Přehled tisku

Miloš Zeman
0:00
/
0:00

"Někdejší předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman už není pro Jiřího Paroubka přítel, ale důchodce, který by se neměl míchat tam, kde není vítán,"čteme v komentáři deníku Právo.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Někdejší předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman už není pro Jiřího Paroubka přítel, ale důchodce, který by se neměl míchat tam, kde není vítán,"čteme v komentáři deníku Právo. Zeman dal podle autora Paroubkovi vhodnou záminku ke změně chování rozhovorem v Hospodářských novinách, v němž se vyslovil pro seškrtání sociálních dávek v rozpočtu. Komentátor Práva upozorňuje, že budou-li se z Vysočiny dále ozývat disonance kazící Paroubkovy plány, dá se očekávat další předsedův krok proti bývalému imaginárnímu příteli. jejich osobní antipatie se skryla za taktickým příměřím jen na čas.

Mladá fronta Dnes poukazuje na to, že si Zeman i po odchodu do ústraní uchoval značnou moc. "Jak velká je, ukazuje se zejména v kritických okamžicích. Teď jezdí za 'jezevcem' z Vysočiny Vlastimil Tlustý a Jiří Paroubek si otírá nervozitou orosené čelo. Jindy sebevědomý jako Napoleon se teď bázlivě ptá svých kolegů, zda ho ještě považují za vůdce," poznamenává autor glosy. Strach je podle něj pochopitelný - Zemanova kletba je něco, co pro sociálního demokrata znamená rozsudek smrti. "Je stejně účinná, jako když australský domorodý šaman ukáže dutou kostí na nějakého provinilce. I když je ten muž zdravý jako řípa, do tří dnů je po něm," dodává autor. Připomíná, že účinky důchodcova prokletí zažili na své kůži Paroubkovi předchůdci Stanislav Gross a Vladimír Špidla.

Lidové noviny podotýkají, že Paroubek nemá žádnou mocenskou základnu, svou legitimitu opírá pouze o image neporazitelnosti a nepostradatelnosti. "V okamžiku, kdy to půjde bez něj, už ho ČSSD nebude potřebovat," dodávají Lidové noviny.

Vlastimil Tlustý  (vpravo),  foto: ČTK
Hospodářské noviny komentují problémy rozpočtu. Ostrá kritika na adresu ČSSD za nedobrý stav rozpočtu je podle listu oprávněná. Problémy však spočívají v politice a legislativě, nikoli v tom, že by se peníze ztratily či byly odcizeny. Proto by si ODS mohla odpustit zemanovské řeči o vyrabované pokladně, snězeném krámu či spálené zemi, píše komentátor. "Vždyť kdyby byla pokladna vyrabovaná, těžko by nový ministr financí Vlastimil Tlustý ponechával ve funkci náměstka pro rozpočet Eduarda Janotu (jiné náměstky odvolal), který je čímsi jako nepsaným hospodářem ministerstva. Janota dělal svou práci už za ministra Kočárníka, za všech dalších ministrů a podle všeho ji bude dělat i nadále. Je však otázka, jestli dobře," napsaly Hospodářské noviny.

David Shorf ve sloupku Lidových novin píše, že snaha ministra Tlustého vyhledat při sestavování státního rozpočtu pomoc u dvou bývalých rivalů, Miloše Zemana a Václava Klause, na první dojem působí jako vyvolávání a následné krocení duchů minulosti. Důvody, které ho přivedly od kováříčků ke kovářům, jsou však nasnadě. Zemana žene chuť dokončit deratizaci škůdců, kteří ho podrazili při prezidentské volbě. A exministr financí Bohuslav Sobotka je jeden z posledních nevyhubených, dodává. Druhý z rivalů, Václav Klaus, by podle Tlustého měl uvolnit jednání o rozpočtu tím, že by se do diskuse vložil vahou prezidentské funkce. "Fakt, že si Tlustý vybral tuto klasickou dvojici bývalých 'nesmiřitelných', působí dojmem, že ta dvojice současných 'nesmiřitelných' těm starším nesahá ani po kotníky. Nesahá," napsaly Lidové noviny.

Podle Mladé fronty Dnes je problém ten, že na čísla nemůžou mít lidé různé názory. Peníze buď jsou, nebo nejsou. "Politický spor o stavu veřejných financí je nesmyslný. Chybějí peníze, nebo nechybějí - to není věc názoru," píše komentátor v Mladé frontě dnes. "Ministr financí by však měl co nejdřív vzít tabuli a stav veřejných financí vysvětlit. Exministr by měl podat protivysvětlení. Obé na úrovni - jsou tam peníze, nejsou tam a kolik? Zjistili bychom tak, kdo lže, a kdo ne. Nemuseli bychom pak zapalovat auta na ulicích jako vášniví Maďaři," shrnuje autor komentáře.


V aféře kolem údajných odposlechů politiků a novinářů jde podle pátečních Lidových novin zřejmě jen o výpisy hovorů, a nikoliv o skutečné odposlechy. Výsledky vyšetřování úniku takzvané Kubiceho zprávy, které má deník k dispozici, totiž připouštějí pouze to, že Inspekce ministra vnitra monitorovala provoz na některých telefonních číslech. Policisté tak podle Lidových novin pouze zjišťovali, kdo a kdy komu volal.


Během sobot a nedělí tvoří nákladní auta víc než 15 procent všech vozů, které projíždějí po dálnicích. Umožnil jim to nový silniční zákon, který zrušil prázdninový zákaz jízdy po dálnicích. Píše to páteční Mladá fronta Dnes s odvoláním na analýzu, kterou si nechala zpracovat od Ředitelství silnic a dálnic. "Bohužel se stalo to, na co jsme upozorňovali. Z Česka se prostě během víkendu stává tranzitní stát, do kterého se v pátek večer sjedou desítky především zahraničních řidičů,"řekl zástupce ředitele středočeské dopravní policie Josef Budil. "Přes víkend pak přejedou celé Česko a potom u hranic s Rakouskem a Německem čekají, až budou moci dál," dodal.


Připojení k internetu zadarmo, které pro své obyvatele platí stále víc měst, může skončit. Bezplatný přístup placený z daní se nelíbí podnikatelům, kteří budují vlastní sítě a připojení k nim prodávají. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jim v případě Prahy dal minulý měsíc za pravdu. Možnou nedovolenou podporu sítí v hlavním městě z městských i evropských peněz už zkoumá i Evropská komise. Píše to páteční Mladá fronta Dnes.


Firma VAE, v jejímž vedení dříve působil premiér Mirek Topolánek (ODS), nesplatila půjčku nejen První městské bance (PMB) a Komerční bance, ale dluh po sobě zanechala i ve zkrachovalé Moravia bance. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to uvádí páteční Právo. Dodává, že pohledávka byla po pádu Moravia banky údajně prodána za částku velmi nízkou v porovnání s její nominální hodnotou.


Nový silniční zákon přestává být pro řidiče strašákem, píše páteční Právo s odvoláním na předběžné policejní statistiky za tento měsíc. V prvních dvaceti zářijových dnech zemřelo na silnicích 53 lidí, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pouze o šest méně. Konečný účet loňského září se zastavil na 95 obětech, letošní číslo nejspíš nebude výrazně nižší, píše deník.