Přehled tisku

Liana Janáčková
0:00
/
0:00

Senátorka Liana Janáčková, starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, by měla rezignovat přinejmenším na post v senátním výboru pro lidská práva. Píšou to komentáře Hospodářských novin a Mladé fronty Dnes.

Senátorka Liana Janáčková, starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, by měla rezignovat přinejmenším na post v senátním výboru pro lidská práva. Píšou to komentáře Hospodářských novin a Mladé fronty Dnes. Janáčková se hájí tím, že její slova o "cigánech", kteří by se "zase domnožili", patří do jiného kontextu: říkala je loni svým voličům coby starostka ostravských Mariánských Hor a Hulváků. Svou "šestnáctiletou poctivou práci i ve prospěch našich Romů", s níž se chlubí, ale vysvětlila dost jasně už před deseti lety. Tehdy slíbila Romům platit letenky do Kanady, pokud vrátí radnici byty, připomíná komentátor Hospodářských novin. "Její vysvětlení? Tradiční - je to podvrh (první fáze). Druhá fáze - jde o nechutný politický útok. Třetí fáze - je to vytrženo ze souvislosti. Čtvrtá fáze - byla to odpověď na řečnickou otázku. Fáze pátá - mám velmi dobré vztahy s romskou komunitou. Dělá si z nás paní senátorka legraci? Jako by to snad byla záruka, že člověk nemůže pronášet rasistické výroky," poznamenává komentář Mladé fronty Dnes.


Lidové noviny v komentáři s podtitulem Jak je důležité míti Dimuna glosují snahy o rebranding ČSSD. Podle materiálu, který pro ČSSD vypracoval bývalý mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun, by strana měla lákat voličské skupiny novými tvářemi. Podle komentátora Lidových novin je role rebela v rámci strany, který by oslovil mladé, jako vyšitá na míru známému cestovateli Lukášovi Kohoutovi. Podnikatele by zase měl oslovit jakýsi Aleš Řebíček v barvách ČSSD. Této role by se nejlépe zhostil sám Řebíček, míní komentátor listu. "Je nyní sice ministrem v barvách ODS, ale podle průzkumu STEM to většina lidí netuší." Třetí hledaný člověk by měl oslovit intelektuály a zároveň řešit i problém "latentního kryptokomunismu, který na ČSSD díky předsudkům většiny novinářů i veřejnosti ulpěl". Podle komentátora Lidových novin v tomto bodě Dimun trochu fantazíruje. Pokud ale takový problém skutečně existuje, modernizační tým, jehož členem je i vedoucí sekce PR ČSSD a bývalý redaktor Haló novin Jiří Ovčáček, si s ním určitě bude umět poradit, glosuje komentátor.


Jaroslav Jurečka končí ve funkci hlavního manažera ODS. Část členů občanskodemokratické strany prý dávala Jurečkovi za vinu problém se sporným sponzorským darem před loňskými parlamentními volbami. Jurečku nahradí jihomoravský oblastní manažer ODS Jan Kočí. Píše to deník Právo. Třiašedesátiletý Jurečka, který na postu působil dva a půl roku, Právu potvrdil svůj odchod z funkce, o důvodech odchodu však odmítl mluvit. Právo uvedlo, že podle některých občanských demokratů se o nahrazení Jurečky spekulovalo již déle, protože členové vedení strany měli výhrady k manažerově práci.