Přehled tisku

Foto: MF Dnes (11.4.2008)
0:00
/
0:00

Uzavření kauzy katarského prince, který byl v Česku v létě 2005 nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami, komentují páteční deníky. Na základě rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce byl princ vydán zpět do své vlasti, kde bylo jeho stíhání zastaveno. Případ podle deníků dopadl tak, jak většina očekávala.

Hospodářské noviny poznamenávají, že kdyby Němec projevil stejnou zarputilost v politice jako v záležitosti katarského prince, možná by to někam dotáhl. Z tohoto případu ale žádný politický kapitál nezískal a morální už vůbec ne. "Tak snad mu za to dorazilo alespoň nějaké to královské poděkování z Kataru."

Lidové noviny píší, že debaty o Pavlu Němcovi mají jen dvě možná vyústění. Buď je bývalý ministr mentálně zaostalý nebo to neudělal nezištně. A první možnost lze rovnou vyloučit. Němcova rozhodnutí ohledně katarského prince se zastal Nejvyšší soud. Není asi náhodou, že na Nejvyšším soudu soudí kamarád exministra němce Pavel Kučera. "Justiční agentura Pavel a Pavel se naposledy angažovala v kauze bývalého a aktuálně i současného místopředsedy vlády Čunka. Stačilo málo, několikrát se spolu projeli autem a pan Čunek je čistý jako neviňátko."

Na to, že se v kauze katarského prince i lidoveckého předsedy Jiřího Čunka objevuje jméno Pavla Němce, upozorňuje i deník Právo. "Až nějakému dalšímu V.I.P. bude v Čechách hrozit soud, skoro bych se vsadil, že Pavel Němec nebude daleko. Říká se tomu odborná specializace," glosuje komentář.

Podle Mladé fronty Dnes může být případ opožděným zadostiučiněním pro ty, kteří Němcovo podivné rozhodnutí tehdy kritizovali. Může být varováním, jestli vůbec dokážeme potrestat vlivného cizince porušujícího naše zákony. A také hodnotovým signálem: Je stejná spravedlnost pro všechny? Zprávu můžeme podle deníku vzít i jako lekci naší justici, soud v České republice by se možná vlekl, verdikty by si odporovaly a pře by možná dosud neskončila. "S trochou hořké ironie řekněme, že katarská justice předvedla, co chybí té české: Předvídatelnost rozhodování a relativní rychlost."


Foto: ČTK
Mirek Topolánek před časem uvedl, že o své účasti na olympiádě v Pekingu nechá rozhodnout vládu. Podle průzkumu Lidových novin by většina ministrů premiéru Topolánkovi cestu na olympijské hry nedoporučila. Jednoznačně proti jsou ministři zelených. Topolánkovu cestu jednoznačně nepodporují ani členové jeho vlastní strany. Někteří ministři, jako například ministr zdravotnictví Tomáš Julínek nebo šéf resortu vnitra Ivan Langer, nebudou Topolánkovi doporučovat nic. Podle Karla Schwarzenberga by čeští politici do Pekingu neměli jezdit vůbec.


O tom, že si manželka bývalého sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse Šárka koupila luxusní letní sídle na Floridě, informuje Mladá fronta Dnes. Podle informací listu za něj dala necelých třináct milionů korun. K nákupu se Šárka Grossová ani její manžel nevyjádřili. Deník píše, že v před třemi týdny, tedy v době, kdy už byla smlouva podepsaná, Gross tvrdil, že o investici nic netuší. "Letní byt zřejmě zaplatil expremiér z osmdesáti milionů korun, jež pocházejí z dodnes nevyjasněné transakce s prodejem akcií firmy Moravia Energo."Mladá fronta Dnes se záležitosti věnuje také ve svém komentáři, který poznamenává, že Gross neměl žádné peníze a za pár týdnů měl desítky milionů, o nichž tvrdí, že mu je vynesl počestný obchod. "Orgánům činným ve všelijakých podobných obchodech se dodnes nepodařilo k tomu cokoli zjistit. Veřejnosti se předkládá verze jediná: pan Gross je finanční génius. Je to ovšem verze, které asi nevěří ani pan Gross," podotýká komentátor.


Získat vysokoškolský titul podvodem není v Česku nic těžkého, píší Hospodářské noviny a dokazují to testem. Přímo na klíč si koupily diplomovou práci z oboru speciální pedagogika. Zlínská firma, která si na absolventských pracích "založila byznys" dodala hotovou diplomku za 4 měsíce a naúčtovala si 12 600 korun. Odhalit podvod je podle Veroniky Křesťanové z Právnické fakulty UK velmi obtížné, ačkoli by student porušil autorská práva tím, že by cizí práci vydával za svou. Firma dodávající absolventské práce se kryje tím, že s nimi člověk při objednání uzavírá smlouvu o dílo a je jen na něm, jak s ním dále naloží. Zpracovatelé se podle ní navíc vzdávají autorských práv, což ale podle zákona nelze. V případě, že by svého studenta žalovala škola, mohl by dostat pokutu. Přesto už služeb firmy využilo asi 3 000 lidí. Podle odborníků by ale taková diplomová práce příliš nadějí na úspěch u obhajoby neměla.


Ambicióznější, pilnější, mají zápal pro studium a učitelé s nimi nemají kázeňské problémy, takové jsou podle deníku Právo vietnamské děti. Potíže jim nedělá ani výuka češtiny. Právo píše, že podle ředitelů škol budou tyto děti zanedlouho zastávat prestižní profese. Šárka Martínková z Klubu Hanoi, který vypracoval publikaci o vietnamských školácích podotýká, že děti jsou odmala vedeny k tomu, že musí mít vysokou školu a je na ně často vyvíjen velký nátlak, aby byly úspěšné. Podle studenty vysoké školy Thu Ha Nguyenové je mezi Vietnamci považována za nejprestižnější Vysoká škola ekonomická.