Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lidové noviny komentují jmenování Evy Zamrazilové, nové členky Bankovní rady. Její jmenování prý nepřekvapuje, prezident jím zůstal věrný svému konzervativnímu přístupu.

Obviňovat ale Václava Klause z toho, že infiltruje Bankovní radu euroskeptiky je podle komentáře nesmysl. Třecí plochou mezi prezidentem a ČNB je spíše než problém eura otázka inflace. Politika cílované inflace, kterou ČNB prosazuje, Klausovi příliš "nevoní". A nově jmenovaná členka by se měla zabývat právě inflační politikou. "Klausova nominace necílí ani tak na euro, jako spíše na inflaci."


Komentář Mladé fronty Dnes se věnuje otázce amerického radaru. Američané v minulých dnech úspěšně sestřelili nefunkční špionážní satelit a to i za pomoci radaru z Marschallových ostrovů, právě toho, který by měl být převezen do České republiky. "Americký systém se zkrátka předvedl jako úspěšný a schopný," míní autor komentáře a ptá se, zda se také proto stane v Česku populárnější. Nedá se ale podle něj očekávat, že nedávná událost nějakým způsobem ovlivní debatu, která se za několik měsíců povede v parlamentu. "O politicích se říká, že nedokážou přemýšlet dál, než za horizont příštích voleb. Právě to však bude od českých zákonodárců rozhodnutí o radaru žádat," píše komentátor.


 Evžen Snítilý,  foto: ČTK
Deník Právo se vrací k případu poslance Evžena Snítilého, který je nyní pod policejní ochranou. Podle komentátora čas přeběhlíků neskončil a vedení občanských demokratů přišlo na to, že výdaje na zlanařené poslance ČSSD jsou mnohem menší než výdaje na volební kampaň. "Proč vůbec vyhrávat volby? Stačí se hodit do klidu a za pár šupů pak počkat na Melčákovy a Pohankovy následníky. Ale to možná maluji čerta na zeď a Ivan Langer demonstruje luxusní ochranou Snítilého jen svou sílu. A zároveň vzkazuje do poslaneckého klubu ČSSD, ať se další nebojí přebíhat. O každého bude postaráno."


Byty jdou na dračku, ceny rostou, píší Hospodářské noviny. Oproti předpokladům, že kvůli zvýšení DPH bude letos trh v útlumu, je v České republice o nové byty stále zájem. Zatímco např. ve Spojených státech trh s realitami kvůli hypoteční krizi skomírá, v Česku je tomu naopak. Ceny bytů, které v loňském roce někde vzrostly až o třicet procent, by se podle developerů tento rok neměly příliš zvyšovat. Statistiky Institutu regionálních informací, který vývoj cen dlouhodobě sleduje, ale naznačují, že ceny přece jen rostou. Např. v Praze se za poslední čtyři měsíce ceny zvýšily o 3,4 % v Ostravě o 5,7%.


Mladá fronta Dnes píše, že někteří vrahové jako například ve čtvrtek odsouzený heparinový vrah Petr Zelenka, by si zasloužili jakési "větší doživotí." Zelenkovo vraždění podle komentáře patří k těm nejničemnějším, nejvíce se příčícím náboženství a morálce. "Trest smrti neuznáváme. Lidský cit pro spravedlnost (která je často zástupným slovem pro pomstu) však trpí," píše komentátor a dodává, že v zemích, kde je možno zavřít obyčejné vrahy na doživotí a ty "neobyčejné" třeba na několik tisíc let, nebo ty, kteří spáchali čin vymykající se představě o lidství popravit, to mají jednodušší.


Jiří Čunek,  foto: ČTK
Hospodářské noviny přinášejí rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem, v němž se ministr mimo jiné vyjadřuje také k otázce možného návratu Jiřího Čunka do vlády a říká, že vysvětlení předsedy lidovců pořád ještě nerozumí. Šéf diplomacie podotýká, že mu nejde o Jiřího Čunka, ale o zásadu, že když lidé vstupují do vlády, měli by mít bezúhonnou pověst. Ministr zahraničí hovořil o českém postoji k samostatnému Kosovu nebo o odstoupení Fidela Castra.