Přehled tisku

Ondřej Liška, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Opozice má kritiku vlády v popisu práce a je správné, že kritizovala včera schválenou bílou knihu, píše se v komentáři Lidových novin. Autor však připomíná, že sociální demokracie nepředložila žádnou alternativu kromě tvrzení, že se žádné školné platit nemá a nebude.

Ondřej Liška,  foto: ČTK
Opozice má kritiku vlády v popisu práce a je správné, že kritizovala včera schválenou bílou knihu, píše se v komentáři Lidových novin. Autor však připomíná, že sociální demokracie nepředložila žádnou alternativu kromě tvrzení, že se žádné školné platit nemá a nebude. Jak chtějí saturovat finanční potřeby stále se rozšiřujícího vysokého školství, o tom představitelé ČSSD cudně mlčeli. To se do jejich marketingového modelu politiky nehodí, konstatuje list.

Pokud chce ministr školství Ondřej Liška dále tvrdit, že placení školného výrazně zvýhodní studenty z chudších vrstev, měl by se o tyto parametry rozhodně zajímat, uvádí ve svém v komentáři středeční Právo. Mohla by ho zajímat třeba výše úroku z půjček, které si studenti na splácení školného vezmou, nebo od jaké výše platu začnou školné splácet. Deník upozorňuje, že právě tyto detaily rozhodnou, kdo si bude moci vysokou školu dovolit. Ale možná pan ministr disponuje informacemi o zákonech, které toto všechno stanoví. Pak je jen škoda, že s nimi veřejnost (ani tu akademickou) neseznámil, míní Právo.


Vepřín v Letech
Hospodářské noviny se ve svém komentáři věnují problému se zbouráním vepřína v Letech postaveného na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy. Je jistě ošidné, když ministr Michael Kocáb při nástupu do úřadu slibuje vyřešit záležitost, na níž si zatím všichni vládní pověřenci pro lidská práva vylámali zuby, píše autor a ministrovi radí, aby namísto halasného boje spíše nenápadně "kutal" na fondu pro vykoupení vepřína. Kocáb by se měl rozpomenout na umný mix diplomacie a tvrdosti, s níž prosadil odchod ruských vojsk. Kdyby se mu totéž podařilo s několika vlastníky prasečáku, možná by ani nevadilo, pokud by jeho příspěvek k vyřešení romské otázky nebyl oslnivý, uzavírá list.


Poslední rozloučení s Janem Kaplickým,  foto: ČTK
Podle komentáře Mladé fronty Dnes si na skonu architekta Jana Kaplického dost lidí ohřívá svou "občanskou i politickou polívčičku". Nejdříve se objevily názory, že byl českou společností uštván jako Karel Čapek, nyní se objevují iniciativy, podle nichž by Kaplickým navržený blob měl být realizován "poměrům" navzdory, píše komentátor. Podle něj je sice smutné, že za architektova života nebyl český stát schopen financovat a myšlenkově unést stavbu, která by v Praze zanechala "naši" stopu, ale před další diskusí o blobu podle něj musí nejprve opadnout vlna emocí a zvučných slov.


Zpravodajská digitální televize Z1 se dostala kvůli hospodářské krizi do problémů. Ukončila spolupráci s desítkami lidí, ruší pořady a někteří spolupracovníci čekají na své výplaty i několik měsíců. Píšou o tom Hospodářské noviny s tím, že televize dluží i firmám, které zajišťují servisní služby. Vedení televize problémy s placením přiznává. "Jsme uprostřed hospodářské krize a ani nám neplatí všichni,"řekl listu šéf televize Martin Mrnka s tím, že veškeré závazky zaplatí.


Na mýtném se do 24. ledna letošního roku vybralo zhruba o 80 milionů korun méně než loni za stejné období. To představuje meziroční pokles o více než 22 procent. Píšou o tom středeční Lidové noviny. Zástupci ministerstva dopravy i společnosti Kapsch, která systém mýtného postavila a provozuje, se shodují na tom, že výnosy z výběru mýtného budou letos kvůli finanční krizi nižší. Výběr mýta se tak letos v lednu dostal na úroveň roku 2007. Zatímco loni se do 24. ledna vybralo na mýtném podle LN téměř 376 milionů korun, letos za stejné období to bylo necelých 296 milionů Kč. "Na dynamice výběrů mýta se projevily odstávky továren a především podniků dopravního průmyslu, které mohutně využívají kamionovou dopravu," potvrdil LN generální ředitel společnosti Kapsch Karel Feix.


Ministr financí Miroslav Kalousek nesouhlasí s rozhodnutím Ústavního soudu, podle kterého finanční úřady nesmějí kontrolovat podnikatele bez konkrétního podezření, že nemá účty v pořádku. Píšou o tom Hospodářské noviny. Kalousek chce v náhlých kontrolách pokračovat s tím, že se jeho lidé budou snažit získat důkazy o daňových únicích předem tak, jak to chtějí soudci. Ale v závažných případech zariskují a půjdou na kontrolu bez nich. Čeští podnikatelé tak musejí i nadále s namátkovými kontrolami počítat. "Ten nález Ústavního soudu je proti společnosti, proti lidem, proti státu, proti veřejným službám. Pomáhá pouze daňovým delikventům,"řekl v úterý deníku Kalousek. Ministerstvo hledá způsob, jak soudcům vyhovět a v kontrolách pokračovat. To znamená například najít slabé místo v daňovém přiznání, píšou Hospodářské noviny.


Ústav jaderného výzkumu (ÚJV) v Řeži u Prahy ve spolupráci se společností Linde Gas otevřou letos v květnu v Neratovicích první čerpací stanici, která nabídne řidičům čistý vodík. Píšou o tom středeční Hospodářské noviny. První vodíková pumpa na území nových členských států EU vyroste po třech letech příprav. Náklady na celý projekt jsou zhruba 83 milionů korun, z toho třemi čtvrtinami přispěla Evropská unie a ČR. Polovinu celkových nákladů stojí podle informací listu pořízení autobusu neratovické městské dopravy firmy Veolia Transport, který speciálně pro tento případ vyrobila plzeňská Škoda Electric. Autobus, který využívá vodíkových palivových článků k výrobě elektrického pohonu, už v současné době prochází homologací, píšou Hospodářské noviny. "Naše stanice má význam, i když ji zatím bude využívat jen jeden autobus. Jde o to ukázat veřejnosti, jak tato alternativa k fosilním palivům funguje,"řekl podle deníku šéf projektu z ÚJV Luděk Janík.