Přehled tisku

0:00
/
0:00

Deníky si všímají atmosféry mezi občanskými demokraty, které v sobotu čeká kongres. Podle komentátora Hospodářských novin je divné dusno, které v ODS před kongresem zavládlo, v podstatě zdravé a navíc i logické: strana získala nejvíce volených funkcí, co kdy měla, země je modrá od Hradu přes Senát až po kraje.

Pavel Bém
Deníky si všímají atmosféry mezi občanskými demokraty, které v sobotu čeká kongres. Podle komentátora Hospodářských novin je divné dusno, které v ODS před kongresem zavládlo, v podstatě zdravé a navíc i logické: strana získala nejvíce volených funkcí, co kdy měla, země je modrá od Hradu přes Senát až po kraje. ODS se proto nutně musí dostávat do sporu s ODS, nejčastěji hejtmani s ministry. Deník navíc míní, že na předsedu strany má dorážet několik možných nástupců, aby neztučněl. Na předsedu ODS Mirka Topolánka si podle deníku na kongresu brousí zuby kdekdo, dokonce se mluví o počátku konce Topolánkovy éry. "I kdyby se vládě všechny reformy povedly, nebude ODS chtít do voleb 2010 jinou tvář? Někoho asertivnějšího, uhlazenějšího, nenamočenějšího do vládnutí... zkrátka Pavla Béma," naznačují Hospodářské noviny.

Bém s Langrem se nesmyslně bojí spiknutí protivníků, píší Lidové noviny ve svém komentáři. V souvislosti s kongresem ODS se podle něj hned dva místopředsedové strany nechali slyšet, že po nich jdou političtí nepřátelé. "Především pak pánové odhalují pocity, které jimi doslova vládnou", míní komentář. Pocit obklíčení a tendence vidět spiknutí všude kolem politikům ubírá síly i popularitu a to v nich zase jen prohlubuje pocit spiknutí. "Možná kdyby se soustředili na to, s čím vyhráli volby a za co jsou placeni, neměli by na sledování podobných nesmyslů čas," končí komentář.


Mladá fronta Dnes vypočítala, kolik bude od Nového roku stát občana České republiky chřipka, zápal plic nebo porod. Zmíněná chřipka vyjde na povinných poplatcích nejméně na 120 korun, porod pak na 360, protože se bude platit i za pobyt v nemocnici. „Máme obavy, že lidé budou odcházet na reverz, než by platili dny navíc, říká ředitel fakultní nemocnice v Motole. Pokud se člověk ocitne v nemocnici v důsledku cizího zavinění, např. dopravní nehody, měl by podle příručky ministerstva zdravotnictví uhradit výdaje za hospitalizaci viník.

S nástupem reformy chce začít žít zdravým životním stylem i mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, rád by zhubnul. Má prý v hlavě i projekt typu "Zkuste zhubnout s mluvčím," píše Mladá fronta Dnes.


Jiří Čunek
Včerejší rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství, které definitivně uzavřelo kauzu Jiřího Čunka komentuje deník Právo. "Spravedlnost v taláru si může dát pohov." Je už jasné, že Jiří Čunek nebude postaven před soud. "A spravedlnost má teď jméno Arif Salichov."

"My podezřívaví máme právo aspoň na tuto otázku: Jaké důvody vedly nejvyšší státní zástupkyni, aby případ znovu otevřela, když je Čunek podle Salichova naprosto čistý? Nesloužil ten manévr jen premiérově přání odstranit Čunka vlády, protože ji svým chováním zesměšňuje?" ptá se komentátor.


Gandalovič chce rozprodávat státní lesy, píší na své titulní straně Hospodářské noviny. "Stát má v lesích příliš velký vliv. Nevidím důvod, proč by se alespoň části majetku neměl zbavit, uvedl ministr v rozhovoru pro zmíněný deník. Řekl také, že jeho prohlášení „zřejmě vyvolá dost reakcí." A ty na sebe nenechaly dlouho čekat. Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek označil Gandalovičův záměr za neuvěřitelný. Potencionální kupci se zatím k tomuto úmyslu stavějí opatrně a počkají až na podmínky. A jak si ministr Gandalovič privatizaci lesů představuje? Žádný konkrétní plán zatím nemá, stejně tak není jasný termín, kdy by se mohlo začít prodávat. Privatizaci by musela předcházet změna programového prohlášení vlády a nový zákon o státních lesích. Do lesů, byť by byly soukromé se bude moct chodit i nadále, ujišťuje ministr.


Vzácný nález se podařil v lese nedaleko obce Stěžery na Hradecku Pavlu Mládkovi, který se s detektorem věnuje hledání nálezům z prusko - rakouské války z roku 1866. Mládek v lese objevil osm hřiven, dvě sekery a jehlice, které pocházejí z doby bronzové, informuje ve svém pátečním vydání Hradecký deník. Bronzový poklad Mládek objevil v lese přibližně 30 centimetrů pod zemí. "Předměty jsem jen částečně očistil, protože vím, že archeologové mají rádi nálezy v původním stavu,"řekl Mládek. Nalezené předměty jsou podle něj 3000 a 4500 let staré. Svůj nález chce předat odborníkům Muzea východních Čech v Hradci Králové.