Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková ze SZ by ráda polepšila lidi, ale je záhadné, proč kvůli tomu musí být ministryní, píše komentátor Mladé fronty Dnes v souvislosti s iniciativami Stehlíkové mířícími proti fyzickému trestání dětí a dalším nešvarům.

Džamila Stehlíková
Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková ze SZ by ráda polepšila lidi, ale je záhadné, proč kvůli tomu musí být ministryní, píše komentátor Mladé fronty Dnes v souvislosti s iniciativami Stehlíkové mířícími proti fyzickému trestání dětí a dalším nešvarům. "Stát by měl přestat lidi napravovat a poučovat, sám není napravený a poučený. Skládá se ze stejných hříšníků jako ti lidé. Měl by o to víc dbát, čeho má: jasnost, platnost a vymahatelnost práva, to je jeho první úkol, padni na všechny strany, jak rádi politici vykřikují, leč nedbají," uvedl autor komentáře.


Foto: ČTK
Právo a Hospodářské noviny komentují důsledky krize sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading. "Český křišťál má totiž odzvoněno dávno, prodává se jen o malinko lépe než logaritmická pravítka. Vyšel zkrátka z módy, finanční krize už jen urychlila neodvratný krach. Může nám tedy být líto ´investorů´, kteří na sklo spekulovali a dlouho ten konec oddalovali, jen oni si však mohou za to, že spekulovali blbě," píše mimo jiné komentátor Práva. Podle komentátora HN je hlavní příčinou problémů Crystalexu neschopnost vlastníků čelit levnější konkurenci a přejít například k výrobě ve světě vyhledávanějšího technického skla. "Pokud stát nedokázal za osm let přimět soukromé spoluvlastníky k zdravému hospodaření, není už důvod, aby pumpoval peníze do neduživého pohrobka Klausova bankovního socialismu," poznamenává autor.


Komentář Lidových novin se zabývá předvolební kampaní ústeckého hejtmana Jiřího Šulce (ODS), který použil transparenty s kontroverzním nápisem "Makejte gadžové, ať se máme líp". Někteří lidé je považují za protiromské. "Proč se ODS uchyluje k takovým praktikám? Protože se bojí. A bojí se zejména hejtman Šulc," píše autor s tím, že Šulce v krajských volbách ohrožuje volební seskupení Severočeši, jež nevybíravě a populisticky útočí zejména na ODS a ČSSD. "Zásadní problém pro obě velké strany spočívá v tom, že proti nim nestojí skupina amatérů, ale v kraji již etablované uskupení disponující podporou podnikatele Jiřího Zelenky," píše komentátor LN.


LN otiskují článek premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka o zneužívání policejních materiálů v politickém boji. Právo otiskuje rozhovor s místopředsedou zahraničního výboru německého Spolkového sněmu Hansem-Ulrichem Klosem o letním rusko-gruzínském konfliktu. HN publikují článek stínového ministra financí a místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky k ekonomické a sociální politice vlády.


Pavel Bém
První místopředseda ODS Pavel Bém vzkázal zhruba 14 dnů před krajskými a senátními volbami šéfovi ODS a vlády Mirku Topolánkovi, že se nemusí bát o křeslo předsedy strany, pokud ODS získá ve volbách alespoň sedm křesel hejtmanů. Bém to vzkázal Topolánkovi v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Zopakoval přitom ale, že na prosincovém kongresu ODS sám proti Topolánkovi kandidovat nechce. Bém a Topolánek jsou již delší dobu považováni za hlavní rivaly uvnitř ODS. "Když uspějeme nebo jakž takž obstojíme ve volbách, tak má vláda legitimitu dál vládnout,"řekl Bém deníku s tím, že "jakž takž obstát" znamená získat sedm hejtmanských a devět senátorských křesel. Na horší výsledek by podle něj mohla negativně zareagovat členská základna.


Ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer neloboval před osmi roky pouze za realitního magnáta Luďka Sekyru, ale i za svého přítele Ivana Kyselého, který mu tehdy půjčil dva miliony korun na rekonstrukci domu v Olomouci. Píše to čtvrteční Mladá fronta Dnes (MfD), podle níž Langer i Kyselý okolnosti úvěru tají. MfD píše, že Kyselý byl obchodním partnerem Sekyry a v roce 2000 spolu usilovali o podíl v největší české stavební firmě IPS. Langer, který tehdy byl místopředsedou Poslanecké sněmovny, jim v tomto úsilí pomáhal, což nyní vysvětluje svým patriotismem.