámku nebo tvrze, píší Hospodářské noviny.


Myslivci v Česku chtějí zřídit v lesích psí zóny. Podle Lidových novin tak vycházejí vstříc pejskařům a zároveň se snaží zabránit volnému pobíhání psů po loveckých honitbách. Ti jsou nebezpeční hlavně pro zvěř a její mláďata. V zónách by se psi mohli pohybovat bez vodítka a náhubku. Opatření se bude týkat hlavně lesů v blízkosti větších měst. První zóna by měla vzniknout u Hodonína, zatím se ale neví, kdy. Pokud ale bude experiment úspěšný, mohl by se postupně rozšířit po celých Čechách, shodují se myslivci v Lidových novinách.