Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

K pondělní tiskové konferenci premiéra Mirka Topolánka, na níž obvinil média z korupce, msty a vydírání, se vracejí ve svém komentáři Lidové noviny.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Topolánek míval novináře rád, protože jako novému neokoukanému opozičnímu vůdci, který neměl za nic zodpovědnost, se mu s nimi vstřícné vztahy navazovaly snadno," píše komentátor. Topolánkův nástup k moci je spojen s nepříjemnými soukromými záležitostmi, při nichž mu pozornost médií pochopitelně vadila. "...přece ho ale ani ve snu nemůže napadnout, že novináři budou ignorovat jeho rozchod s manželkou, již bohatě využíval při volebních kampaních," míní komentátor. Nejnovější třenice mezi premiérem a novináři vznikly kvůli původu jeho nového vozu. "Tím, že Topolánek nad zprávami o svém novém autě vypěnil, dosáhl jen toho, že se o něj novináři nepřestanou zajímat," dodává komentář.


Odchodům českých lékařů do Velké Británie se věnují Hospodářské noviny. Z britských údajů vyplývá, že v posledních letech zamířilo do Británie na 800 českých lékařů. Hlavním důvodem je nedostatečné finanční ohodnocení. "Odešel jsem i díky velkému počtu přesčasů, kvůli kterým jsem neměl čas na rodinu ...ani na další vzdělávání," uvádí jeden z lékařů, kteří už v Británii působí. Z České republiky odcházejí především špičkoví lékaři, kteří jsou nahrazováni čerstvými absolventy lékařských fakult ze Slovenska, naše zdravotnictví je na slovenských lékařích závislé, říká prezident lékařské komory. Ministerstvo zdravotnictví se ovšem nedostatku lékařů nebojí. Předpokládá, že reforma zdravotnictví přinese do tohoto resortu více peněz. Stínový ministr David Rath ovšem uvádí, že ministerstvo chce podle něj zvýšit platy o 1,5 %, což považuje za směšné.


Jiří Paroubek
Jiří Paroubek popřel, že by jeho strana podpořila v blížících se prezidentských volbách Václava Klause, píše deník Právo. Jako další důvod proč současného prezidenta nevolit uvedl i jeho známý pohled na změny klimatu. "V době, kdy mizí arktický ledovec, ztenčuje se ozónová vrstva a vymírají celé rostlinné i živočišné druhy, popírat odpovědnost člověka za tyto procesy není ani tak odvážné, jako spíš hloupé," uvádí Paroubek v tiskové zprávě. Politici jsou zde podle něj proto, aby se snažili o zachování modré planety. "Politika je služba veřejnosti, ne opačně. A svoboda není bez odpovědnosti. I to jsou dva důvody, proč ČSSD nedá hlas Václavu Klausovi v příští prezidentské volbě,"říká předseda sociální demokracie.


Čeští neonacisté chtějí 10. listopadu pochodovat pražským Židovským městem. Informují o tom Hospodářské noviny. Akce již byla magistrátem povolena. Na pochod upozornila organizace Tolerance a občanská společnost. Poprvé se o průchod touto čtvrtí pokusili neonacisté minulý rok. Magistrát tehdy akci nepovolil a její organizátor napadl toto rozhodnutí u soudu, který mu vyšel vstříc. Letos byl tedy pochod povolen. "To, že je svolavatel spojován s nějakou ideologií na zákaz nestačí. To by s ní musel být spojen účel akce,"říká právník pražského magistrátu Pavel Stefaňák. Jako oficiální účel akce byl ohlášen pochod na protest proti válce v Iráku, který organizují mladí národní demokraté. Možnosti, jak pochodu zamezit ale existují. "Jde o to, aby příslušný úředník dokázal akci správně vyhodnotit. Protižidovský náboj je zjevný. Proč by měl někdo protestovat proti válce v Iráku v Židovském městě? Navíc v den výročí křišťálové noci," uvádí Tomáš Jelínek z Rady pro oběti nacismu.


Rys ostrovid
Nelegální lov ohrožených druhů zvířat není jen záležitostí exotických zemí, také v České republice vám cestovní kancelář umožní ulovit si vzácného živočicha, upozorňuje Mladá fronta Dnes. Uvádí případ cestovní kanceláře, která na svých webových stránkách nabízí možnost lovu přísně chráněného rysa ostrovida. Jiří Hejduk z České inspekce životního prostředí je nabídkou odstřelu zděšen. "Pokud by někdo ulovil rysa bez povolení, hrozil by mu trest sto tisíc korun,"říká Hejduk s tím, že záležitost bude řešena s policií.


Příběh Jána Režnáka, nejúspěšnějšího stíhače československého válečného letectví, přináší Mladá Fronta Dnes. Na rozdíl od mnoha jiných nebojoval Režňák na straně protihitlerovské koalice ale bojoval za nacistické Německo. Ani po válce ho nepostihl osud perzekuovaných letců RAF. Na rozdíl od nich vyučoval na letecké důstojnické škole v Prostějově a po únorovém puči pracoval na dobrých místech ve strojírenství. Proč tak aktivně bojoval na straně nacistů sám vysvětloval tím, že jako slovenský voják musel automaticky nastoupit na východní frontu. Podobně na tom ovšem byli i další slovenští vojáci, přesto mnoho z nich emigrovalo. Ředitel Vojenského historického ústavu v Bratislavě Jozef Bystrický to říká: "Vynikající pilot. Ale s jeho lidskými vlastnostmi nemohu souhlasit. Bezprostředně po válce popíral například jakoukoli aktivní účast v bojích proti našim tehdejším spojencům. Nechci a nemohu ho za to ale nyní soudit. Snažil se přežít. A cenu zná jen on."