Přehled tisku

Radka Kafková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Poté, co se provalilo, že se Česká konsolidační agentura nechala připravit o půl miliardy, mluvil její šéf o selhání jedince. Když ve středu zatkli členku vedení agentury kvůli úplatku, Zdeněk Čáp se objevil na obrazovce a - jaké překvapení - opět mluvil o selhání jedince. To zní jako matematická úloha: Kolik jedinců musí selhat, aby to šlo považovat za chybu v systému, kladou otázku Hospodářské noviny?

Radka Kaf ková,  foto: ČTK
Poté, co se provalilo, že se Česká konsolidační agentura nechala připravit o půl miliardy, mluvil její šéf o selhání jedince. Když ve středu zatkli členku vedení agentury kvůli úplatku, Zdeněk Čáp se objevil na obrazovce a - jaké překvapení - opět mluvil o selhání jedince. To zní jako matematická úloha: Kolik jedinců musí selhat, aby to šlo považovat za chybu v systému, kladou otázku Hospodářské noviny? Česká konsolidační agentura spravuje majetek, který zbyl po zkrachovalých bankách; cosi jako ekonomický "odpad, jedy a výbušniny". Taková práce si žádala špičkové a neúplatné profesionály; proto dostali i odměny srovnatelné s platy v bankách. A podobně jako ČNB to měla být instituce s profesní hrdostí, v níž bude ctí pracovat. V některých obdobích tomu tak možná i bylo, ale případ Kafková to zničil. Na selhání jedince teď nikdo neuvěří, píše list.


Zvýšení úrokových sazeb, ke kterému ve čtvrtek přistoupila Česká národní banka, hypotéky ani úvěry nezdraží. V Lidových novinách to napsal analytik PPF Pavel Kohout. Úrokové sazby rostou prakticky na všech světových trzích, přesto není nutné obávat se zdražení peněz. Levné úvěry jsou přínosné pro hospodářský růst. Při přílišné stimulaci ekonomiky však může dojít k inflaci. Centrální banka proto musí hledat rovnováhu mezi podporou hospodářského růstu a bojem proti inflaci. "Pokud trh ví, že centrální banka ostře zareaguje proti případnému vzestupu inflace, nebude ve svých očekáváních s vysokou inflací počítat. Nebude-li trh s počítat s vysokou inflací, pak k ní s velkou pravděpodobností nedojde. Podstata umění moderní měnové politiky spočívá v tvorbě správných očekávání," míní Kohout. A proto není podle Kohouta třeba se výrazného zdražení hypoték a úvěrů obávat. "Nebude-li veřejnost čekat katastrofu, nedojde k ní. Zní to podivně, ale v měnové politice to kupodivu funguje," uzavírá autor v Lidových novinách.


Křižák pruhovaný,  foto: Kristian Peters,  Creative Commons 3.0
Lidové noviny také na titulní stránce informují o tom, že v Česku se rychle rozšířil nový druh pavouka. Ještě před deseti lety se středomořský druh pavouků - křižák pruhovaný - u nás prakticky nevyskytoval. Nyní ale podle odborníků tito poměrně velcí pavouci, svým zbarvením připomínající vosu, doslova zaplavují nejen Českou republiku, ale celou střední Evropu. Důvody této migrace ještě nejsou vědecky zdůvodněné, entomologové ale předpokládají, že za rozšíření pavouků může globální oteplování. Křižák pruhovaný naštěstí není lidem nebezpečný. V Česku se však začíná objevovat také další druh pavouka, zápřednice jedovatá, a její kousnutí nebezpečné je. Zatím se ale jedná jen o velmi málo rozšířený druh. V sousedním Rakousku nedaleko od českých hranic ale zdravotníci museli letos v létě ošetřit v nemocnici už tři pacienty, které tento jeden a půl centimetru velký pavouk kousl. Kousnutí způsobuje velké bolesti, spojené často i s horečkou a možným chvilkovým ochrnutím kolem zasaženého místa, uvádějí Lidové noviny.


Hospodářské noviny upozorňují, že další pokus o zvolení šéfa sněmovny si nezaslouží komentář. "Protože jsme v podstatě optimisté, očekáváme, že Mirek Topolánek a ostatní mají na dnešní den připraven nějaký plán, díky němuž bude předseda sněmovny zvolen, Paroubkova vláda podá demisi, politický život se opět rozběhne a v sobotu začne pršet. Až se tak stane, věnujeme jim řádný politický komentář," píšou Hospodářské noviny.

Podle Práva se 200 zákonodárců odevzdává od voleb v současném vedru siestě, o jaké se Řekům či Portugalcům ani nesnilo. "Teď nám údajně hrozí, že po siestě politiků dojde na nové, reparátní volby, s neodůvodněnou nadějí, že ty dopadnou s menším průšvihem. Naši siestáři se ovšem zapomněli zeptat nás daňových poplatníků, co pořád ještě musíme přes poledne pracovat, jestli jsme ochotni vytáhnout z kapes další miliardu na volební náklady," píše komentátor Práva s tím, že by možná bylo lepší vyměnit pár vyjednávačů.

Podle Lidových novin Klausovou motivací možná není jeho znovuzvolení, v jeho krocích ale prý tento faktor hraje nepopiratelnou roli. V současné době ODS vnímá Klause jako jediného kandidáta na prezidenta, ale pokud prý bude uvažovat o úřednické vládě a předčasných volbách až po změně volebního systému, mohlo by se to podle Lidových novin změnit. "Straně modrých jde primárně o vládnutí, když nebude zbytí, začne prezidentského kandidáta hledat," soudí komentátor listu.


V kopřivnické Tatře zavládlo ve čtvrtek lehké rozčarování. Novým vlastníkem firmy nebude silná světová automobilka, ale skupina zatím neznámých individuálních investorů. Píší o tom Hospodářské noviny. Prodej Tatry oznámil její majitel, americká firma Terex. O koupi Tatry se letos na jaře zajímala ruská automobilka Kamaz a indická Tata, k dohodě s jejím dosavadním vlastníkem ale nedošlo. Teď Terex Tatru prodává skupině soukromníků. Ve firmě panuje nejistota. Reakce na vstup neznámých investorů do firmy, kterou Češi stále vnímají jako rodinné stříbro, jsou podle Hospodářských novin rozporuplné. "Pro Tatru by bylo nejlepší, kdyby ji získal silný producent nákladních aut. Nebyl by špatný Kamaz," povzdechl si odborový předák Tatry Pavel Baroň. "Investoři by měli vystoupit z anonymity, nejistota není ve zbrojním sektoru dobrá," říká Jiří Hynek, šéf Asociace českého obranného průmyslu. Odchodu Terexu však nelituje: "Nikdy jsem Terex nepovažoval za záruku prosperity Tatry, protože působí v úplně jiné oblasti." Prezident Sdružení automobilového průmyslu Vratislav Kulhánek je zdrženlivý: "Tatra má dobrý produkt, od vlastníka potřebuje trhy. Ale možná by stačilo, kdyby vlastník přinesl jen finance a odborníky schopné dobře řídit."Hospodářské noviny uvádějí, že americkým firmám se investice do tradičních českých průmyslových oborů zatím moc nedaří. Po angažmá Boeingu v Aeru musela zbrojovku zachraňovat vláda. Menší leteckou továrnu Let Kunovice přivedla americká firma Ayres Corporation ke krachu. A Tatra za vlády Terexu spíš stagnuje, úspěch na nových trzích a znatelný růst výroby jí Terex nepřinesl.


Armádní verbíři mají letos podle Práva dobrý rok. Do rekrutačních středisek se zájemci o službu v armádě doslova hrnou. K dnešnímu dni byl rekrutační cíl už splněn na 95 procent. Největší zájem prý je sloužit u výsadkářů a u těžké vojenské techniky. Armádě naopak stále chybějí řidiči nákladních aut, elektrospecialisté a ženijní odborníci. Dost uchazečů přitom musí armáda odmítnout kvůli zdravotní nezpůsobilosti nebo nedostatečné fyzické zdatnosti. Skoro vůbec nepotřebuje armáda rekrutovat nováčky pro své elitní síly, jejíchž příslušníci nyní například pročesávají afgánské hory a hledají bojůvky Talibánu a al-Kajdá. Podle mluvčího vojenského zpravodajství je u těchto sil zájem o nováčky jen občasný a "projde jen žalostně málo zájemců, protože ne každý zvládne náročné přijímací výběrové řízení".


Výše odměn umělců z počítačových tiskáren, DVD rekordérů a dalších přístrojů, které dokážou kopírovat jejich dílo, klesne oproti původním návrhům ve většině případů na polovinu. Z mobilních telefonů a MP3 přehrávačů se nebude platit nic, poplatky ale zůstanou u karet či disků, které se do nich vkládají. Napsala to Mladá fronta Dnes. Poslední návrh vyhlášky k autorskému zákonu, která upravuje zpoplatňování hudby i dalších uměleckých děl kopírovaných a rozmnožovaných prostřednictvím nových typů přístrojů, zveřejnilo ve čtvrtek ministerstvo kultury. Vyhláška nyní míří do vlády, účinná bude okamžitě po schválení.


Soud potrestal muže, kteří propadli v loňském testu poctivosti Mladé fronty Dnes. Jak píše list čtyři sta dvacet tři korun z peněženky, kterou odevzdala redaktorka deníku jako nález na policejní stanici ve Vratimově, si policisté nechali a rozdělili. Z testu vyplynulo, že ze sedmdesáti sedmi odevzdaných peněženek s hotovostí do pěti set korun se deset našlo až dodatečně a tři vůbec. Jedna peněženka zmizela v Praze, další v Plzni, třetí ve Vratimově. Soudce Okresního soudu ve Frýdku-Místku Petr Novák ve čtvrtek potrestal bývalé policisty z Vratimova za zneužívání pravomoci veřejného činitele půlročním trestem, který odložil na čtrnáct měsíců. Jejich nadřízený je propustil bez renty a odchodného. Pětapadesátiletý Velikovský sloužil u policie dvacet osm let, osmačtyřicetiletý Sládek dvacet čtyři let, uvádí Mladá fronta Dnes. Obhájce Velikovského tvrdil, že stíhána z podněcování k trestnému činu by měla být redaktorka, která prý naváděla policisty k nepoctivosti tím, že jim při odevzdávání řekla, že pospíchá. Nálezci však při testu spěchali ve všech případech, přesto policisté většinou sepsali záznam a pak vrátili peněženku i s penězi. "Test poctivosti policistů byla legální akce. Cílem nebylo navádět k trestné činnosti, ale zjistit, jak policisté nakládají s nalezenými věcmi. To je zcela v souladu s veřejnými zájmy," oponoval státní zástupce Alois Dlouhý.


Deník Právo píše, že bývalý sólista baletu Národního divadla a jeho někdejší šéf, čerstvý šedesátník Vlastimil Harapes uvažuje o nabídce ČSSD, aby za ni kandidoval na Chomutovsku do Senátu. Harapes se svěřil listu, že už ho k tomu před časem lákala jiná strana. "Říkali mi: U toho si můžete hrát divadlo, dělat cokoli, vůbec to nevadí. Ale já si myslím, že to je velmi odpovědná věc. Ke každé práci jsem přistupoval tak, že chce celého člověka," prohlásil Harapes. Nyní ho podle jeho slov ještě čeká schůzka s Jiřím Paroubkem.