Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deník Právo komentuje současnou atmosféru kolem nákazy prasečí chřipkou. V souvislosti s nemocí byl podle komentátora cenný zejména postřeh hlavního hygienika Michaela Víta. Ten na tiskové konferenci uvedl, že v mexické populaci prasečí chřipka lidi běžně zabíjí, zatímco v USA nikoliv.

Foto: ČTK
Deník Právo komentuje současnou atmosféru kolem nákazy prasečí chřipkou. V souvislosti s nemocí byl podle komentátora cenný zejména postřeh hlavního hygienika Michaela Víta. Ten na tiskové konferenci uvedl, že v mexické populaci prasečí chřipka lidi běžně zabíjí, zatímco v USA nikoliv. "Tím jednak naznačil možné hygienické a sociální souvislosti, zejména ale přispěl k vytvoření obrazu toho, co se na nás řítí," píše list. Podle komentátora je lépe mít v rezervě lék Tamiflu, který zabírá i proti prasečí chřipce, než ho potřebovat a nemít.


Sociální demokraté budou prý v interním průzkumu veřejného mínění zkoumat, kolik lidí odmítá případnou vládní koalici KSČM a ČSSD. Chtějí vědět i to, komu by vadila menšinová vláda sociální demokracie opřená o hlasy komunistů. Informují o tom Hospodářské noviny. Podle šéfa analytické sekce Lidového domu Oty Novotného si sociální demokraté testovali vztah lidí ke komunistům už jednou po krajských volbách, kdy ČSSD uzavřela s komunisty v některých krajích koaliční vlády. Účast komunistů ve vládě by přitom podle průzkumu vadila drtivé většině lidí. "Menšinová vláda s podporou komunistů, která by prosazovala program ČSSD, ale většině našich voličů nevadí,"řekl Novotný.


láda vzdala léta připravovaný nový občanský zákoník. Je to důsledek politické reality v parlamentě, píše se v komentáři Mladé fronty Dnes. Současná sněmovna ho již zřejmě nestačí přijmout a dolní komora v novém složení po předčasných volbách ho musí začít projednávat celý znovu. I v laikovi, který nemá citové vazby k právním předpisům, to budí pocit zmaru. Práce na novém občanském zákoníku probíhá už léta. A takto nakládat s lidskou energií a odbornými znalostmi je smutné. Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce není prý navrhovaný zákoník moderní, obsahuje archaické výrazy. Ale nejeví se ty výrazy archaické hlavně kvůli tomu, jak u nás zákony zmodernizovali komunisti? - ptá se autor komentáře. A že nezohledňuje internet? Kdyby vše kolem internetu zákoník detailně upravoval, byl by nemoderní určitě už za pět let. Tejc slibuje, že ČSSD vyrobí mnohem lepší zákoník. Když se ale hlásí k tomu, že pokus o novou kodifikaci zahájil už v r. 2000 Otakar Motejl, přiznává tím vlastně, že ani sociálním demokratům to moc nešlo.


Ilustrační foto: Štěpánka Budková
Chce-li stát zatočit s extremisty, nemůže zatknout Duka a zároveň chránit neonacisty v Ústí nad Labem. Uvedl to komentátor Lidových novin. "Ústí teď naznačilo, že policie se učí spíše demonstrovat svou sílu než účinně bránit občany města. A Praha doložila, že to policii jde, jen když chce," píše list. Každá policie, i v nejdemokratičtějších státech, pracuje na politickou objednávku. Ta se ale řídí obecným řádem. Mirek Topolánek správně říká, že tu spirálu zla, kterou představuje aktivizace extremistů, je třeba včas rozetnout. Má-li na mysli to, že stát nyní hodlá vymáhat svou politickou objednávku a že se postará, aby policie chránila více občany než řádně nahlášené akce neonacistů, můžeme tomu zatleskat, uzavírají Lidové noviny.


Foto: ČTK
Dárci už na konto veřejné sbírky pro oběti žhářského útoku ve Vítkově poslali šedesát tisíc korun. Píše o tom deník Právo. Podle starosty Vítkova Pavla Smolky na konto přispělo několik desítek dárců. Radnice podle něj zatím peníze k účtu vybírat nebude a počká, až se jich sejde víc. Peníze by podle jeho představ měly směřovat hlavně do bydlení, protože základní životní potřeby, jako je ošacení či drobné potřeby pro domácnost, dostala postižená romská rodina od různých dárců. Nejnutnější výdaje jsou také pokryty z mimořádného příspěvku od státu, který je pro podobné případy uvolňován. Rodině chce pomoci i krajský úřad. Je ochoten poskytnout částku, která bude potřeba, řekl moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas. Po žhářích, kteří požár v domku způsobili, policie stále pátrá. Dvouletá holčička, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla, je stále v kritickém stavu v nemocnici.


Sociální demokracie nabídla herečce Kateřině Brožové, známé například z televizního seriálu Pojišťovna štěstí, místo na kandidátce do říjnových předčasných voleb. Informují o tom deníky Právo a Lidové noviny s tím, že Brožová nabídku potvrdila. ČSSD by herečku chtěla nasadit na kandidátku v Ústeckém kraji na jednom z předních míst, píše Právo. Nabídku podle deníků Brožová dostala od předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka, který byl v tomto volebním regionu lídrem před třemi lety a chystá se tam kandidovat znovu.


Opožděnou výplatu mateřské a nemocenské by měli urychlit brigádníci. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Pražská správa sociálního zabezpečení, kde byly největší problémy, je posílena od začátku května o 40 agenturních pracovníků, řekl mluvčí České správy sociálního zabezpečení Kamil Vařeka. "Vedení ministerstva a správy podhodnotilo počet pracovníků v oblasti nemocenského pojištění. Bude potřebné jejich další trvalé navýšení, aby byl chod systému optimální," uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský. Správa podle něj peníze na nové trvalé zaměstnance nedostane, ale bude muset na novou agendu přesunout lidi z jiných odborů, píše list. V polovině dubna dostávalo podle deníku dávky nemocenského pojištění s více než měsíčním zpožděním 12 procent lidí. Některé matky čekaly až tři měsíce, píše MfD. Podle informací listu nestíhala ČSSZ množství žádostí vyřídit. Od začátku ledna převzala agendu výplat nemocenské a mateřské od větších podniků.


Česko bude mít svůj soutěžní snímek na filmovém festivalu v Cannes. Uvádějí to Hospodářské noviny. Do kolekce studentských filmů z celého světa se probojovala studentka FAMU Zuzana Špidlová s absolventským filmem Bába. Jde o dramatický příběh pubertální dívky, která svérázně pečuje o svou nemohoucí babičku. Kvůli filmu se režisérka seznamovala se situací v domovech důchodců i léčebnách dlouhodobě nemocných. Úspěch jejího filmu o hořkých vztazích mezi nejmladší a nejstarší generací stojí na silném příběhu, vynikajících hereckých výkonech i výrazné kameře. Bába už bodovala na loňském Famufestu, kde získala cenu za režii a za nejlepší film. "Velmi si nominace vážím. Je to po dlouhé době první český hraný film, který se do Cannes dostal,"říká Zuzana Špidlová v Hospodářských novinách.


Mladá fronta Dnes informuje o tom, že Úřad vlády zrušil koncert České filharmonie, který měl být jednou z vrcholných kulturních akcí českého předsednictví Evropské unie. Koncert s Beethovenovou Devátou symfonií ke Dni Evropy si přitom vláda už před několika měsíci objednala u festivalu Pražské jaro. Teď se ale vládní úředníci rozhodli šetřit. Podle deníku je to důsledek pádu vlády, po němž se naše předsednictví stává víceméně formální záležitostí. Přesvědčují se o tom jednotlivá města, která se dlouho připravovala na ministeriády. Na setkání ministrů sedmadvacítky do Mariánských Lázní jich však minulý týden přijelo jen sedm. Podobná situace bude teď v Litoměřicích. Česko v poslední třetině své předsednictví v unii už zkrátka "balí", píše list.