Přehled tisku

0:00
/
0:00

Zajímavé poznatky z výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství, týkající se drog, přináší deník Právo. "Narkomafie díky vysokým ziskům, dlouhodobým zkušenostem z prohraných střetů s protidrogovými policejními útvary, znalosti technických možností české policie a neustálému zdokonalování metod drogových obchodů bude vždy o krok vpředu," cituje deník ze zprávy.

Zajímavé poznatky z výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství, týkající se drog, přináší deník Právo. "Narkomafie díky vysokým ziskům, dlouhodobým zkušenostem z prohraných střetů s protidrogovými policejními útvary, znalosti technických možností české policie a neustálému zdokonalování metod drogových obchodů bude vždy o krok vpředu," cituje deník ze zprávy. Podle ní někteří žalobci označují za jednu z příčin úspěchů drogového podsvětí nedostatečné personální a materiální vybavení policejních útvarů. Policie potřebuje další vozidla, výkonnější počítačové programy, ale i podporu médií a veřejnosti. "Neměly by být zveřejňovány utajené metody policejní práce, média a politici by neměli propagovat některé drogy jako neškodné," cituje Právo slova důstojníka Národní protidrogové centrály.


Foto: ČTK
Z rekordních veder se radují majitelé elektráren, které nyní jedou naplno, sdělují na své první straně Hospodářské noviny. Cena elektřiny vyskočila na evropských burzách až na šestinásobek normálu. V některých zemích je jí nedostatek, situace je napjatá. Stále víc lidí si totiž pořizuje klimatizaci a například velká nákupní centra zaplatí za chlazení v létě víc než za teplo v zimě. K tomu je potřeba připočíst i puštěné větráky, zvýšenou spotřebu ledniček nebo i provoz akvaparků. Češi tak v posledních dnech spotřebují kvůli vlně veder až o deset procent víc energie než před rokem.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Ekonom Jan Balcar v Mladé frontě Dnes připomíná jednu předvolební diskusi o budoucnosti České republiky, na níž se v podstatě všichni shodli, že do roku 2020 bude Česko trvale prosperující zemí. S optimismem politických stran ale podle něj kontrastují pesimistické vize řady odborníků.

Například identita sociálního státu se podle něj může hroutit nejen pozvolna, ale i radikálně. Představa vysokých cen benzinu na úrovni 100 Kč za litr při jeho nedostatku v důsledku světového politického konfliktu není mimo možnou realitu. Důsledkem by bylo zavírání automobilek, vysoká nezaměstnanost, tlak na všeobecný růst cen. Identita sociálního státu se ukáže jako neudržitelná. Kapitál se bude stěhovat do zemí, jako je Čína, Indie, jihovýchodní Asie, jejichž identita není dána sociálním státem. Optimismus politiků spolu s populistickými sliby občanům se pak nemusí naplnit.

Zvítězí populismus v demokratické volbě, nebo odpovědný přístup založený na společenských znalostech občanů, které mohou zprostředkovávat odborníci? Nebo snad dojde ke ztrátě vlivu populismu teprve nějakou krizovou situací, jako je státní bankrot, po kterém slíbené sociální a důchodové platby není možné realizovat? - ptá se mimo jiné Ekonom Jan Balcar v Mladé frontě Dnes.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Zbrklé změny postojů Topolánkově koalici škodí, domnívá se komentátor Lidových novin a vysvětluje: Tu scénku viděli v některém z kreslených seriálů snad všichni. Komiksový hrdina běží ke srázu, nevšimne si, že pod ním zeje propast, a tak ještě ve vzduchu kmitá nohama a jakoby "utíká" dál. Teprve po chvíli mu dojde, že se děje něco divného. Podívá se pod sebe, vytřeští oči, a teprve poté se zřítí do propasti. Jako prostomyslné komiksové figurky působí i lídři koaličních stran, kterým se v posledních dvou dnech stalo to samé.

Když ve středu přišel Jiří Paroubek se svými návrhy, skočili na první týkající se volby Lubomíra Zaorálka šéfem sněmovny. A druhou, možná podstatnější, část prohlášení ČSSD ignorovali. Že sociální demokracie koaliční vládu definitivně nepodpoří. Přesto koaliční lídři ve středu mluvili o ústupku ČSSD, a pochvalovali si, jak volba Zaorálka vše odblokuje. Jednoduchý fakt, že pokud ČSSD trojkoalici nepodpoří a od komunistů toleranci nechtějí, jejich vláda nezíská víc než sto hlasů a projekt koalice je mrtvý, jako by jim ani nedocházel.

Až přes noc se koaličním lídrům zřejmě rozsvítilo. A došlo jim, že socialisté chtějí menší strany vyřadit ze hry a jednat pouze s ODS, konstatují Lidové noviny.


Odstupovat za prohřešky zatím v Česku není zvykem, píšou Hospodářské noviny k případu policejního prezidenta Vladislava Husáka, přistiženého při rychlé jízdě a nebezpečném předjíždění. Pár dní poté, co začal na silnicích platit bodový systém, se policejní prezident Vladislav Husák chlubil, že on předpisy neporušuje. "Začala se objevovat enormní agresivita a úcta k zákonu je nulová," káral nedávno spoluobčany policejní náčelník. Koho by to napadlo, že mluvil sám o sobě? - uvažuje komentátor Hospodářských novin, podle jehož slov se Husák řítil do práce jak všech pirátů král.

Porušil tak zákon - a to nikoliv formální předpis o ukládání služebního šatstva, ale zákon, jehož porušení je nebezpečné pro okolí. A udělal to náčelník, vzor pro podřízené. Jenže, jak na jiném místě dodávají Hospodářské noviny: Lidé ve veřejných funkcích v Česku si zatím nezvykli na věc, která je jinde běžná: odstoupit, jakmile se prokáže, že zákon porušili.