Přehled tisku

Nicolas Sarkozy a Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Úterní vydání českých deníků se věnují schůzce V4 a návštěvě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Praze. Komentář Lidových novin píše, že setkání Mirka Topolánka s francouzským prezidentem Sarkozym bylo první z mnoha masáží, které na naše politiky chystají jejich evropští kolegové.

Nicolas Sarkozy a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Úterní vydání českých deníků se věnují schůzce V4 a návštěvě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Praze. Komentář Lidových novin píše, že setkání Mirka Topolánka s francouzským prezidentem Sarkozym bylo první z mnoha masáží, které na naše politiky chystají jejich evropští kolegové.

"Jejich prvořadou starostí totiž teď je, aby irská nákaza nepřeskočila na další kusy stáda, a naše země je vnímána jako zvláště ohrožený jedinec." Společná tisková konference obou státníků působila podle listu na první pohled kooperativně, ale "argumenty, výhružky a nepřekročitelné hranice se z jejich zdvořilých replik daly číst jak z otevřené knihy."


Foto: Evropská komise
Vystupme z Unie, pokud v ní nechceme žít, píše komentář Mladé fronty Dnes. Podle něj by se i český premiér snad ztotožnil s tvrzením, že je nemravné jako chudý ochotně brát a poté už jako bohatý "zatvrdit srdce i peněženku." A přitom prý právě předseda vlády dal v pondělí najevo, že si takhle představuje české členství v Evropské unii - "čerpat z jejího vlivu i finančních zdrojů, ale přitom ji nahlodávat. My už jsme ratifikaci stejně přerušili,"řekl Mirek Topolánek. "Vystoupení z Unie coby logický důsledek svého postoje však nezmínil. Pane premiére, buďte důsledný a dejte podnět k referendu o odstoupení z EU. Uleví se Unii i ODS. My ostatní si buď popláčeme, nebo utečeme," uzavírá list.


Zleva: Donald Tusk,  Mirek Topolánek,  Robert Fico a Ferenc Guyrcsány,  foto: ČTK
Podle deníku Právo měla být původně schůzka premiérů visegrádské čtyřky oslavou jejího fungování a demonstrací podpory ze strany Paříže. Nakonec prý ale setkání dopadlo trochu jinak. Sarkozy v Praze "hasil krizi" odstartovanou čtvrtečním irským odmítnutím Lisabonské smlouvy a vyzýval k tomu, že ratifikace musí pokračovat. "A premiéři Fico, Tusk, Guyrcsány, jejichž země smlouvu už ratifikovaly, mu sekundovali." Předseda české vlády působil poněkud nejistě. Nemůže lisabonskou smlouvu pohřbít tak tvrdě jako někteří jeho straničtí kolegové. Smlouvu totiž spolu s ministrem zahraničí Schwarzenbergem podepsal," připomíná deník Právo.


Brankář české reprezentace Petr Čech,  foto: ČTK
Hospodářské noviny se ve svých komentářích, jak samy píší, fotbalu většinou nevěnují. Nedělní zápas s Tureckem ale stál za pozornost. A to nejen kvůli jeho průběhu a výsledku, ale i kvůli "klidné důstojnosti, s níž brankář Petr Čech uznal svoji fatální hrubku i to, že třetí gól Turků nebyl z ofsajdu. Stalo se to nenápadně během posledních deseti let, ale naučili jsme se prohrávat. Kdo neumí uznat chybu, není Čech."


Zleva: Martin Bursík,  Ondřej Liška a Kateřina Jacques,  foto: ČTK
Lidové noviny si všímají situace ve Straně zelených. Pravidlo, že nejmenší politické strany nejrychleji podléhají zkáze prý ž po dvou letech zasáhlo i zelené, kteří se vždy snažili profilovat jako moderní a otevřená strana "plná idealistických liberálů vyznávajících život v komunitě." V klubu zelených je ale podle listu atmosféra "jako ve Stalinově politbyru" a čeká se, kdo nakonec zvítězí. K tomu je ale nutné svolat volební sjezd. Poslankyně Zubová a Jakubková si "před ním zahrají na mučednice" a současný předseda Bursík své křeslo obhájí. "S parlamentem se však už teď mohou rozloučit všichni," míní deník.


Cenám nájemného se věnují


Foto: ČTK
"Fanoušci přišli o pár let života, firmy o peníze, píše na své titulní straně Mladá fronta Dnes. Nejen pro fanoušky je vyřazení Čechů špatnou zprávou. Zasáhne také sázkové kanceláře, které odhadují, že se nyní sázky sníží až o 30%. Protože na další zápasy do různých podniků už nepřijde tolik lidí jako na český tým, přijdou o zisky také pivovary a restaurace a vyřazení národní reprezentace pocítí také TV Prima. Kvůli svému konci na Euru přijdou o peníze také sami fotbalisté. Za postup do čtvrtfinále by totiž od mezinárodní fotbalové federace UEFA dostali 75 milionů korun. Na minulém Euru se Češi probojovali až do semifinále a vydělali 355 milionů korun. Neúspěch ovlivní i příjmy od sponzorů, tržní cena hráčů se ale prý výrazně nezmění.