Přehled tisku

Václav Klaus a Vojtěch Filip, foto: ČTK
0:00
/
0:00

První polistopadové samostatnému jednání šéfa komunistů s hlavou státu komentuje deník Právo. "Řekněme si tedy, že to jednou přijít muselo, a především v tom - probůh - nehledejme jakýsi projev vděčnosti za hlásky, které kdysi čestnému předsedovi ODS pomohly k prezidentování," píše Právo.

Václav Klaus a Vojtěch Filip,  foto: ČTK
První polistopadové samostatnému jednání šéfa komunistů s hlavou státu komentuje deník Právo. "Řekněme si tedy, že to jednou přijít muselo, a především v tom - probůh - nehledejme jakýsi projev vděčnosti za hlásky, které kdysi čestnému předsedovi ODS pomohly k prezidentování," píše Právo. Podle komentátora prezident jistě ví, co činí. Je zkrátka taková doba, že musí jednat každý s každým, jak zapeklitá situace žádá. Autor označuje debatu kolem setkání za zbytečnou a navrhuje ji ukončit konstatováním, že se vlastně nic nestalo. "Někoho, například bývalé politické vězně, kteří v ODS shledávají oporu, možná včerejší poněkud netradiční setkání na Hradě překvapilo," píše páteční Právo a uzavírá: "Každá tradice však musí nějak začít."

Jinak se se stejným tématem potýká Mladá fronta Dnes. Jako jeho smutně proslulý předchůdce Gottwald, tak i komunistický vůdce Filip může říci po desetiletích: "Právě se vracím z Hradu," uvádí deník a pokračuje, že zatím ale ještě nemůže dodat druhou část památné věty, která nadlouho utnula demokracii v zemi: "Pan prezident všechny mé návrhy přijal." Rozhodně však už teď může být pyšný na svou práci, domnívá se autor. Podle něj komunistická strana sice ve volbách prohrála, ale její vliv - vyjádřený symbolickou návštěvou na Hradčanech - se paradoxně zvětšil. Komunisté strčili do dveří moci prstíčky, když pomohli Václavu Klausovi do prezidentského křesla. Jiří Paroubek pak dveře pootevřel, aby KSČM mohla natáhnout obě chtivé ruce. Mluvil a mluví o levici a nikdo dnes nemůže pochybovat o tom, že by se pokusil sestavit vládu opřenou o komunisty, kdyby dostal byť o jeden mandát víc. Podle Mladé fronty Dnes je Hradní návštěva důkazem toho, že politika izolace KSČM selhala.

Stejnou větou - "právě se vracím z hradu", uvádějí svůj komentář i Lidové noviny. Podle nich šéfa komunistů Václav Klaus přijal, což jeho předchůdce Václav Havel neudělal. Můžeme ale spekulovat, zdali by Havel byl nepřístupný i dnes na Klausově místě. Nijak zatím nedal najevo, že by mu dosavadní partnerství Paroubka s komunisty vadilo, píše komentátor Lidových novin a dodává: Buď jak buď, Filip si může do notýsku se zásluhami udělat další čárku.


"Za Internet do škol nikdo souzen nebude," píšou Hospodářské noviny o neúspěšném projektu, který začal v roce 2000. Každá základní a střední škola v republice už měla mít dávno vybavené počítačové učebny a připojení na internet. Zajistit to měl sedmimiliardový projekt Internet do škol. Záměr ale zkrachoval. Ministerstvo školství podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu nehospodárně využilo 884 miliónů korun a porušilo zákon o rozpočtových pravidlech. Navíc uzavíralo množství pro stát nevýhodných smluv. Počítačové vybavení tak získala jen část škol a ne vždy byly s technikou spokojeny. Podle NKÚ ministerstvo platilo za neodvedenou práci a nekontrolovalo plnění smluv. Policie, která případ vyšetřovala, však nyní přišla se sdělením, že viník se nenašel. "Nenašlo se dostatek důkazů, abychom mohli proti někomu zahájit trestní stíhání" uvedla pro noviny Alena Vokráčková z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.