Přehled tisku

Jiří Paroubek
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes si všímá předvolebních výroků předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ten se jako opoziční lídr veze na vlně odporu proti současnému kabinetu, vyvolané nepopulárními reformami včetně zdravotnických poplatků.

Jiří Paroubek
Mladá fronta Dnes si všímá předvolebních výroků předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ten se jako opoziční lídr veze na vlně odporu proti současnému kabinetu, vyvolané nepopulárními reformami včetně zdravotnických poplatků.

"Ty sice začaly prokazatelně fungovat, ale to nám přeci Paroubek říkat nebude. Raději se obejme s komunisty, nad poplatky si společně uplivnou a budou doufat, že jim za to lidi přijdou ve volbách ´zatleskat´" soudí komentář.

Tématu se věnuje také deník Právo. Jiří Paroubek veřejně oznámil, že sociální demokraté zvítězí v nadcházejících krajských volbách a také sdělil, že koalice v krajích budou uzavírat nejprve se středovými subjekty, pak s komunisty a až nakonec s ODS. Obě prohlášení svědčí o mimořádném Paroubkově sebevědomí a pokud by se jeho předpovědi naplnily, byl by v pozici vítěze a měl rozhodující slovo. Nechat si zadní vrátka, pokud by se "proroctví" nenaplnila, šéf sociálních demokratů neuznal za nutné. "Musí skálopevně věřit v úspěch, nebo je takový borec, že se neobává ran, které by se na něj sesypaly z řad vlastní strany, kdyby se zmýlil," poznamenává komentátor.


Střední školy a gymnázia budou muset od příštího roku vyučovat nový předmět - finanční gramotnost, informují Lidové noviny. Žáci by se měli při výuce dozvědět, co je inflace nebo leasing. "Zavádění výuky finanční gramotnosti reaguje na potřebu, která nepochybně existuje," připouští komentář listu, ale klade si otázku, kde najdou všechny školy učitele, kteří se ve financích dostatečně vyznají. Připomíná také, že "kandidátů na to, co by se měli žáci učit, je víc. Hovoří se o mediální výchově, ekologické výchově či počítačové gramotnosti, zůstane ale ještě dost času na matematiku nebo cizí jazyky," ptá se deník.


Hospodářské noviny si všímají odchodu šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse z řad policie. Odchod byl podle komentátora na místě. Útvar zaznamenal během Komorousova působení skutečné úspěchy, během let ve službě a pod vlivem televizní popularity, ale jeho šéf postupně ztrácel soudnost, míní komentátor. "V roce 2005 už začal tlačit paragrafy proti marihuaně na vlastní pěst. Sám lobboval u poslanců proti vůli vlády i ministra vnitra. Střídání prospěje Komorousovi i jeho jednotce. Bude zajímavé sledovat, jak bude plukovník pokračovat ve své vzývané "cestě na straně dobra", když po ní půjde sám bez státního aparátu."


Babyboom pokračuje, píše Mladá fronta Dnes. Některé z českých porodnic už na počátku října hlásí, že se narosilo více dětí než jindy za celý rok. Dochází tak k tomu, že se rodičky nemohou spolehnout, že budou rodit v porodnici, kterou si vybraly stejně si tak nemohou být jisté, že budou na pokoji samy. V některých nemocnicích se také zkrátila doba hospitalizace po porodu. S případným rozšířením kapacit porodnic nemocnice často váhají. Demografové totiž upozorňují, že do několika let babyboom opadne.


Hospodářské noviny se věnují také sobotnímu ustavujícímu shromáždění občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana. Na setkání příznivců bývalého premiéra dorazil také autobus z JZD Hoštice, vesnice známé z komedií Zdeňka Trošky. "Bylo nad slunce, seno i pár facek jasnější: Zemanovo prezidentské chtění definitivně nabylo estetiky a relevance Troškových veseloher. Zemanovu vzkříšení v degaullovském stylu až asi nevěří ani jeho věrní," poznamenává rubrika Hospodářských novin 99 slov.