Přehled tisku

Jiří Čunek
0:00
/
0:00

Význam lidoveckých hlasů pro znovuzvolení kandidáta ODS Václava Klause prezidentem republiky a souvislost mezi tímto faktorem a úvahami o návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády zmiňuje mimo jiné komentář Lidových novin.

Jiří Čunek
Význam lidoveckých hlasů pro znovuzvolení kandidáta ODS Václava Klause prezidentem republiky a souvislost mezi tímto faktorem a úvahami o návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády zmiňuje mimo jiné komentář Lidových novin. "Jiří Čunek disponující hlasy strany lidové má před prezidentskou volbou na Topolánka páku. Martin Bursík nic," píše autor. Kauzu Čunka a jeho zájem vrátit se do kabinetu komentují i další listy. Hospodářské noviny píší, že dokud nebude na obzoru nová koalice, současná nezanikne. Komentátor Lidových novin předpovídá, že premiér Mirek Topolánek se nyní uchýlí k osvědčené vyčkávací taktice a nechá problém "vyhnít". "Pohyby se dají očekávat jak u zelených, kde radikální křídlo bude Bursíka tlačit do opozice, tak u lidovců, kteří stále méně věrohodně předstírají, že jsou normální stranou s normálním předsedou. Čunkův furiantský vzkaz zeleným: ať si táhnou, když chtějí, je výrazem nejen jeho mikroskopického politického rozhledu, ale i bezvýchodnosti, v níž se nachází. Pro pana Čunka varianty neexistují, buď se vrátí, jak říkal neblahý doktor Husák ´napriek všetkému´ a fatálně poškodí KDU-ČSL, anebo zůstane mimo a stane se zbytným, nejen jako předseda strany," píše autor komentáře.

Komentátor Práva se zamýšlí nad tím, kdo by mohl nahradit Čunka ve funkci předsedy KDU-ČSL, pokud by se lidovci k takovému kroku rozhodli. "Jenže koho, kde je ta vhodná figura? Nevidět nikoho kromě Miroslava Kalouska, pokud by byl vůbec ochoten. Toho profesionální křesťané z čela odstranili za to, že byl svolný vládnout s Paroubkem za podpory komunistů. To bylo morálně nepřípustné. K jaké morálce se teď lidovci dopracovali? K Čunkovi a všemu, co s ním jest spojeno. Tož gratulujeme," uvádí autor.

Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka v komentáři otištěném v Mladé frontě Dnes poznamenává, že s výjimkou několika lidí kolem lidoveckého ministra financí Miroslava Kalouska je KDU-ČSL provinční strana bez strategického uvažování, což ji zase blíž posune k politickému peklu. Pečinka rovněž píše, že ani deformovaný systém spravedlnosti v České republice nic nemění na tom, že Čunek nese v prvé řadě odpovědnost politickou, nikoli pouze trestně právní, jak se snaží všemožně naznačovat. "Tato politická mez už byla překročena před hodně dlouhou dobou," dodává autor.


Soudní exekutor v září obstavil mnohamiliardový majetek české armády, a to kvůli údajnému dluhu ve výši necelých 5000 korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Podle ní tak vojsko nemůže se svým majetkem hospodařit, prodávat ho ani převádět nepotřebné nemovitosti na obce. List píše, že měsíční ztráty jdou kvůli exekuci do milionů a další škody od srpna vyčíslují obce, které s armádními budovami ve svých plánech počítaly a měly připravenou i jejich rekonstrukci. MfD píše, že na počátku potíží bylo nedorozumění kvůli platbě 1601 korun za kabelový rozvod od Západočeské energetiky. Ta armádu neoprávněně zažalovala a třebaže neuspěla, vojsko mělo zaplatit soudní výlohy 4725 korun. Soud navíc před rokem ztratil i odvolání vojáků, píše MfD.


Největší obchod s pozemky v letošním roce chtějí podle Hospodářských novin ještě do Vánoc spustit realitní poradenské společnosti DTZ a Knight Frank. V zastoupení majitele, britsko-švýcarsko-české firmy Creviston, nabídnou developerům 22 hektarů pozemků v areálu někdejší továrny Praga v pražských Vysočanech. Nabídka se má zveřejnit kolem 17. prosince, píše deník. "Minimální cena bude jedna miliarda korun," cituje Davida Sajnera, projektového manažera společnosti Knight Frank, který má obchod na starosti. Pokud by se dosáhlo této prodejní ceny, vydělá firma Creviston na transakci podle HN více než 200 procent. V roce 2005 totiž areál koupila v konkurzu za 300 milionů korun, připomínají.