Přehled tisku

Jiří Paroubek a Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lidové noviny otiskly rozhovor s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem. Ministr připustil, že by se po vzniku nové vlády mohl s Občanskou demokratickou stranou dohodnout na určité míře poplatků u lékaře, ale že v žádném případě neustoupí ze zákona o neziskových nemocnicích.s

Nemocnice v Motole
Lidové noviny otiskly rozhovor s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem. Ministr připustil, že by se po vzniku nové vlády mohl s Občanskou demokratickou stranou dohodnout na určité míře poplatků u lékaře, ale že v žádném případě neustoupí ze zákona o neziskových nemocnicích. "Ten zákon platí a v tomto neslevím ani o milimetr. A jsem přesvědčen, že na tom těch minimálně sto hlasů udržíme. Samozřejmě žádné dílo není dokonalé. Když se v praxi ukáže, že některé části zákona dělají problémy, jistě lze v takových technických věcech úpravy dělat. To není neměnný kamenný monolit. Ale z principu určitě neslevíme,"řekl David Rath pro Lidové noviny.


Obří míč u Brandeburské brány v Berlíně,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se obšírně věnuje začínajícímu mistrovství světa ve fotbale. List si nechal udělat průzkum veřejného mínění, jaké šance dávají Češi svému reprezentačnímu týmu. Šedesát procent dotázaných věří našim fotbalistům, že postoupí alespoň ze skupiny a třicet procent věří dokonce v medailový úspěch. Ale ve zlato doufá jen pět procent Čechů. Bookmakeři jsou však opatrnější. Kurzy Česka na vítězství kolísají u největších sázkových kanceláří od 1:20 do 1:15. Triumfu českých fotbalistů věří zhruba deset procent sázejících, ale většina tipuje vítězství Brazílie. Mladá fronta Dnes ale také upozorňuje, že fotbalový šampionát může vnést problémy do manželských vztahů. Mistrovství světa chce totiž u televizních obrazovek sledovat devadesát procent mužů, ale pouze třicet procent žen.


Jiří Paroubek a Václav Klaus,  foto: ČTK
Jiří Paroubek se po schůzce s prezidentem Václavem Klausem omluvil za své povolební výroky. Učinil tak ještě jednou v rozhovoru pro deník Právo. "Myslím, že to byla první vážná chyba, kterou jsem za třináct měsíců své vlády udělal. A z tohohle hlediska se české veřejnosti omlouvám," řekl doslova Paroubek. Ke zprávě šéfa elitního policejního útvaru Kubiceho, která premiéra mimo jiné obviňuje ze sexuálního zneužívání nezletilé dívky, se v rozhovoru vyjádřil slovy: "připouštím, že to přirovnání k únoru 1948 bylo možná příliš expresivní, ale tohle přece jsou totalitní praktiky." Premiérovu omluvu komentoval ve svém sloupku Jiří Hanák. Dovedu si představit, že muž Paroubkova naturelu by si raději dal dva zuby bez umrtvení vytrhnout, píše deník Právo.

Mladá fronta Dnes komentuje vyjádření prezidenta Václava Klause, který řekl, že nevidí vedle sebe na povolebním stole dvě rovnocenné stovky, ale je stovku středopravovou a čtyřiasedmdesátku ČSSD. Podle předsedy komunistické strany Vojtěcha Filipa prezident nerespektuje rovnost všech občanů. Komentátorka ale dává Klausovi zapravdu - levicová stovka je falešná. Premiérovi Paroubkovi se stovka s komunisty do vyjednávání hodí, ale míně se mu hodí ti komunisté. S nimi vládu nesestaví ani kdyby chtěl, píše Mladá fronta Dnes.

Politici se mají chválit. Tedy výhradně tehdy, spáchají-li skutek, za který se nestihli pochválit sami, píše komentátor Hospodářských novin Jan Macháček. Autor pochvalu směřoval k uměřenému výroku místopředsedy ODS Petra Nečase, ve kterém odsoudil Paroubkův povolební projev, ale dodal, že nechce předepisovat poměry u politických partnerů. Komentátor vyjmenoval ještě několik dalších smířlivých výroků občanských demokratů směřovaných na Jiřího Paroubka. Hospodářské noviny v tom vidí náznaky možného vzniku velké koalice. Na závěr komentáře Jan Macháček dodává: Jiří Paroubek se po čtvrtečním setkání s prezidentem omluvil. To je sice v Česku neobvyklé, ale chválit ho nebudeme. Má totiž opravdu za co se omluvit.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Očekávanou schůzku předsedů dvou nejsilnějších stran komentují páteční Lidové noviny. Za jeden z klíčových faktorů považuje autor fakt, že sociálním demokratům se nechce z vyhřátých pelíšků. Jiří Paroubek prohlásil, že bez ČSSD si pravice neumyje ani ruce. Jenže na to, aby dál setrvával ve své neochvějné pozici nemá munici. Straníkům se nejen nechce z vyhřátých pelíšků, ale dokonce je nárokují. Z nedostatku komfortu by pak mohl někdo z Lidového domu zradit a podpořit pravostředovou koalici. Paroubek tak musí ze schůzky s Topolánkem přinést nějakou kořist. Lidové noviny dodávají, že občanští demokraté také dohodu nutně potřebují, avšak pokud se předseda Paroubek nad jejich návrhy jen ušklíbne, oni zůstanou ti velkorysí a konsensuální.