Přehled tisku

0:00
/
0:00

Energetické politiky České republiky se dotýká komentář v deníku Právo, jehož autorem je Jiří Hanzlíček, specialista na energetiku a životní prostředí.

"Nechápu, proč vláda stále tvrdošíjně zastává zelenou ideologii zákazu jaderné energetiky, která zaznamenává ze zcela pragmatických důvodů celosvětový rozvoj," píše komentátor. Stát podle něj neúčelně vyhazuje peníze za rozvoj obnovitelných zdrojů energie. "Uvedené plýtvání prostředků nepomůže naší energetice, je však vítaným přínosem pro dravé podnikatele včetně výpalného poskytovaného zadluženým obcím," míní Hanzlíček. Neustálý růst cen elektřiny bude pokračovat. "Mělo by být zájmem vlády minimalizovat další finančně neúnosné zatěžování občanů a zastavit ekonomické snižování konkurenční schopnosti našeho průmyslu," končí komentář.


Česko trápí dlouhodobě nezaměstnaní, informují Hospodářské noviny. Úřady práce mají ve své nabídce nejvíce pracovních míst v historii, dosavadní nezaměstnaní je ale těžko zaplní. Důvodů, proč lidé zůstávají dlouhodobě nezaměstnaní, je více. "Nezaměstnaní si k nám často chodí jen pro razítka," uvádí jeden z nich Jan Kopecký z firmy Siemens. Řadě lidí se stále ještě vyplatí zůstat zaregistrován na úřadu práce. Další příčinou bývá odlišná kvalifikace uchazečů oproti požadavkům zaměstnavatele, což se dotýká zvláště lidí s nejnižším stupněm vzdělání. Analytik David Marek vidí řešení dlouhodobé nezaměstnanosti ve snižování dávek, snižovaní daní tak, aby bylo výhodnější pracovat, než zůstat na podpoře a rovněž v zavedení aktivní politiky zaměstnanosti.


Česká politika elity nepřitahuje a podle toho i vypadá, píší ve svém komentáři Lidové noviny. Zmiňují aféru okolo Jiřího Čunka, auta Mirka Topolánka či nákup akcií Stanislava Grosse. "Je to smutná zpráva o kvalitách lidí, které vynese navrch česká politika. Elity se nepoznají podle toho, že mají moc a peníze, nýbrž tak, že mají úroveň, vnímají odpovědnost a kladou na sebe nároky," uvádí komentář.


Urad vlady
Hledání nového ministra školství se věnuje Mladá fronta Dnes. Ministra školství hledají zelení převážně mezi akademiky. Jako o možném kandidátovi se mluvilo například o bývalém rektorovi Univerzity Karlovy Ivanu Wilhelmovi, někdejší rektorce Univerzity Palackého v Olomouci Janě Mačákové nebo o jednom z poradců Dany Kuchtové Dušanu Lužném, který však post ministra odmítl. Výběru svého nástupce by se podle předsedy zelených měla účastnit i odstupující ministryně.


Na politickou scénu se opět vrátila přímá volba prezidenta, píší Hospodářské noviny. V senátu o tom včera diskutovali předsedové parlamentních stran. Nejméně se přímá volba zamlouvá předsedovi ODS, zaběhnutý systém podle něj funguje, tak není důvod jej měnit. "Politické partajničení", jež doprovází nepřímou volbu je podle premiéra v pořádku, protože je "zrcadlem společnosti". Jednoznačně pro přímou volbu je předseda ČSSD Jiří Paroubek. Jako jeden z důvodů uvádí i poslední prezidentskou volbu, která podle se něj "vykazovala komičností." "Není ale zřejmé, zda pod komičností mínil Paroubek fiasko, které tehdy utržil expředseda ČSSD Miloš Zeman, když ho nepodpořila ani část jeho vlastní strany," reaguje deník. Přímou volbu by neodmítli ani komunisté či předsedové Strany zelených a KDU-ČSL. Komunisté přišli i s novým důvodem, proč byla po listopadu 1989 přímá volba odmítnuta. Politikové se prý báli, že by v ní byl zvolen komunista Ladislav Adamec.


Petra Buzková
Lidové noviny píší o dalším jménu případného prezidentského kandidáta, které zveřejnila ČSSD. Jde o bývalou ministryni školství Petru Buzkovou. "Ona by byla výbornou kandidátkou a důstojným protivníkem Václava Klause,"řekl Zdeněk Škromach. Také sociální demokratovi Milanu Urbanovi by se Buzková jako uchazečka o prezidentské křeslo zamlouvala. "Petra by mohla být vhodným kandidátem, jen to v tuto chvíli nebere vážně, protože zatím nemá zajištěnu podporu u jiných parlamentních stran," míní bývalý ministr průmyslu a obchodu. Tu by ale získala jen těžko, Stranu zelených ani KDU-ČSL její možná kandidatura neoslovila. Petra Buzková odmítá, že by se o post hlavy státu ucházela, podle svých slov o tom ani nepřemýšlela.