Přehled tisku

0:00
/
0:00

Čeští diplomaté odjeli na Seychely, kde chtějí kvůli případu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře co nejrychleji uzavřít smlouvu o vydávání zločinců. Píšou to Mladá fronta Dnes a Blesk.

Čeští diplomaté odjeli na Seychely, kde chtějí kvůli případu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře co nejrychleji uzavřít smlouvu o vydávání zločinců. Píšou to Mladá fronta Dnes a Blesk. Čeští policisté zase chtějí Krejčíře na Seychelách vyslechnout kvůli únosu jeho otce, z něhož je v Česku podezříván příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka a několik jeho spolupracovníků. Podle Mladé fronty na Seychelách od středy jedná zvláštní delegace ministerstva spravedlnosti a české diplomacie. Obsah jednání vyjednavači tají. Krejčíře zatím chrání před vydáním to, že má seychelské občanství, které si koupil v roce 1996.


Rada České televize se v kauze finančního ředitele Františka Lamberta zachovala alibisticky, míní komentátor Lidových novin. Generálního ředitele televize Jiřího Janečka jen upozornila na to, že porušil zákon, a možná mu za pár dní sebere nějaké peníze. Z funkce jej však pravděpodobně neodvolá. Podle Hospodářských novin by měli z televize odejít oba, Lambert i Janeček, rada je však podržela. "Radu uspokojilo jeho (Lambertovo) vysvětlení, že do KSČ i do milic vstupoval v roce 1988 se skřípějícími zuby, 'přestože jsem tuto organizaci bytostně nesnášel'," píšou Hospodářské noviny. Od stovek svých podřízených ale ředitelé důsledně požadovali čisté lustrační osvědčení, upozorňují Lidové noviny a dodávají, že někteří si jsou zjevně rovnější i v ČT.


Hospodářské noviny se věnují i požadavku vlekařů na podporu kvůli nedostatku sněhu. Lidem, kteří si napůjčovali stamiliony, aby na kdejaké louce postavili lyžařské vleky, by stát podle komentátora neměl dát ani korunu. "Nedejme se mýlit tím, že vlekaři nechtějí od státu dotace, ale bezúročné půjčky. Žádost, aby stát napěchoval čtvrt miliardy korun do jakéhosi fondu a tiše přicházel o peníze na odpuštěných úrocích, je nehorázná až dost. Vlekaři vsadili - a prohráli. Pokud jim ministr pro místní rozvoj vyjde vstříc, může za ním příště přijít hráč, který přišel o úspory v kasinu," píše deník.