Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentář Mladé fronty Dnes se zamýšlí nad českým předsednictvím EU. Na našich životech a postavení Česka ve světě se předsednictvím podle komentáře nic nezmění. Stejně tak nám to nic nepřinese do budoucnosti.


Lidové noviny se vracejí ke kauze nestandardního postupu v případu maturity studenta na jednom pražském gymnáziu. "S podvodnou maturitou neudělá nic ani inspekce ani ministerstvo. Tím se dostáváme k jádru problému: proč máme školní inspekci či ministerstvo, když nejsou schopny takovou zkoušku anulovat, případně školu sankcionovat?" Podle komentáře je otázkou času, kdy se u nás podvodná maturita stane rutinou a přidají se vysoké školy. Může to mít i výhody. Zaměstnavatelé začnou rozlišovat, jakou školu jejich zaměstnanec absolvoval a lidé vycházející z těch kvalitních na tom budou lépe, jak je to běžné i ve světě. "Jen do tohohle schématu nepasuje státní maturita. Za co chce tenhle stát ručit, když neohlídá tak bezostyšný podvod? "


Skupina expertů tvrdí, že paprsek amerického radaru plánovaného v Brdech se může odrazit od letadla nebo od inverzních vrstev a ohrozit lidi. Tito odborníci podle komentáře v deníku Právu dávají za pravdu jiné studii z počátku loňského roku, kterou vypracovali učitelé Vysokého učení technického v Brně. "Premiér Topolánek po přečtení pouze jedné ze tří existujících studií prohlásil, že zdravotní rizika jsou vyloučena. Už v této chvíli by měl uvažující občan pořádně zbystřit." Občané by se měli zajímat o to, jestli si zákonodárci přečetli a v klubech diskutovali o zprávě odborníků z brněnského VUT a jestli plánují diskusi nad novou studií. "Pokud zní obě odpovědi negativně, pak se o nás v této věci nerozhodně ani kompetentně, ani demokraticky, píše deník a dodává, že ze sociologického hlediska se to, co se v Česku děje, dá popsat jako proces přeměny občanů v pokusné králíky. "Bude se na nich testovat, co všechno vydrží."


"Klasickým kinům zvoní hrana", píší Hospodářské noviny. Multikina se totiž z velkých měst přesouvají do těch menších a konkurují si navzájem. Klasická kina v Česku živoří a jsou často zavírána. Na počátku 90. let bylo v Česku na 1500 kinosálů, na počátku loňského roku už o tisícovku méně. Nicméně i jim se podle listu může blýskat na lepší časy. Důvodem je digitalizace filmového materiálu na formát DVD. Právě díky tomu má např. biograf v Kraslicích šanci přežít, říká starosta města. Problémem kin v menších městech je velká kapacita jejich sálu, filmy se v nich také promítají dlouho po premiéře a úskalím je i jejich nevyhovující technický stav.


"Za poslední dva měsíce zahynulo o třetinu více motorkářů než loni. Motorky jsou stále levnější a mají je lidé bez zkušeností," píše na své titulní straně Mladá fronta Dnes, která se tématu obsáhle věnuje. Motorkáři nejčastěji bourají kvůli nepřiměřené rychlosti nebo nesprávnému způsobu jízdy a také pijí před jízdou alkohol. Hlavní příčinu bouraček vidí předseda motoklubu Tomáš Galbavý v nevyježděnosti jezdců. Podle psychologa Jeronýma Klimeše je pro ně zážitkem mít pod sebou silný stroj, což jim dává pocit síly a převahy nad ostatními a riziko si v tu chvíli neuvědomují. Ne vždy ale zaviní nehodu motorkáři.


Kvůli misím v Afghánistánu nakoupí česká armáda třicet lehkých obrněných vozidel asi za miliardu korun. Ministerstvo nevypsalo na zakázku soutěž a rovnou oslovilo dva dodavatele. Tématu se věnují Hospodářské noviny. Důvody proč tak učinit se podle jejich komentáře zdají neprůstřelné jako pancíř. "V Lógaru zahynul český voják, tálibánci útočí, je třeba jednat a s výrobky oslovených firem má vláda zkušenosti. "Proč ale generálové žádají silnější pancíře až teď?" Situace v Afghánistánu se zhoršuje už déle a pro ochranu základny armáda zmodernizovala čtyři naše bojová vozidla pěchoty. "Neměli jsme se vydat touto cestou a vybavit další vojáky upravenými ´bévépéčky´odolnými proti ostřelování a minám?" Vláda by měla podle komentátora přemýšlet, jestli by nebylo vhodnější pokračovat v modernizaci vlastních strojů, i když armádní špičky v případě obrněnců pro Afghánistán asi "neblufují". Voličům se za dopad vojenských obchodů budou zodpovídat politici, nikoli generálové.