Přehled tisku

0:00
/
0:00

"Rozhodnutí Vrchního soudu v případu ´justiční mafie´ je pobuřující. Nikoli proto, že odvolací senát zrušil rozsudek soudce Vojtěcha Cepla mladšího. Ale proto, že mu věc rovnou odebral," míní komentátor Hospodářských novin.

"Rozhodnutí Vrchního soudu v případu ´justiční mafie´ je pobuřující. Nikoli proto, že odvolací senát zrušil rozsudek soudce Vojtěcha Cepla mladšího. Ale proto, že mu věc rovnou odebral," míní komentátor Hospodářských novin.

Mohl by to být "jen" střet dvou soudních kultur. Vojtěch Cepl mladší jednal aktivisticky, mnohé důkazy opatřil sám, když toho rychloústá Marie Benešová nebyla schopna. Je to soudce mediální a otevřený, cituje Ústavní soud i staročeského klasika Pavla Kristiána z Koldína. I když jsme k jeho rozsudku měli na tomto místě výhrady, byl jasný a silný," soudí komentátor. "Soudkyně Žáková, Dudová a Vostrejšová rozhodly neveřejně, tutlalsky. Vytýkají mu, že ´neregulérně pomáhal´ Benešové, prováděl i důkazy, které ji nenapadly. Soustředí se na hledání hnid a překlepů, aby mohly rozsudek - chválený laiky i odborníky za čtivost a přehlednost - prohlásit za ´nesrozumitelný´... a věc přikázat jinému soudci," poznamenává komentář a dodává, že předsedkyni senátu Naděždu Žákovou už dříve důtklivě napomínal Ústavní soud, "věříme, že by to udělal i v tomto případě."

Případu se věnují také Lidové noviny, ve svém sloupku např. poznamenávají, že "z rozhodnutí Vrchního soudu laik vyčte, že soudce Cepl mladší má ve svém odůvodnění rozsudku překlepy, považoval chybně kauzu katarský princ za veřejně dostatečně známou a dovolil si rozhodovat podle vlastního rozumu, což je špatně. Vrchní soud požaduje, aby pokorně ´vycházel z rozhodnutí příslušného orgánu.´ Lidové noviny poznamenávají, že odůvodnění soudu mocně působí na veřejnost ta si od nynějška může myslet, že pokud nějaký soudce - pitomec (nepitomci mezi soudci prominou) rozhodne, že voda teče do kopce, je nutné napříště vycházet z rozhodnutí," poznamenává list.


Mladá fronta Dnes přináší porovnání "bydlení" Karla Vaše a Ludmily Brožové-Polednové. Prokurátor a soudce z dob stalinských represí Karel Vaš si v klidu užívá vysoké penze," informuje list a přináší popis domova důchodců, v němž Vaš žije. S reportéry deníku, ale Vaš mluvit nechtěl, má prý s novináři špatné zkušenosti. Vaš poslal na konci čtyřicátých let na smrt generála Heliodora Píku, jeho zločin je podle soudu už promlčený. Bývalá prokurátorka v procesu s Miladou Horákovou Ludmila Brožová - Polednová má zanedlouho nastoupit do věznice ve Světlé nad Sázavou. Ani ji ale nečekají tvrdé podmínky. Bude jí donášeno jídlo, kdykoliv si bude moci zavolat lékaře nebo každý den zatelefonovat.


Foto: ČTK
„Fotbalový experiment zdárně pokračuje, v pondělí byl na Slavii vstup jen na občanku a zdánlivě se to osvědčilo“, uvádí deník Právo. Zápas proběhl prakticky v klidu a ministr vnitra Ivan Langer může být spokojen, jak úspěšně odbřemenil policii od služby na stadiónu. "Zbývá tedy vlastně už jen maličkost, odbřemenit policii ještě od hlídání tlup ožralých fandů po cestě na zápas a zpátky, což v pondělním případě zabralo půl dne a zaměstnalo půl tisíce perfektně vyzbrojených a vycvičených mužů," podotýká Právo. Problémy působí fanoušci klubů i ve vlacích a komentátor se zamýšlí, zda by si tedy i české dráhy neměly vycvičit vlastní jednotky zásahových revizorů. "Dalším pokračováním podobných úvah pak dospějeme až k odbřemenění policie od veškeré policejní práce," píše komentátor.


"Vysoké školy bojují proti podvodům studentů, učitelé chtějí, aby před zkouškou prokázali svoji totožnost," informují Hospodářské noviny. Studenti, kteří se nestihnou naučit na test, se v některých případech domluví se spolužákem, který látku umí, a ten za ně zkoušku napíše. Proto se studenti u některých zkoušek musejí prokazovat průkazem totožnosti. Stejně tak, jak jsou důmyslní studenti v podvádění, jsou vynalézaví i učitelé, v jeho rozkrývání podobných praktik. Masarykova univerzita v Brně tvrdě bojuje zvláště proti plagiátorství a opisování referátů a seminárních nebo diplomových prací. Vytvořila i speciální program, který porovnává studentské práce a sleduje, jestli nebyly části opsány k knih nebo od jiných spolužáků. Program už využívají desítky fakult v Česku.


Jiří Paroubek
Proč nedokáže Jiří Paroubek, který rozdrtil vládu kvůli třiceti korunám, zúročit hospodářský pokles, který se vláda snažila dlouho bagatelizovat? Touto otázkou se zabývá komentář Lidových novin. Podle něj zafungovalo české předsednictví EU. Jeho působení našeho špatně odhadl Jiří Paroubek, Václav Klaus i sociologové. Česká, na unijní poměry euroskeptická, veřejnost cítí, že solidní vystupování na mezinárodní scéně je důležité a premiér Mirek Topolánek dostal hned s plynovou krizí možnost dokázat, že dokáže svou roli plnit - premiér působí akceschopně, usmívá se, nemluví sprostě..."Paroubek naopak se svým negativismem přestřelil. Dnes už asi ví, že se měl s vládou na spolupráci při předsednictví dohodnout. Moc si nepomohl ani předpovídáním ekonomického zmaru a více než jeho bohatýrské protikrizové plány bojuje vládní NERV." Podle Lidových novin by Paroubek ve "zvěřinci", který připomínají koaliční poslanecké kluby, hlasy pro shození vlády našel, politicky by se mu to ale nevyplatilo. "Má přesilu, ale nemůže nic; Topolánek, který prošustroval kde co, se prozatím nemá čeho bát," soudí list.