Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Komentátorka Hospodářských novin si klade otázku, jestli má smysl zakládat nové ministerstvo pro vysoké školy a vědu. Vlády naší malé země jsou podle komentátorky tradičně příliš početné a plán na nové ministerstvo proto budí pochybnosti. Argumentem pro zřízení je naopak potřeba změny státní strategie.

Foto: Evropská komise
Komentátorka Hospodářských novin si klade otázku, jestli má smysl zakládat nové ministerstvo pro vysoké školy a vědu. Vlády naší malé země jsou podle komentátorky tradičně příliš početné a plán na nové ministerstvo proto budí pochybnosti. Argumentem pro zřízení je naopak potřeba změny státní strategie. Podle ní se Češi zatím nedovedou přizpůsobit době, kdy ve světě rozhodují znalosti. Komentář cituje "vyslance průmyslové lobby martina Římana", který přiznává, že země potřebuje otočit směr: "od země výrobních hal a dálnic přecpaných kamiony k vývozci nápadů." Na změně ale podle komentátorky někdo musí cíleně pracovat, tlačit vědce k výsledkům a ve vládě to razit jako téma v souboji o státní peníze. Podle deníku už víme, že je potřeba do školství a výzkumu investovat, jen nevíme jak. Chybí totiž stratég schopný koncepci prosazovat na vládní úrovni.


Kateřina Neumannová,  foto: ČTK
V Lidových novinách se komentátor věnuje nové manažerské funkci Kateřiny Neumannové. Domnívá se, že její jmenování do funkce prezidentky šampionátu v lyžování je ojedinělým experimentem. Podle něho na novou funkci nemá vzdělání ani předpoklady. Neumannová ve všech rozhovorech až úzkostlivě trvá na tom, že za ní nikdo nestojí a že nehájí ničí zájmy. "Možná nám chce říct," uvažuje komentátor, "že do téhle funkce tak nějak spadla z nebe, lépe řečeno z ministerské, premiérské nebo prezidentské kanceláře. Že si ji politici vybrali jako sympatického dříče a morálně nezkaženého člověka, který ohlídá státní miliardy." Když premiéra Topolánka napadlo angažovat Neumannovou v přípravách na lyžařský šampionát, měl podle Lidových novin v hlavě také její sportovní úspěchy. "Ale v tom případě ji měl získat pro nějakou reprezentativní funkci, a ne na post s tak jasnou, až hrozivou exekutivní odpovědností. Neumannová nemá pro manažerskou práci ani vzdělání, ani zkušenosti. Jestliže tvrdí, že do funkce přichází bez silné podpory v zádech, pak buď nemluví pravdu, anebo stát její nominací a zvolením trestuhodně riskuje. Ani jedna možnost není dobrá," soudí deník.


Demonstrace neonacistů ve Vlašimi,  foto: ČTK
Komentátor Práva se pozastavuje nad tím, že starosta Vlašimi nechal demonstrovat neonacisty, kteří už v pozvánce na svůj "Den rasy" psali o "tlupách cikánských kriminálníků". Vstřícnost k takovým názorům podle deníku patří k rostoucí veřejné podpoře vylučování Romů ze společnosti. Připomíná zároveň případy senátorky Liany Janáčkové a vicepremiéra Jiřího Čunka, kteří na sebe upoutali pozornost sporným přístupem a vyjadřováním o Romech. "Slova nenávistná vůči etnickým skupinám jsou trestná všude ve světě; v Evropě, která poznala nacistickou genocidu Židů a ví, co jí předcházelo, zvláště," píše komentátor. Hesla, která nacionalisté vykřikují nebo nesou na transparentech, v kontextu s pozvánkou na akci a programovým zaměřením organizátorů poskytovala dostatečný důvod pro rozpuštění demonstrace, míní také Lidové noviny.


Foto: Archiv Radia Praha
Česká pošta si vysloužila kritiku Českého telekomunikačního úřadu v jeho pravidelné zprávě o plnění povinností pošty. Jak píšou pondělní Hospodářské noviny, které mají dokument k dispozici, podnik se nestará příliš dobře o své zákazníky, nedokáže je informovat a porušuje poštovní tajemství. Za obdobné věci kritizoval telekomunikační úřad poštu i loni v dubnu, připomíná deník. Podle letošního zjištění úřadu například na řadě pošt nedokázali úředníci lidem vysvětlit, jak správně psát adresu na dopis. Podobně úřad zjistil, že pokud na poště nebyl její vedoucí nebo zástupce, není nikdo z dalších pracovníků schopný poskytovat odpovídající a správné informace. V několika případech došlo k tomu, že některé pobočky měly v otevírací době zavřeno. Od poslední kritiky telekomunikačního úřadu podle deníku z poboček nezmizely ani fronty, které jsou jednou z nejčastějších výtek zákazníků. Ti se údajně setkávají také s přílišnou byrokracií a pohodlností zaměstnanců.