Přehled tisku

0:00
/
0:00

České deníky si všímají majetkových přiznání, která na základě přísnějšího zákona o střetu zájmů musely odhalit politické špičky ke 30. červnu.

Lidové noviny konstatují, že předsedy všech parlamentních stran spojují dluhy. Až na šéfa Strany zelených Martina Bursíka splácejí půjčky různým finančním institucím. Předsedové Topolánek, Paroubek a Čunek přiznali milionové hypotéky, Paroubek a Filip leasing na automobil a Bursík dluh u své bývalé manželky. Poprvé v historii dodali všichni čeští zákonodárci svá majetková přiznání včas, uvádí list.

Příjmy museli letos poprvé přiznat i placení městští radní, upozorňují Hospodářské noviny. Šanci vyjasnit svou loňskou výpravu na Mount Everest dostal také pražský primátor Pavel Bém. Ten však ve svém přiznání jména sponzorů neuvedl. Zákon ukládá zveřejnění položek, jejichž hodnota přesáhne sto tisíc korun. Bém už dříve uvedl, že si část himalájského dobrodružství platil ze svého a část financí dostal společně s celou skupinou horolezců jako sponzorský dar. Na financování výpravy se měly podílet i určité slovenské firmy. Hospodářské noviny se přesvědčily, že politikům je zájem o jejich majetek nepříjemný a k jejich majetkovým přiznáním se lze často dostat jen s velkými obtížemi.


Právo přináší rozhovor s onkologem Pavlem Klenerem o léčbě rakoviny. Český vědec a profesor Holý totiž vyvinul účinnou látku GS 19-93 s mimořádně vysokou účinností při léčbě nádorů, které vycházejí z krevních buněk, tzv. lymfocytů a které představují asi čtvrtinu všech nádorových onemocnění. V polovině července letošního roku bude lék zkoušet deset špičkových pracovišť v České republice a Spojených státech. I pokud se látka při testování osvědčí, nebude pacientům k dispozici dříve než za pět let.


Stále více mladých lidí cestuje individuálně a nevyužívá služeb cestovních kanceláří, píše Mladá fronta Dnes. Jako hlavní důvod uvádí deník nástup levných aerolinií a internetu, přes nějž je možné zařídit celou dovolenou. Mladší ročníky navíc nemají takový problém s jazykovou bariérou jako jejich rodiče. Cestovní kanceláře se však úbytkem mladších klientů příliš trápit nemusejí. Zachránit je mohou senioři, kteří jejich služby vyhledávají stále častěji. České cestovky navíc těží z růstu životní úrovně, s nímž souvisí i zvýšený zájem o zahraniční dovolenou. Nízkonákladové letecké společnosti sice letos nabídly odlet z Prahy do více než desíti nových středomořských destinací, kvůli drahé ropě se však pád některých z nich zdá nevyhnutelný. Cestovní kanceláře by tak rázem mohly přijít o konkurenci, dodává Mladá fronta Dnes.


Martin Bursík
Komentáře některých deníků se vyjadřují k reakci předsedy Strany zelených Martina Bursíka k prvním náznakům, že závěry tzv. Pačesovy energetické komise budou příznivé k jaderné energii. Právo odmítavé stanovisko Bursíka k dalším temelínským blokům chápe. Zelení se podle něj v koalici obarvili už natolik na modro, že je lze od ostatních odlišit právě jen pro jejich odpor k jádru. Větší ponížení strany než rezignaci na její jedinou odlišnost od ODS si lze podle listu jen stěží představit. Přitom platí, že třebaže jakákoliv vláda může chvíli libému vrkání holuba na střeše o obnovitelných zdrojích naslouchat, vsadit bude muset stejně na jaderného vrabce v hrsti. Zeleným bude v příští Sněmovně náležet role psa na seně, který sám nežere, ale jiným nedá. „Stvoření veskrze neužitečné,“ soudí na závěr svého komentáře Právo.

Lidové noviny se domnívají, že Bursíkova reakce je nejen předčasná, ale prozrazuje i strach. A to strach pochopitelný, neboť se zelení nacházejí v nezáviděníhodné situaci, kdy se žádný ze zelených energetických receptů neosvědčil. Deník doporučuje, abychom se k zeleným chovali s pochopením. Smiřování s jadernou energetikou pro ně bude podobně obtížné, jako bylo pro socialisty vzdání se myšlenky znárodnění. Postavit jadernou elektrárnu na druhou stranu trvá nejméně patnáct let, uzavírají Lidové noviny.


Hospodářské noviny informují, že energetická společnost ČEZ pronikla do Turecka. V regionu na východ od Istanbulu získala v aukci za 600 milionů dolarů místního distributora elektrické energie. Pro ČEZ to znamená dalších 1,3 milionu zákazníků a potenciál růstu. Turecká ekonomika totiž expanduje a každý rok si žádá téměř desetinový nárůst spotřeby elektřiny. Šéf energetického gigantu Martin Roman označil Turecko za zaslíbenou zemi a její energetický sektor za velice atraktivní. Jedná se o jednu z největších letošních investic českých firem v zahraničí.


Mladá fronta Dnes se ve svém komentáři zamýšlí nad novou pražskou vyhláškou o čistotě. List za drastickými opatřeními spatřuje pořádný kus pokrytectví. Hlavní město totiž sužují daleko palčivější problémy. Například park před hlavním nádražím, kterému se přezdívá „Sherwood“ a kde přežívají narkomani, žebráci, bezdomovci, prostitutky i prostituti. Zůstávají po nich mnohem větší obludnosti než rozdrobený rohlík nebo rozšlápnutá žvýkačka. Čištění Prahy musí podle Mladé fronty Dnes začít především automobilovou dopravou a modernizací zastaralé a nevyhovující ústřední čistírny odpadních vod. Obojí by město opravdu potřebovalo, jde však o nevděčnější, pracnější a politicky riskantnější projekty než kampaň proti „sociálně nepřizpůsobivým občanům“.