Přehled tisku

0:00
/
0:00

České deníky se zamýšlejí nad pověřením ministra Pospíšila vypracovat návrh zákona o přímé volbě prezidenta.

Komentátor Práva se k přímé volbě nestaví přátelsky. Nikoliv proto, že by se obával referend a dalších prvků přímé demokracie, ale kvůli znění ústavy. Ta stanoví, že prezident republiky není z výkonu své funkce odpovědný a neurčuje, kdo a jakou odpovědnost za každý jeho akt nese. Bez jasného určení odpovědnosti přitom rozšíření prezidentských pravomocí ohrožuje demokracii a právě přímá volba riziko rozšíření pravomocí přináší, soudí komentátor deníku Právo.

Mladá fronta Dnes se domnívá, že většina Čechů netuší, co přímá volba vlastně znamená. Myslet si, že se tak zvyšuje spravedlivost a demokracie, je naivní, píše list. Kvalita demokracie totiž se způsobem volby hlavy státu příliš nesouvisí. Vždyť způsob volby prezidenta se liší republika od republiky a v některých demokraciích stojí v čele státu třeba král. Politické strany usilují o změnu volby jedině proto, že si v různých dobách myslí, že nějaký způsob je výhodnější v daném okamžiku pro ně a jiný pro konkurenci. Jejich názory na tuto problematiku proto kolísají podle okolností. Balamutí přitom voliče, když jim tvrdí: získáte nové právo, větší svobodu a váš hlas bude slyšet, uzavírá svůj komentář Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny zjistily, že čtvrtý přeběhlík z ČSSD, poslanec Petr Wolf, v minulosti usiloval o členství v ODS. Deníku to potvrdila nezávislá senátorka Liana Janáčková, která před rokem 2002 předsedala místní organizaci ODS v Ostravě Mariánských Horách. Právě do tohoto sdružení chtěl Wolf vstoupit, kvůli předchozímu členství v KSČ však byla jeho žádost zamítnuta. Na to, že Wolf před svým vstupem do ČSSD koketoval s ODS, si vzpomínají i někteří sociální demokraté. „Vůbec mě to nepřekvapilo, protože ten člověk vstoupí tam, kde mu z toho něco plyne. Politickou stranu považuje za výtah,“řekl Lidovým novinám místopředseda místního sdružení ČSSD v Mariánských Horách, jehož členem Wolf donedávna byl.


Pro firmy podraží elektřina od ledna příštího roku až o pětinu, upozorňují Hospodářské noviny. Prudký nárůst cen zasáhne především menší podniky a téměř dva miliony živnostníků. Deník předvídá, že řada podnikatelů nedokáže zvýšené náklady vyrovnat a bude se muset rozhodnout mezi odložením investic a zdražením výrobků. Drahá elektřina souvisí se silnou korunou, drahou naftou i plynem a nedostatkem pracovních sil. Účty za elektřinu se zvýší také domácnostem, třebaže méně citelněji než firmám, asi o patnáct procent, dodávají Hospodářské noviny.


Právo si všímá, že předseda lidovců a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek se dostal do situace připomínající absurdní drama. Marcela Urbanová, bývalá Čunkova sekretářka, která proti němu svědčí v kauze půlmilionového úplatku, se uchází o spolupráci právě s Čunkem. Přihlásila se totiž do konkurzu na vedoucího pobočky ministerstva pro místní rozvoj ve Vsetíně, která by měla pomáhat místním uchazečům o dotace z evropských fondů. Čunka zájem Urbanové překvapil. Do výběrového řízení zasahovat nehodlá, řekl v deníku Právo.


Banky se podle kriminalistů neumějí bránit lupičům, píší Hospodářské noviny. Jen na území Prahy bylo v loňském roce přepadeno na osmdesát peněžních ústavů. Na pobočkách bank i v hernách jsou sice běžně rozmístěny kamery, prostory ale snímají svrchu a pachateli tak stačí kšiltovka, aby mu nebylo vidět do tváře. Samotný záznam z kamer je často nekvalitní, černobílý a trhaný a příliš informací se z něj vyčíst nedá. Přepadnout banku nebo poštu se tak ukazuje jako snadnější než například útok na vozidla vezoucí hotovost. Na druhou stranu si dnes zloději u přepážek přijdou k podstatně nižším částkám než dříve.


Vláda se rozhodla odškodnit bývalé družstevníky, informují Lidové noviny. Bývalí členové jednotných zemědělských družstev by se tak mohli dočkat peněz za své podíly ve zkrachovalých JZD. Při transformaci družstev na počátku devadesátých let si družstevníci mohli vybrat, zda chtějí soukromě farmařit a získat věcné vyrovnání, nebo zda budou požadovat finanční náhradu. Peníze však měly být vyplaceny až po sedmi letech ochranné lhůty a během této doby řada družstev zkrachovala. Odškodnění by dnes mohlo podle odhadů ministra zemědělství Petra Gandaloviče nárokovat až sto tisíc lidí. Někteří právní nástupci zkrachovalých JZD tak budou muset bývalým podílníkům vyplatit desítky milionů korun. Vládní návrh však nejspíše narazí ve Sněmovně, kde jej nepodpoří lidovci ani opoziční poslanci.


Mladá fronta Dnes získala údaje od Ředitelství silnic a dálnic, z nichž vyplývá, že do stavby a údržby silnic v Ústeckém kraji se investuje minimálně třikrát tolik, co na jihu Čech nebo na Olomoucku. Podle deníku jsou severní Čechy nyní v kurzu, protože odtud pochází jak ministr dopravy Aleš Řebíček, tak i jeho první náměstek Jiří Hodač. Ministr v deníku uvedl, že nemá pocit, že by na sever Čech proudily mimořádné částky. Investice obhajuje zanedbaností zdejších silnic.