Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lidové noviny se domnívají, že premiér Topolánek by měl rozptýlit veškerá podezření z podvodu a předložit dokumenty, které by jasně dokázaly jeho nevinu. Deník také uvádí, že by měl předseda vlády "dobře vysvětlit svůj vztah k firmě Eltodo, která jeho dluh odkoupila". "Pokud Mirek Topolánek nenalije čistého vína a bude jen přetřásat, kdo všechno za vyšetřováním případu může stát, dodá lidem novou látku k různým spekulacím," domnívá se list. Podobný názor zastává i komentátor HN.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Lidové noviny se domnívají, že premiér Topolánek by měl rozptýlit veškerá podezření z podvodu a předložit dokumenty, které by jasně dokázaly jeho nevinu. Deník také uvádí, že by měl předseda vlády "dobře vysvětlit svůj vztah k firmě Eltodo, která jeho dluh odkoupila". "Pokud Mirek Topolánek nenalije čistého vína a bude jen přetřásat, kdo všechno za vyšetřováním případu může stát, dodá lidem novou látku k různým spekulacím," domnívá se list. Podobný názor zastává i komentátor HN. Také podle něj by měl Topolánek ukázat příslušné smlouvy a podezření vyvrátit. "Jedině zveřejněním smluv teď (Topolánek) přesvědčí, že vše bylo legální," píše deník.

Právo komentuje slovní přestřelky politiků, které se týkají podezření kolem Topolánka. Mimo jiné v této souvislosti kritizuje i chování předsedy ČSSD Paroubka. Podle deníku šéf sociálních demokratů mimo jiné pochybil, když prohlásil, že je Topolánek vinen, aniž by existoval soudní verdikt.


Soudci Ústavního soudu,  foto: ČTK
Hospodářské noviny s povděkem přijímají verdikt Ústavního soudu, který rozhodl, že Nejvyšší soud dále povede předsedkyně Iva Brožová. Podle deníku bylo rozhodnutí soudu správné, ale mělo přijít už dříve. List však zároveň dodává, že i justice potřebuje "uvolnit odtok" z funkcí a nebylo by dobré, kdyby funkcionáři soudů zůstávali ve svých funkcích až do důchodu v 70 letech. Hospodářské noviny také připouštějí, že Brožová je ve srovnání se svými předchůdci "skutečně slabá a málo výrazná".


Komentář Mladé fronty dnes se pozastavuje nad zprávou OECD o nízkém počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí v ČR. "Lze se určitě přít o to, jestli vysokoškolák z jedné země není vzděláním na úrovni středoškoláka ze země jiné," píše autor. Pomocným argumentem v tomto sporu však podle něj může být, že vysokým procentem vysokoškoláků se vykazují země považované za vyspělé. "Léky na tento stav jsou také už dlouho známé a některé z nich už byly naordinovány: například určitá "rehabilitace" bakalářského stupně. Nemusí každý vysokoškolák hned dělat vysokou vědu," čteme v Mladé frontě Dnes.


NATO
Česká republika požádá o odtajnění části studie NATO o možném vytvoření aliančního protiraketového deštníku. Středečnímu Právu to řekl český velvyslanec v NATO Štefan Füle. Podle něj je jedním z cílů české zahraniční politiky zbavit otázku raketové obrany "určité mystičnosti", aby bylo možné vést diskusi s veřejností na základě faktů. "Přišlo by mi velmi kontraproduktivní, aby dokument, který pomáhá odpovídat na řadu otázek, zůstal s poměrně vysokým stupněm utajení bez jakékoli možnosti jej použít," řekl Füle Právu.