Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny komentují oslabování koruny vůči euru. Evropská měna je nyní nejdražší od loňského března. Deník konstatuje, že exportéři sice zajásají nad vyššími tržbami, ekonomice jako celku však slábnoucí domácí měna neprospěje.

Foto: Evropská komise
Hospodářské noviny komentují oslabování koruny vůči euru. Evropská měna je nyní nejdražší od loňského března. Deník konstatuje, že exportéři sice zajásají nad vyššími tržbami, ekonomice jako celku však slábnoucí domácí měna neprospěje. "Pevná koruna držela ceny při zemi a pomáhala nám k vyšší životní úrovni. Za to, že jsme dnes bohatší než Portugalci, vděčíme právě vzestupu měny. Bez ní by se nám to ani při rekordní prosperitě nezdařilo. Při cestách do ciziny jsme si mohli dovolit víc. Za italský nábytek, německá auta i finské mobily jsme doma platili méně. Bez ní by stouply účty za elektřinu i benzin. Pevná koruna nám zajistila i levnější hypotéky a spotřebitelské úvěry," píše komentátorka HN. Pevná měna podle ní paradoxně prospěla i vývozcům. "Zvedla jim laťku, už nemohli konkurovat jen cenou, museli jít do souboje se západními firmami kvalitou. A uspěli. "Silná měna Česku svědčí. To je důležitá zkušenost, zvlášť ve chvíli, kdy budeme rozhodovat o přijetí eura. Zásadní není jen datum, ale i kurz. Vyplatí se nechat korunu pozvolna bez šoků vystoupat. Teprve pak ji, co možná nejsilnější, vyměnit za euro," naznačují Hospodářské noviny.


Renée Zellweger,  foto: ČTK
Když oskarová herečka Renée Zellwegerová nastoupila kvůli ztraceným kufrům na červený koberec karlovarského filmového festivalu v džínách, nevědomky podle komentáře Lidových novin demonstrovala dvojí tvář přehlídky: neformální reprezentovanou batůžkáři i hvězdnou, k níž patří večírky a róby. "Ztracené kufry se staly největším hitem začátku festivalu a spolehlivě zaplnily stránky tisku. Vystoupení Zellwegerové v džínách a tričku vzbudilo senzaci i za oceánem," uvedla komentátorka Lidových novin.


Unikátní archeologické naleziště evropského významu u Příšovic na Liberecku brzy zmizí pod vrstvou betonu. Výzkum vesnice z mladší doby kamenné, jejíž stáří odborníci odhadli na 6700 let, skončil a přes veškeré intervence na kraji, ministerstvech a dalších orgánech se nepodařilo sehnat peníze na vykoupení pozemku. Investor tak nyní na místě postaví dopravní překladiště, uvádí pondělní liberecká příloha Mladé fronty Dnes. "Odkryli jsme kompletní dochovanou vesnici, tedy vlastně její část,"řekl deníku archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský, který výzkum nedaleko benzinové pumpy v Příšovicích vedl. Všechno totiž nasvědčuje tomu, že nálezy pokračují na všechny strany. Na ploše téměř dvou hektarů zdokumentovali archeologové na 1400 pravěkých objektů, odkryli 15 domů a více než 20 dílen. "Nejzásadnější na tomto objevu je to, že vesnice nebyla nikdy zničena ani přebydlena jinou kulturou. Máme tu tedy vesnici dochovanou přesně v takové podobě, v jaké ji předci opustili," vysvětlil ojedinělost nálezu archeolog. Kraj ani ministerstvo miliony potřebné na vykoupení pozemků nemají. "Máme k dispozici pouze finanční prostředky na financování záchranného archeologického výzkumu, peníze určené pro tyto účely však nestačí pokrýt potřebu,"řekla deníku mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková.