Přehled tisku

Václav Klaus, foto: autor
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes přináší obsáhlý rozhovor s prezidentem Václavem Klausem. Hlava státu se v něm vyjadřuje k aktuální politické situaci v České republice, roli v českém předsednictví EU a hospodářské krizi.

Václav Klaus
Mladá fronta Dnes přináší obsáhlý rozhovor s prezidentem Václavem Klausem. Hlava státu se v něm vyjadřuje k aktuální politické situaci v České republice, roli v českém předsednictví EU a hospodářské krizi.

Prezident podle svých slov nevěří tomu, že by se kapitalismus vyčerpal. "Kapitalismus byl přiškrcován, omezován a zásadním způsobem narušován nekapitalistickými zásahy do fungování celého systému. To, co se dnes děje, je důsledkem přiškrcování trhu," uvedl Václav Klaus. V rozhovoru padla zmínka také o šrotovném, prezident řekl, že doufá, že "nakonec rozum zvítězí a žádné šrotovné u nás nikdy nebude zavedeno."


Lidové noviny poznamenávají, že pokud si někdo v březnu myslel, že Paroubkův podraz na vládu i předsednictví EU zúročí Topolánek v říjnu ve volbách, tak by si to myslet neměl. "Soucit s ODS, solidarita s tím, kdo se snažil, slušně zabodoval a pak ho někdo podrazil, jsou hezké vlastnosti. V jejich duchu můžete třeba vychovávat děti. Ale nemůžete s nimi počítat v politickém zápase." Autor komentáře naráží na průzkum veřejného mínění, podle kterého se v březnu projevil "soucit s Topolánkem a naštvanost na Paroubka", ale dubnová čísla už ukazují návrat k poměrům před svržením vlády. Z toho plyne poučení pro politiky: nepočítejte s pamětí voličů, s jejich soucitem ani vděkem.

Hospodářské noviny k tématu poznamenávají, že veřejnost je hodně nejistý konstrukt. "Řídí se pocity či nějakým sedmým smyslem, nikoli přísnou logikou. Celý politický marketing dnes stojí a padá s vědecky ověřenými názory veřejnosti. Může se při takové nejistotě někdo divit, jak příšerně ta politika vypadá?"


Komentář deníku Právo si všímá plánovaných pochodů neonacistů Ústím nad Labem. Tamnímu magistrátu se nepodařilo akce zakázat. Podle komentátora se tak stalo přesto, že měl k zákazu dobré důvody: nechce mít nepořádek ve městě a je jasné, že smyslem akce je připomenutí narozenin Adolfa Hitlera a ne avizovaná vzpomínka na oběti spojeneckého bombardování. "Jenže dokázat se to prostě nedá. Soudy tedy po právu rozhodly, že pochody budou...Zdá se, že demokracie je na nácky krátká. Kdo chce zakazovat totiž musí dokazovat. Chce to však pořádnou práci a hlavně důslednost."


Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Komentář Mladé fronty Dnes se věnuje spekulacím, že by ministr financí v demisi Miroslav Kalousek mohl zastávat stejný post i v nové vládě. "Pod dvaceti letech se česká politika dala na přímou cestu do neštěstí populismu, rabování veřejných peněz, podplácení voličů. Ze státu sociálního se mění ve stát asociální, ať se děje cokoliv, hlavně, když se uchvátí moc. Nevím, proč by právě toto měl nějaký sebegeniálnější Kalousek zachránit," soudí komentátor.


"Negativní důsledky hospodářské krize pocítila už téměř polovina českých domácností," píší Lidové noviny. Podle průzkumu, který si deník nechal vypracovat v posledních šesti měsících výrazně klesly příjmy 14% domácností a mírný pokles zaznamenalo 32% domácností. Budoucích dopadů krize se bojí většina občanů, největší strach mají lidé s nižším vzděláním a nižšími příjmy. Oblastí, kterou krize nejvíce postihla, jsou severní Čechy. Respondenti jsou také často přesvědčeni, že se zaváděním eura do Česka není nutné spěchat a v době krize by jednotná měna spíše uškodila.


O tom, že se letos v Praze podařilo zachránit rekordní množství netopýrů, informují Hospodářské noviny. Zimu totiž přečkali v záchranné stanici a v těchto dnech byli vypuštěni v parku Stromovka. Letos takto přezimovalo na čtyři sta netopýrů, v předchozích letech to byly jen desítky. Netopýři před zimou nejprve putovali do skříně, poté našli útočiště v Divoké Šárce, v prostorách, kde Němci za 2. světové války budovali podzemní letiště. V hlavním městě se vyskytuje 26 druhů netopýrů, bývalo jich ale více. Nejčastěji jde o netopýry rezavé, ale nechybí také netopýr parkový či večerní. A co známá pověra, že se tito létající savci zamotávají do vlasů? I to prý lidé ze společnosti Nyctalus, která se i netopýry stará, zkoušeli a posadili jeden exemplář na hlavu, za chvíli ale odletěl a do vlasů se nezamotal.