Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lidové noviny si všímají, že na etiku v České televizi začal dohlížet reportér normalizační Československé televize. Martin Švehla, jeden z trojice bývalých komunistů v současném vedení České televize, zde působí jako ředitel vnějších vztahů.

Lidové noviny si všímají, že na etiku v České televizi začal dohlížet reportér normalizační Československé televize. Martin Švehla, jeden z trojice bývalých komunistů v současném vedení České televize, zde působí jako ředitel vnějších vztahů. V rámci této funkce nyní začal sestavovat podklady pro Etický panel, tedy pětičlennou komisi, která hodnotí etické vyznění reportáží vysílaných ve veřejnoprávní televizi. Švehla je přitom autorem televizních reportáží z komunistických sjezdů z doby normalizace. Šéfredaktor publicistiky v České televizi Jiří Vondráček vyjádřil v listu svou obavu, že Švehla s podklady účelově manipuluje a že Etický panel schválí přesně taková stanoviska, jaké mu Švehla připraví. Jiným zaměstnancům televize daleko více vadí samotná Švehlova minulost než fakt, že byl nově pověřen prací pro Etický panel. Deník připomíná, že nejde o jediný spor uvnitř veřejnoprávního média. V České televizi sílí nespokojenost se setrváváním bývalého člena Lidových milicí Františka Lamberta na pozici finančního ředitele.


Některé české deníky se ve svých komentářích vyjadřují ke stoupající porodnosti v České republice. Podle Mladé fronty Dnes jde o špatnou zprávu pro státní rozpočet, protože porodné vyplácené státem je mnohem vyšší než pohřebné. Rostoucí porodnost tak znamená zátěž pro rozpočet. Deník považuje vyplácení porodného i pohřebného za nelogické. Stát by se podle něj měl rozhodnout pro jedno nebo druhé. "Lidi se narodí - odměna, umřou - zase odměna. Co se po nich vlastně chce? Narodit se, nebo umřít?" ptá se ve svém komentáři Mladá fronta Dnes. Lidové noviny upozorňují, že za populačním růstem stojí silné ročníky sedmdesátých let. Domnívají se, že tento husákovský boom, který mnozí považují za vzor, řešením není. Cílem totiž podle listu nesmí být jen několik let trvající vlna, ale stabilní dlouhodobý přírůstek obyvatel. Toho lze dosáhnout nikoliv vyplácením nových a tučnějších dávek, které přinesla předvolební horečka, ale výhodami společného zdanění rodičů. Snižování daní je totiž na rozdíl od porodného či rodičovských příspěvků motivující, konstatují v závěru svého sloupku Lidové noviny.


Hospodářské noviny zaznamenaly, že webové stránky mladých komunistů jsou opět v provozu a vyzývají k revolučnímu překonání kapitalismu a k vytvoření komunistické společnosti. Internetový server Komunistického svazu mládeže (KSM) zmizel krátce poté, co ministerstvo vnitra loni v říjnu svaz rozpustilo. Svůj krok zdůvodnilo skutečností, že svaz nabádal nejen k překonání kapitalismu, ale přímo k jeho svržení. Mladí komunisté se proti rozhodnutí ministerstva odvolali. Protože soud svůj verdikt zatím nevyslovil, rozhodnutí o rozpuštění svazu ještě nevstoupilo v platnost. Komunistický svaz mládeže tak nadále funguje jako registrované občanské sdružení a obnovil provoz svých webových stránek. Jeho členové demonstrují proti radarové základně, podporují kubánskou vládu, pořádají kurzy marxismu-leninismu a vydávají vlastní periodikum. Jejich současný program se podle listu nadále podobá daleko více programu regulérní politické strany než běžného občanského sdružení. Představitelé svazu deníku řekli, že jejich rozpuštění odsoudila mimo jiné i řada poslanců, univerzitních profesorů nebo osobností, například zpěvák irské skupiny U2.


Miroslav Kalousek
Právo informuje o rozhodnutí vlády uhradit 4 miliardy korun, které chybějí ministerstvu financí na důchody, stavební spoření a nemocenské pojištění, z rezervních fondů jiných resortů. Vláda chce čerpat především na ministerstvu obrany, které by mělo poskytnout 1,5 miliardy korun. Toto řešení zvolila místo dalšího navyšování státního deficitu. Jak v listu uvedl ministr financí Miroslav Kalousek, nedostatek financí vznikl, když poslanecká sněmovna omezila vládě některé mandatorní výdaje. Při projednávání tzv. poslaneckých pomníčků v rámci prosincového schvalování státního rozpočtu totiž dostaly přednost návrhy některých zákonodárců, kteří prosadili financování konkrétních projektů, dodal v Právu Kalousek.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Modernizace ČSSD by byla záslužná, myslí se ve svém komentáři Hospodářské noviny. Jiří Paroubek chce straně přivést další voliče, zejména ty ze středních vrstev. "Zprava Bursíkovi zelení, zleva Filipovi komunisté, pozicionování produktu ČSSD na politickém trhu není lehké. Ještě těžší je měnit image, když nezměníte obsah. Rebranding je dřina i kumšt, " píše list. Jiří Paroubek by rád marketingem přilákal ty, které zapudil svými činy. Dokud však mluví a jedná jako starosocialistický aparátčík, neuvěří mu ani mladí, ani vzdělaní, domnívají se Hospodářské noviny.


Vladislava Husák  (vlevo) a Miroslav Topolánek,  foto: ČTK
Sloupek deníku Právo srovnává pravděpodobnost odchodu vicepremiéra Jiřího Čunka a policejního prezidenta Vladislava Husáka. Čunkova kauza škodí vládě, Husákovy aféry zase poškozují policii, míní deník. Avšak zatímco vicepremiér se k odchodu nechystá, policejní prezident ve své funkci nepochybně končí. Čunek je připraven hrát posunovače tak dlouho, dokud to bude pro koaliční soudržnost nezbytné. Husák však není pro Langra nepostradatelný a ministr vnitra potřebuje ve funkci policejního prezidenta někoho svému srdci milejšího. Rozdíl tak spočívá v tom, že Husák, na rozdíl od Čunka, za sebou nemá stranické voje, soudí sloupek deníku Právo.


Foto: ČTK
Ministerstvo financí připravuje novelu zákona, která bude znamenat malou revoluci v povinném ručení, píše Mladá fronta Dnes. Zjednodušilo by se tak odškodnění obětí dopravních nehod a zlepšila by se ochrana řidičů před vysokými škodami. Cena povinného ručení by se však mohla zvýšit až o pět procent, což by pro majitele aut představovalo zdražení o stokoruny. Podle listu však nelze vyloučit, že konkurence mezi pojišťovnami nárůst cen nepřipustí.

Novelu, která by mohla vstoupit v platnost už letos v červnu, připravilo ministerstvo v souvislosti se zaváděním příslušné směrnice Evropské unie. Cílem změny zákona je mimo jiné zabránit řidičům ujíždět z místa činu. Pokud dnes viník dopravní nehody zmizí a nepodaří se jej vypátrat, získá oběť od pojišťovny pouze náhradu za škody na zdraví. V případě, že poškozený neuzavřel havarijní pojistku, za rozbité auto nedostane nic. Podle novely by však pojišťovna proplácela i újmy na majetku. Lehce zfalšovatelný doklad o pojištění by navíc nahradila takzvaná zelená karta, ubylo by i papírování.



Deník Právo odhalil první obchod, který veřejně nabízí marihuanu. Drobný obchod v Příbrami na sebe upozorňuje vylepeným plakátem s nápisem: "Pokud si jde koupit marihuanu větší skupina osob, zvolí si dle svého soudu "delegáta" a tento provede nákup pro ostatní ze skupiny. Ostatní na něj počkají nejméně 50 metrů od budovy. Toto opatření je důležité z důvodu utajení prodeje před ostatními nájemníky i před policií České republiky." Další leták informuje zákazníky, že ne všichni nájemníci tolerují konzumaci marihuany, proto je žádá, aby s kouřením nezačínali hned v domě. Deník uvádí, že ačkoliv plakáty visí na dveřích prodejny minimálně od února, policie o její existenci neměla tušení. Upozornit ji museli až sami novináři.