Přehled tisku

CzechTek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek obvinil v článku pro dnešní Lidové noviny trojkoalici ODS, KDU-ČSL a zelených z toho, že se snaží prosadit svou vládu bez ohledu na fakt, že ve volbách nezískala většinu mandátů. Podle komentáře Lidových novin se ale Paroubek chová úplně stejně. Některé deníky komentují i víkendovou technoparty CzechTek.

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek v 'Otázkách Václava Moravce',  foto: ČTK
Paroubek v článku v Lidových novin napsal, že strategickým cílem trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených je prosadit její vládu přes fakt, že ve volbách nezískala většinu mandátů. "Všechny kroky koalice se tak dokolečka točí kolem tohoto ústředního momentu," uvedl. Podle komentátora Lidových novin má ale Paroubek stejný cíl, "ale pokrytecky se tváří, že mu vlastně o moc vůbec nejde". "Na Paroubka je třeba dát si opravdu velký pozor. Jako politik odchovaný v přípravce Národní fronty dobře ví, že slova jsou tu jen k odvedení pozornosti od skutečného cíle. A tím je udržení moci za každou cenu," napsal autor v Lidových novinách.

Také komentátor Práva se věnuje formování vlády. Variant je podle něj velké množství, jenže "s přibývajícím promarněným časem" bude růst tlak na co nejrychlejší řešení. Podle autora bude záležet na několika faktorech, především zda prezident Václav Klaus bude opravdu chtít, aby se zrodil nový stabilní status quo - a pokud to bude chtít a učiní v tomto smyslu příslušné kroky, pak bude důležité, nakolik budou jeho doporučení rezonovat v první řadě mezi funkcionáři a členy ODS. Komentátor soudí, že ODS stojí "před testem na klausismus". "Kladný výsledek testu by přivedl ODS k dohodě se sociální demokracií na nějaké podobě vlády vzešlé z rozhodnutí jen těchto dvou stran. Negativní nález by pravděpodobně znamenal předčasné volby. Ovšem i s tím, že ODS by v nich ztratila punc strany podporované prezidentem," uzavírá komentátor Práva.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Předseda ODS Mirek Topolánek si myslí, že pro sociální demokracii asi není úplně žádoucí, aby v České republice vznikla vláda, mezi jejíž hlavní programové cíle patří boj s korupcí. Topolánek to řekl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny. "Jedna z velký bariér diskusí je, že vláda, kterou jsem sestavil, má boj s korupcí jako jednu ze svých základních programových premis a cílů. Proto možná není pro sociální demokracii úplně žádoucí, aby tato vláda vznikla, protože by tyto věci přestala mít pod kontrolou. Má ambice je šetřit tyto věci nezávisle a nezametat je pod koberec," prohlásil Topolánek. Na dotaz, zda je snaha ČSSD, o níž mluví, nějak přímo patrná při povolebních vyjednáváních, Topolánek odpověděl: "V jednáních to úplně patrné není. Ale když si vezmu, co všechno jsme nabídli a co bylo odmítnuto, tak to někde v pozadí je." Topolánek také objasnil, s čím půjde v pátek na schůzku s prezidentem Václavem Klausem. "Hodlám prezidentovi předložit varianty, které pokládám za rozumné. Ale prostor se zužuje, a pokud opravdu není možnost dohody, mělo by to dospět k předčasným volbám. Nabídka, aby si sociální demokraté stanovili podmínky případné tolerance vlády, je natolik velkorysá, že za ní už je těžké hledat další řešení."


Česká konsolidační agentura
V souvislosti se zatčením Radky Kafkové z České konsolidační agentury a dalších dvou podnikatelů kvůli korupci si komentátoři tisku kladou otázku, jak dalece celá aféra prorůstá do vládních kruhů. V Lidových novinách Pavel Páral z Eura upozorňuje, že Kafková nastoupila do agentury v dobách, kdy moc v ČSSD převzalo grossovsko-sobotkovské křídlo. Tehdejšímu šéfovi ČKA Pavlu Řežábkovi se to sice nelíbilo, ale ten už byl vlastně na odchodu. Ale i jeho nástupce Zdeněk Čáp měl ke Kafkové vážné profesionální výhrady a dokonce Sobotkovi opakovaně navrhoval její odvolání, ten to však vždy odmítl.

Stejně jako Páral v Lidových novinách, také Lucie Tvarůžková v Mladé frontě Dnes se zamýšlí nad tím, jak Kafková mohla manipulovat miliardové obchody. Podle zkušeností některých obchodníků s dluhy je téměř vyloučené, aby Kafková dokázala prodej pohledávek manipulovat úplně sama. To podle Tvarůžkové nasvědčuje tomu, že jde o rozsáhlý komplot. Kafková se díky svému postavení členky představenstva agentury mohla dostat k tajným údajům o tom, nakolik odborníci jednotlivé pohledávky ocenili. Znalost takové informace pro kupce například snižuje riziko, že nabídne zbytečně moc. Kafková také zpracovávala podklady, na jejichž základě odborníci stanovovali cenu, ti si však mohli údaje shánět i jinde. A protože se cena pohledávek stanovuje na základě dvou posudků, je obtížně si představit, že by oceňovatelé byli podplaceni. Podle Tvarůžkové je ale prakticky nemožné, aby jedna, byť vysoce postavená manažerka dokázala ovlivňovat stanovení ceny pohledávky sama. Pokud má tedy policie pravdu v tom, že se pohledávky prodávaly pod cenou, muselo být v aféře zapojeno mnohem více lidí než jen Kafková, uzavírá Tvarůžková.


CzechTek,  foto: ČTK
Některé listy komentují technoparty CzechTek, jejíž hlavní část se odehrála o víkendu v Doupovských horách. Technaři, z nichž někteří zůstávají i další dny, si pronajali padesátihektarovou louku od armády do 7. srpna. Party se nesla ve znamení vzájemného respektu mezi tanečníky, policií i místními obyvateli, žádné výtržnosti policie nezaznamenala. Komentátor Práva se zamýšlí nad rozdílem mezi letošní technoparty a loňskou, proti níž zasáhla policie, jejíž postup vyvolal protesty. "Jistě se vyrojí početné analýzy, proč ten rozdíl. Tuším pravý důvod v tom, že tentokrát se akce konala na legálně sjednaném pozemku a nedorazily k nám bojůvky tvrdého jádra (nebo je policie včas vyhmátla), a proti ostatním technařům nebylo nutné použít žádné tvrdé metody," napsal autor. Hlasy některých účastníků, "že tato pohodička je nebaví", označil za ojedinělé a pokrytecké.

CzechTek,  foto: ČTK
Konopný ombudsman Marek Jehlička píše v Mladé frontě Dnes: "Letošní CzechTek je zkrátka tak trochu svoboda svázaná strachem. Buď se bavte, kde vám řekneme, nebo dostanete výprask. I tak si lze velkorysost ministerstva vnitra vyložit." Autor napsal, že technoparty, která se koná ve spolupráci se státními bezpečnostními složkami, je absurdita nemající nikde ve světě obdoby. Pokud podle něj technaři sleví ze svých ideálů výměnou za kontrolovanou možnost zábavy, "stáváme se svědky významného historického okamžiku, kdy se nejsilnější kontrakultura dneška transformuje do zajetých kolejí". "V takovém případě stojíme na konci ideového hnutí; spoutaní a ochočení technaři už nebudou mít co nabídnout," napsal autor.


Deníky na svých stránkách věnovaných zpravodajství otiskují také celostránkové monotematické materiály. Hospodářské noviny se věnují vývozu českých zbraní do ciziny, přičemž poznamenávají, že vývoz zbraní do zakázaných oblastí kazí Česku reputaci. Právo věnuje celou stranu prodeji léků v Česku a jejich spotřebě. List připomíná, že od úterý mají platit nové ceny léků, a předpovídá, že v lékárnách asi budou zmatky.

Mladá fronta Dnes připravila vlastní anketu o životě českých důchodců, kteří se svěřili, že se mají lépe než jejich rodiče, ale bojí se nemocí a budoucnosti. Čas většina tráví sledováním televize a čtením. Lidové noviny v celostránkovém materiálu hodnotí první měsíc fungování nového silničního zákona. V porovnání s loňským červencem se tento měsíc snížil počet dopravních nehod, usmrcených a zraněných lidí a nehod, které způsobili řidiči, kteří před jízdou pili alkohol.


Mladá fronta Dnes píše, že za tři týdny začnou Češi dostávat nové cestovní pasy, které obsahují čip s údaji o držiteli dokladu. Nové pasy budou podle deníku třikrát dražší než dosavadní a úřadů, které je budou vydávat, bude méně.