Přehled tisku

lidove6509.jpg
0:00
/
0:00

Deníky komentují postavení a vyhlídky úřednické vlády. Prezident má kabinet pod vedením Jana Fischera jmenovat v pátek. Ministerský tým by měl zemi dovést k podzimním předčasným volbám. "Vláda to má být úřednická, ve skutečnosti je to vláda ODS, ČSSD a zelených, kteří 'se přimkli'. Neboť Jan Fischer dostal od obou partají zadání, hodné lstivé pohádkové čarodějnice: výběr ministrů je vaše věc, pokud ovšem to budou ministři navržení námi," napsal deník Právo.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Deníky komentují postavení a vyhlídky úřednické vlády. Prezident má kabinet pod vedením Jana Fischera jmenovat v pátek. Ministerský tým by měl zemi dovést k podzimním předčasným volbám. "Vláda to má být úřednická, ve skutečnosti je to vláda ODS, ČSSD a zelených, kteří 'se přimkli'. Neboť Jan Fischer dostal od obou partají zadání, hodné lstivé pohádkové čarodějnice: výběr ministrů je vaše věc, pokud ovšem to budou ministři navržení námi," napsal deník Právo. Autor poznámky v Hospodářských novinách míní, že nový kabinet není dílem premiéra, ale stranických vůdců - z jejich dohody vznikl, z jejich rukou bude přijímat politická zadání. "Přesto jsou poněkud předčasné odsudky, že přichází vláda loutek," domnívá se komentátor Hospodářských novin. Nastupující vláda má podle něj jeden klíčový úkol, a to připravit první opravdu protikrizový rozpočet. "To mimo jiné předpokládá pacifikovat politiky, zvyklé na předvolební uplácení voličů. Její šance spočívá v tom, že představy ČSSD a ODS o státních financích jsou natolik rozdílné, že jen těžko dospějí k dohodě," soudí. Premiér by tak podle něj mohl obratně manévrovat mezi oběma předsedy.


Eduard Janota,  foto: ČTK
Pravděpodobný budoucí ministr financí Eduard Janota chce příští rok zmrazit platy státních a veřejných zaměstnanců. O jeho plánech píše několik deníků. Podle Hospodářských novin hodlá také jen minimálně zvednout penze. Například v rozhovoru pro Právo mluví o "nulovém nárůstu mezd a platů" a o zmrazení mezd ve státní sféře hovoří i v Mladé frontě Dnes. Kabinet v demisi před několika dny rozhodl o zvýšení platů ve veřejném sektoru o 3,5 procenta. Polepšit si mají hlavně pracovníci ve školství. Dosluhující ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas již dříve naznačil, že v příštím roce se zřejmě nic takového očekávat nedá. V případě, že by vláda platy zaměstnancům veřejného sektoru nezvýšila nyní, nedočkali by se valorizace nejméně do roku 2011, uvedl Nečas.


Šéfredaktoři několika českých médií, tištěných i elektronických, napsali designovanému premiérovi Janu Fischerovi dopis, v němž ho žádají, aby zvážil nápravu takzvaného náhubkového zákona. "Vaše vláda může navrhnout novelu tohoto zákona nebo může podpořit iniciativu zákonodárců, která zákon změní," stojí v dopise, jehož text ve středu otiskly či z něj citovaly některé deníky. Podpis kromě šéfredaktorů deníků, týdeníků, šéfredaktorů zpravodajství televizí i Radiožurnálu podepsal i předseda Syndikátu novinářů Miroslav Jelínek. Sporná "Zákon představuje výrazný zásah do ústavně zaručeného práva občanů na svobodu projevu a svobodné šíření informací," napsali mimo jiné šéfredaktoři. Norma je podle nich ve srovnání s jinými demokratickými zeměmi bezprecedentní tím, že neuznává, že by zmíněné údaje mohly být publikovány ve veřejném zájmu. "Druhou zcela neobvyklou věcí je pak výše sankcí za jeho porušení - až pět lez vězení nepodmíněně a až pětimilionová pokuta," uvedli také.


Státní podnik MERO údajně připravuje s ministerstvem průmyslu a obchodu nabídku na odkup podílu ve společnosti Česká rafinérská od firmy Shell. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Utajovaný plán, jak posílit vliv státu v největší české rafinerii a ubránit ji před ruským vlivem, má dostat na stůl nová vláda. Oficiálním argumentem pro nabídku je podle listu předpoklad, že propojení rafinerií v Litvínově a Kralupech s ropovody by mohlo přinést úspory. Společnost Shell má v rafineriích 16 procent a už delší dobu zvažuje, že je prodá. Mezi zájemci je i ruský podnik Lukoil. Obdobně velký balík akcií rafinerií se dříve prodával za zhruba čtyři miliardy korun. Přeplatit Lukoil ale může být podle Hospodářských novin obtížné, Rusové navíc přesvědčují polské vlastníky českých rafinerií, aby jim prodali majoritní podíl.


České děti patří do absolutní světové špičky v množství vykouřených cigaret. Uvedly to Lidové noviny s odvoláním na aktuálně zveřejněný průzkum Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Například celkem 23 procent českých dívek ve věku patnácti let pravidelně kouří. Podle této studie, která vychází ze sběru dat v letech 2005 až 2006, je tak v Česku nejvíce mladistvých kuřaček hned po Rakousku, napsaly Lidové noviny. Mezi chlapci ve stejném věku obsadila Česká republika s 20 procenty kuřáků čtvrtou příčku. Třeba ve Švédku či USA kouří třikrát méně dětí než v České republice. "Dlouhodobě se v podobných žebříčcích umisťujeme na předních místech. Je to dáno celkovou atmosférou ve společnosti, která kouření u mladistvých stále nepovažuje za dostatečně vážný problém," citoval deník předsedu Ligy proti rakovině Zdeňka Dienstbiera.


Lidé starší padesáti let si budou moci každoročně nechat bezplatně zjistit, zda nemají rakovinu tlustého střeva či konečníku. Informovala o tom středeční Mladá fronta Dnes. Dosud hradí pojišťovny testy na přítomnost krve ve stolici jen jednou za dva roky. Od 1. července to umožní změna financování prevence těchto nádorových onemocnění, k níž podle MfD ministerstvo zdravotnictví přiměly nelichotivé statistiky - Česko drží světový primát v rakovině střeva u mužů. "Jednak se změní financování těchto screeningových programů, a také přibude lékařů, kteří budou lidem testy nabízet," citovala Mladá fronta Dnes odstupující ministryni zdravotnictví Danielu Filipiovou.