Přehled tisku

standa_vanda.jpg
0:00
/
0:00

Lidové noviny informují o speciálním CD, které nechalo natočit ministerstvo zemědělství. Obsahuje pět písniček propagujících české zemědělství a výrobky, především biopotraviny.

CD, na kterém zpívá duo Standa a Vanda, je určeno hlavně městským školákům. Autoři nahrávky v jedné z písniček např. vyjmenovávají, na co mohou být Češi pyšní: na vdolky, pivo, hokejisty, modelky a ve výčtu se objeví také Václav Havel. Standa a Vanda zpívají:

"Máme nejkrásnější holky a nejlepší vdolky a pivo jako křen vyrážíme ven. I české buchty pro naši zem hodně udělaly a Václav Havel ještě víc, i když je dost malý."

Ministerstvo zemědělství je s výsledkem projektu BIO TOP, propagujícího ekologické zemědělství a zmíněné biopotraviny, do kterého CD patří, spokojeno. Komentář deníku si klade otázku, proč ministerstvo tuto propagandu financuje? "Vždyť v obrázkových magazínech se pomalu nepíše o ničem jiném než o zdravé výživě," a Češi utrácejí za biopotraviny čím dál více peněz a povědomí o nich jim nechybí. "Problém vězí jinde: nejméně 60 % se jich dováží. A tady by ministerstvo něco dělat mohlo. Ačkoli předpisy jsou všude v Evropě stejné, naši veterináři je uplatňují rigidním způsobem, který menším farmářům výrobu biopotravin znemožňuje. Metodické usměrňování veterinářů by snad mělo být součástí zemědělské politiky. Ale vyhodit peníze za nějakou kampaň je jednodušší," uzavírá list.


Podle komentáře deníku Právo má bývalý reprezentant ve skoku na lyžích a poslanec Pavel Ploc právo být dotčen způsobem, jakým byl ve středu zveřejněn jeho svazek vedený u vojenské kontrarozvědky. Obsah Plocova svazku by prý vyplul stejně na povrch, ale způsob, jaký zvolilo vedení Ústavu pro studium totalitních režimů, je nešťastný a žene vodu na mlýn všem, kdo chtějí zpochybnit jeho existenci jako takovou. Ústav k tématu svolal tiskovou konferenci, novinářům rozdal badatelské listy a příslušné záznamy. "Jenže ústavu nepřísluší iniciativu badatelů předcházet a veřejnosti cokoli přímo nabízet." Komentátor připomíná, že ústav má od počátku řadu kritiků. "Má-li mezi Skyllou svého poslání a Charybdou mediálního pokušení proplout bez úhony, měl by se podobných - jakkoli dobře míněných - iniciativ vyvarovat."


Komentář Mladé fronty Dnes se věnuje situace na českých silnicích. Připomíná že se vymýšlejí nesmyslné přísnější tresty a zákony, vysoké pokuty...a přitom "nedodržujeme ani to, co máme. Strach z odebraných bodů vydržel půl roku. Řidič, který smetl a zabil tři policisty dostal čtyři roky. Po dvou letech je teď volný - za dobré chování," upozorňuje komentář a připomíná, že ve výchově existuje jedna základní a největší chyba - nedůslednost. "A to platí nejen pro výchovu."


Hospodářské noviny jako první médium nahlédly do prostor nového sídla Rádia Svobodná Evropa, jehož stavba bude na pražském Hagiboru dokončena v září. Rozhlasová stanice vysílá zatím např. do Íránu či Afghánistánu z centra metropole a deník uvádí, že podle BIS je jedním z hlavních cílů případného teroristického útoku Česko, tomu odpovídají i bezpečnostní opatření. Např. v případě vypouštění jedovatého plynu na recepci, ventily v klimatizaci ji uzavřou a k redaktorům by se neměl jed vůbec dostat. Nová budova Svobodné Evropy podle listu splňuje stejná bezpečnostní kritéria jako americké ambasády, třeba plot musí být od budovy vzdálen nejméně 50 metrů. Detaily bezpečnostních opatření stanice zveřejňovat nechce, vyvrací ale pověsti, že by dům měl filtry proti biochemickým zbraním.


"Odběr krve? Ne, už jen dech," oznamují Lidové noviny. Dechová zkouška na alkohol byla zatím pro policisty jen orientační, o jeho přítomnosti v organismu rozhodovaly krevní testy. Od Nového roku začne ale platit zákon, podle něhož bude alkohol v krvi prokazovat právě dechová zkouška. Podle ministerstva vnitra je převoz řidiče k lékaři pro policii nákladný a zbytečný. Ministerstvo dopravy je jiného názoru, podle něj by měl o přítomnosti alkoholu zjišťovat stále lékař a resort upozorňuje na to, že policisté mají ve výbavě ještě obyčejné trubičky, které jsou jen orientační. Ředitel dopravní policie Martin Červíček ale připomíná, že jejich měřiče splňují všechny normy a důkazem bude měření speciálním alkoholtestrem. Řidiči, kteří by odmítli dechovou zkoušku, mohou dostat pokutu až 50 tisíc korun.


"V době své vrcholné slávy český olympionik závodil za Duklu, dnes běhá za plzeňské pivo a hodinky Omega," píší Hospodářské noviny. V jaké reklamě se zesnulý sportovec objeví vybírá jeho žena Dana. "Kdyby to měla být třeba deka Zátopka, tak to bych nedala, ale Emil měl pivo rád,"říká paní Zátopková, navíc pivo prý "české lokomotivě" i jiným vytrvalcům pomáhá s trávením. Špičkoví sportovci si v době vrcholu reklamních kampaní před olympiádou mohou světové značky, kterým propůjčí svou tvář, vybírat. Nežijící legendy navíc mají pro kreativce výhodu v tom, že o jejich slabinách se, pokud se tak dosud nestalo, už nikdo nedozví. Šéfredaktor časopisu Marketing&Media Daniel Köppl ale upozorňuje, že tyto osobnosti dávají reklamě nostalgický a nepříliš dynamický ráz.