Přehled tisku

Фото: Штепанка Будкова
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje stále aktuální téma poplatků u lékaře. Pro jejich zrušení vedou politiky politické důvody, blíží se podzimní volby, nepolitiky sociální důvody.

Lidé jsou také ovlivněni zažitou vírou, že spojování peněz a zdraví je nemravné. Poplatky občanům vadí také z psychologických příčin. Lidé s nimi neumí ve svých rozpočtech počítat a nejsou zvyklí si říct, že když si odpustí dvě piva, zůstane jim na lékaře. "Kdosi chytrý spočítal, pokud by mělo zdravotnictví zůstat solidární jako dnes, bez regulací, poplatků a bez dluhů, pak za dvacet let budou naše odvody do zdravotnictví téměř dvojnásobné. Pak by zbývalo méně na penze, školy, silnice. Přebývalo by jediné: příležitosti pro politické populisty," končí komentář.


Prezident Václav Klaus
Klaus za sportovci spěchá, k držitelce Oskara se nezná, píší Lidové noviny a uvádějí, že prezident nevynechá žádnou příležitost k tomu, aby se nechal vidět ve společnosti mezinárodně úspěšných sportovců a umělců. I ve světě je zcela běžné, že politici děkují těm, kteří se zasloužili o mezinárodní reprezentaci země. Jakousi výjimkou je držitelka Oskara Markéta Irglová, které ještě prezident negratuloval, přestože si ocenění zaslouží stejně jako sportovci. Pokud hlava státu Irglovou pomine, jen těžko se bude bránit nařčení, že je to soukromá a dětinská pomsta za kritiku, kterou ho zpěvačka častovala v novinovém rozhovoru, soudí komentátor a dodává: "Inu prezident všech. I malicherných mstivých ješitů?"


Mirek Topolánek a George Bush,  foto: ČTK
Hospodářské noviny míní, že by bylo opravdu divné, kdyby si Mirek Topolánek a George Bush nepadli do noty. "Sedlácké instinkty, nesalónní slovník a zejména přímočaré myšlení je sbližují více než nadužívání slůvka shit. Můžeme se pošklebovat, ale tenhle jednoduchý styl v politice často vychází - což se ukázalo i teď: v obchodu víza za radar oba hodně dostávají a platí jen málo." Za jediného poraženého lze podle komentátora považovat staré země Evropské unie, které se ve snaze vše vyhrát chovaly k novým zemím tak přezíravě, že Čechům a Polákům došla trpělivost.


Ilustrační foto: Štěpánka Budková
Deník Právo se vrací k plánovanému pochodu neonacistů Plzní, který mnohé občany právem pobuřuje. Podle autora komentáře nelze žádat, aby se zákaz mohl odvodit z nějakého výročí a už vůbec ne z toho, že pochod svolávají extremisté, neonacisté, komunisté, stoupenci či odpůrci homosexuálů atd., podle toho, kdo bude zrovna na radnici. Od současného zákonného znění, že rozhodující je záměr ohlášený, nelze ustoupit. "To bychom se propadli do nedemokratických poměrů."


Mladá fronta Dnes se obsáhle věnuje bratrům Mašínům. List přináší mimo jiné rozhovor s Milanem Paumerem, který v roce 1953 uprchl společně s Ctiradem a Josefem Mašínovými na Západ. "Je to první záblesk", odpovídá Paumer na otázku, co říká na medaili pro Mašíny, kterou se jim rozhodl udělit premiér Mirek Topolánek.


ČEZ plánuje novou jadernou elektrárnu v Dukovanech, píší Hospodářské noviny. Ve vládě se podle deníku schyluje k otevřenému souboji o jaderné elektrárny mezi občanskými demokraty a zelenými. ODS říká, že chce prosadit změnu programového prohlášení vlády, které rozšiřování jaderné energetiky v Česku zakazuje. Čeká se na zprávu komise, kterou vede předseda Akademie věd Václav Pačes, ta má za úkol zmapovat energetickou budoucnost české republiky. "Politici ODS ale už teď tvrdí, že výsledkem bude přitakání stavbě dalších jaderných elektráren." Podle zelených ele stát žádné další elektrárny nepotřebuje a změnu vládního postoje nepřipouštějí. ČEZ už ale požádal o územní rozhodnutí pro stavbu dvou reaktorů v Temelíně a připouští i vybudování úplně nové jaderné elektrárny v Dukovanech.


ČSA jsou ziskové, nebýt Tvrdíka mohlo to být ještě lepší, míní komentář Lidových novin. Zisk aerolinií sice "nafukují" odprodeje některých provozů, ale ČSA by byly v plusu i bez nich. "O co lépe by na tom mohly být, kdyby nebylo tříletého drancování politicky dosazeného manažera Jaroslava Tvrdíka? Výkon nového managementu ale ukazuje, že příčinou téměř miliardové ztráty byl právě Tvrdík."