Přehled tisku

0:00
/
0:00

Kandidátem na nejabsurdnější podnikatelskou povinnost by podle středečních Hospodářských novin mohlo být zpoplatnění dotazů na daňové úřady. Proč platit za něco, co už bylo jednou zaplaceno na daních, ptá se komentátor deníku a posuzuje symbolický význam novinky, kterou chystá ministerstvo financí.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Kandidátem na nejabsurdnější podnikatelskou povinnost by podle středečních Hospodářských novin mohlo být zpoplatnění dotazů na daňové úřady. Proč platit za něco, co už bylo jednou zaplaceno na daních, ptá se komentátor deníku a posuzuje symbolický význam novinky, kterou chystá ministerstvo financí.

Zákony mají být jasné a průhledné, podotýká komentátor Hospodářských novin s poukazem na současnou daňovou legislativu. Nejsou-li, je to chyba státu, a proto by měl být výklad zdarma. "Jenže český stát chápe povinnost vůči svým chlebodárcům jako luxusní službu: chce-li člověk platit daně, bude platit i za to vysvětlení, jak vlastně platit," píšou Hospodářské noviny.

Pokud bude částka symbolická, možná splní účel zabránit zneužívání, zamýšlí se komentátor. Ale symbolický význam poplatků je podle něj přesto neblahý. "Zase zvýší pocit frustrace poplatníků: Nejsme ctění klienti, kteří poctivě platí a budují svůj stát," píšou Hospodářské noviny.


Případ hledané Anny Mauerové je plný otazníků, uvádí komentátoři středečních novin. Podle Práva se kauza pozvolna mění ve frašku. Mladá fronta Dnes zase dění kolem dívky přirovnává k filmu se špatným scénářem a nepochopitelnými zvraty. Deníky předkládají různé verze vyšetřování a vypočítávají řadu faktů, na které není možné dát uspokojivou odpověď. Právo vývoj kauzy označuje za "šokující" a myslí si, že se z případu stává fraška.

"Sledovat tento případ jako děj filmu, po půlhodině vypnete televizi. Tak špatný scénář s nepochopitelnými zvraty, tajemnými postavami, které v průběhu děje mění identitu, věk a snad i pohlaví, by soudný divák déle nevydržel," píše Mladá fronta Dnes. Deník však připomíná, že jde o realitu spojenou s případem rodiny, ve které matka týrala svého syna. Mladá fronta Dnes píše, že kolem rodiny Mauerových záhad neustále přibývá a fakta bude těžké objasnit. Alarmující podle deníku je, jak v této kauze selhaly úřady. "Vládní úřady se zabývají zejména tím, jak chránit oběti v médiích. To je jistě správné, jen to nepomůže dalším dětem, které teď zrovna leží někde svázané," uvádí list.

Komentátorovi Lidových novin se příliš nezamlouvá řešení, kterým chce vláda týrání dětí předcházet. "Máme-li nějaký problém, přijmeme nový zákon, zřídíme nový úřad, popřípadě něco omezíme či zakážeme," píše deník.

Hospodářské noviny v souvislosti s případem uvádí, že v Česku jsou tři závažná témata: mizivá ochrana obětí, ponurý rekord v odebírání dětí a nárazovost při tvorbě zákonů. Deník se také v souvislosti s represivními opatřeními, která mohou stihnout rodiče, ptá, jestli někdy dopadne trest za pochybení i na zaměstnance státu. "Klára Mauerová bude velmi pravděpodobně - a právem - odsouzena. Ale bude někdy vypátrán a aspoň propuštěn i zaměstnanec státu, který pustil do médií protokol z výslechu jejího syna?," píše list.


Mladá fronta Dnes se vrací k boji železničních odborářů za zaměstnanecké výhody. Jediným racionálním důvodem, proč by České dráhy měly vozit své zaměstnance zadarmo, by byla skutečnost, že si to mohou finančně dovolit, píše se v příspěvku středeční Mladé fronty Dnes. Letité chronické ztráty dané především nízkou produktivitou práce a averzí k jakékoli racionální reformě však mohou za to, že dráhy na režijky prostě nemají, napsal deník.


Komentář Lidových novin se zabývá reklamním trhem v tuzemských televizích a popisuje situaci, kdy odložená digitalizace umožnila největší soukromé televizi reklamu zdražit. Určití inzerenti potřebují televizní reklamu za každou cenu, soudí autor glosy. Zastavení digitalizace se přitom podle něj dalo předvídat, a nyní se tak důsledky dostavují v čisté podobě.


Komentář Práva se věnuje nápadu odpustit učitelům vysokoškolské vzdělání. Podle poslanců ODS Waltera Bartoše a Petra Plevy by ředitelé měli mít možnost zaměstnat i učitele bez vysokoškolského diplomu. Jediný argument pro, který autor komentáře nachází, je fakt, že umění učit nespočívá jen v teoretických znalostech a mnozí učitelé bez diplomu to s dětmi umí lépe než jejich kolegové s diplomem. Autor komentáře se ale obává, že se může stát, že výjimku učit se středoškolským vzděláním dostanou pedagogové, kteří se kamarádí s ředitelem školy nebo jsou "v kolektivu oblíbeni". Navíc učitel bez diplomu je levnější než ten s diplomem. Podle komentátora ale jde o víc než jen o peníze. "Kantor je dnes společenský ouchcapek, i kdyby měl tři diplomy. A maturitu má, na rozdíl od časů první republiky, kdekdo. Léta se hovoří o potřebě zvýšit prestiž učitelského stavu, ale dokud ta kantorská holota smrdí korunou, kdekdo ji přehlíží jak družstevní lány. Zařiďme to tedy tak, aby učit mohl úplně každý a máme vystaráno: uděláme z učitelů úplné nuly." Děti se ve škole vzdělávají, aby z ní vyšly vzdělané. A proto lidé, kteří jim vzdělání předávají, se mají sami dál vzdělávat. "Ne tedy ubrat na nárocích, přidat by se mělo! Učitel biologie, který absolvoval vysokou školu před dvaceti třiceti lety, dnes může dětem popsat blatouch nebo kunu lesní, ale o genetice raději aby před dětmi pomlčel. Učitel zeměpisu, který má v hlavě politickou mapu světa před čtvrt stoletím, si musí sám stále osvěžovat vědomosti, aby nebyl bystřejším žáčkům pro posměch. Tohle ovšem dneska chápe kdekdo nejen v Evropě, ale i v takřečených rozvojových zemích. Toliko v Česku se parlament bude muset zabývat návrhem, aby kantorem mohl být kdekdo. A Jan Ámos mlčí."


Praktičtí a ambulantní lékaři vyhrožují ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi, že nebudou od pacientů vybírat poplatky za ošetření. Lékařům vadí především systém výběru a výše jednotlivých poplatků. Informují o tom středeční Lidové noviny. Lékařům podle deníku nahrává to, že ministerstvo nestanovilo v zákonu sankce pro pacienty, kteří za poskytnutou péči nezaplatí.

Praktickým lékařům vadí, že je chce stát zatížit velkou administrativou. V důsledku si prý moc nevydělají. "Kvůli zpoplatnění zdravotní péče si lékaři budou muset najmout účetní. Když vyberou za ošetření 30 korun, zbude jim pětikoruna,"řekl Lidovým novinám předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. Lékaři se chtějí s Julínkem sejít. Navrhují například, aby měli pacienti předplacený účet u pojišťovny.

Ambulantní specialisté se zase podle Lidových novin obávají, že budou na reformě tratit, protože jim do ordinací přijde méně lidí. Prý jim také může vyrůst nová konkurence v nemocnicích. "Když nasčítáte poplatky za ošetření a recepty, jste na stejné ceně jako za lůžko v nemocnici. Některým se může vyplatit hospitalizace,"řekl deníku místopředseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Ministerstvo zdravotnictví hrozby lékařů odmítá. Když by poplatky nevybírali, tak by podle úřadu porušovali zákon. Pokud by lékaři své výhrůžky splnili, Julínkova reforma by podle deníku ztratila smysl. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že zpoplatněním zdravotní péče přibudou do rozpočtu asi čtyři miliardy korun ročně.


Ředitelství silnic a dálnic hrozí, že začne zavírat některé silnice v Česku. Jde především o zvlášť zatížené silnice, které procházejí centry měst a z nichž jde takový hluk, že překračuje povolené hlukové limity. Píšou to Hospodářské noviny. Ředitelství silnic a dálnic spočítalo, že by za protihlukové stěny nebo okna muselo zaplatit víc než 10 miliard korun. "V poslední době nám leckde končí časově omezené výjimky od hygieniků k provozování silnic," uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík. "Za stávající legislativy nám nezbývá nic jiného, než se seriózně zabývat myšlenkou, že bychom tyto úseky museli zcela zavřít," dodal Brunclík.

Hlavní republikový hygienik Michael Vít říká, že podobná tvrzení jsou absurdní. "To, že jim končí výjimky znamená, že se musí Ředitelství silnic a dálnic s krajskými hygienickými stanicemi sejít znovu a u každé silnice individuálně zvážit, jestli jde u současného stavu setrvat, nebo jestli provést změny," cituje Víta deník.

Zkušenost má přitom Ředitelství silnic a dálnic například z Hradce Králové, kde muselo po dlouhodobých sporech s hygieniky přistoupit na výměnu oken postižených domů. Protihluková okna mají přislíbeny i občané v Novém Městě, kam je provizorně svedena doprava z dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Podle ředitelství jsou podobných kauz ročně stovky.


Valtice
Na česko-rakouských hranicích mezi Valticemi na Břeclavsku a dolnorakouským Schrattenbergem zřejmě vyrostou termální vinné lázně. Valtice již připravily změnu územního plánu a podaly žádost na Pozemkový fond kvůli převedení orné půdy na město, píšou Hospodářské noviny. Na projektu lázní, které by se měly rozkládat na 12 hektarech, spolupracuje i rakouská obec Schrattenberg. Plán s rozpočtem dvou miliard korun počítá s využitím dotací z evropského fondu. Původního investora má podle listu sehnat autor projetu, rakouská firma EBC. Součástí nabídky by podle listu měl být i vinný pavilon, ve kterém by vedle koupelí ve vinných kvasinkách mohli návštěvníci využít i léčby za pomoci výtažků z vína a hroznů. Projekt navrhuje kapacitu 500 lůžek, kterou bude možné podle zájmů navýšit. V areálu by měly být také sportoviště, obchodní centrum a kongresové středisko, píše deník.