Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny komentují rozhodnutí Ústavního soudu, který potvrdil, že eurozatykač v Česku nadále platí. Odmítl návrh zákonodárců ODS, kteří požadovali zrušení několika souvisejících ustanovení v trestním zákonu a trestním řádu. Podle HN se rozhodnutí Ústavního soudu o eurozatykači se mohlo stát "verdiktem roku". "Pomyslný Rhodos, na němž by soud ukázal intelektuální skok a vyložil by důkladněji svůj postoj k Evropské unii.

Kateřinu Jacques napadl při prvomájové demonstraci policista,  foto: ČTK
Při pondělní demonstraci, na které byla napadena vedoucí vládní sekce pro lidská práva a kandidátka Strany zelených Kateřina Jacques, policie selhala jako celek, píše Mladá fronta Dnes. Autor komentáře tak polemizuje s názorem ministra vnitra Františka Bublana, že šlo o selhání jednotlivce. Podle listu se ukázalo, že je policie špatně řízena, že nechápe svět a svou úlohu v něm, že je liknavá. Komentář Práva v podobné souvislosti uvádí, že český policista nechápe své poslání sloužit veřejnosti. Ptá se však: "Není to trochu i tím, jak se veřejnost chová k policistům? Na jedné straně pohrdání, na druhé výsada chráněného veřejného činitele - to je pak těžké vytvořit si a udržet normální zdravé sebevědomí," dodává autor poznámky ve čtvrtečním Právu. MfD podotýká, že ministr Bublan nepřinesl jediný nápad, jedinou reformu. "Naopak, tím, že kryl zbytečné násilí na CzechTeku, možná povzbudil ve svých lidech pocit, že problémy se řeší obuškem. Stejně jako jeho šéf, pan premiér Paroubek," míní list.


Zdroj: Evropská komise
Hospodářské noviny komentují rozhodnutí Ústavního soudu, který potvrdil, že eurozatykač v Česku nadále platí. Odmítl návrh zákonodárců ODS, kteří požadovali zrušení několika souvisejících ustanovení v trestním zákonu a trestním řádu. Podle HN se rozhodnutí Ústavního soudu o eurozatykači se mohlo stát "verdiktem roku". "Pomyslný Rhodos, na němž by soud ukázal intelektuální skok a vyložil by důkladněji svůj postoj k Evropské unii. Bude submisivní jako belgický soud, nebo sebevědomý jako německý soud? Zůstal zdrženlivý: eurozatykač platí, posuzovat se ale bude případ od případu," píše list. Poznamenává, že v drtivé většině případů eurozatykač slouží dobré věci. Jde spíš o ojedinělé případy, kdy někdo může být stíhán tady i tam pro sporný čin - a soudce váhá. Kdyby Ústavní soud dal za pravdu menšině a eurozatykač zrušil, mluvila by o jeho odvaze celá Evropa. Pro boj s těžkými zločiny je ale lepší, že zůstal při zdi," uzavírají HN.


Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) odmítl v roce 2001 udělit prověrku na stupeň tajné nynějšímu ministrovi zemědělství Janu Mládkovi (ČSSD). Píše to dnešní Mladá fronta Dnes s tím, že pro stát to znamená bezpečnostní riziko. Mládek o prověrku neúspěšně žádal v době, kdy byl náměstkem ministra financí. Důvody neudělení prověrky NBÚ neuvádí, podle MfD mohly být příčinou Mládkovy tehdejší kontakty s několika ruskými podnikateli. NBÚ Mládkovi nevyhověl, skandál z toho však nebyl, píše MfD. Mládek totiž rezignoval na funkci náměstka sám, a to po odchodu tehdejšího ministra financí Pavla Mertlíka z vlády Miloše Zemana. Problém s prověrkou podle listu tajil dodnes. Mládkovi by se tak podle MfD neměly dostat do rukou tajné materiály. Problém je ale v tom, že ministři podle zákona prověrku mít nemusejí a k Mládkovi se nyní tyto citlivé dokumenty snadno dostávají, píše list.


Strana zelených přetahuje voliče hlavně občanským a sociálním demokratům. Její vzestup však znamená ztrátu i pro lidovce, vyplývá z průzkumu agentury STEM pro dnešní Právo. Podle analytiků je zřejmé, že podpora zelených se nemůže opřít o pevné jádro a že je tato strana závislá na fluktuaci přízně od ostatních uskupení a od někdejších nevoličů. Deník s odvoláním na sociology uvedl, že největší podíl sympatizantů zelených pochází právě od dřívějších nevoličů, tedy i od těch, kteří ztratili favorita v podobě čtyřkoalice s Unií svobody-DEU.


Duchovní možná budou mít od příštího roku vyšší platy, píše Právo. Záleží však na ministerstvu kultury, zda se na tomto záměru dohodne s ministerstvem financí. "Pokusíme se vyjednávat při sestavování státního rozpočtu," řekla listu náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová. O kolik by se mzdy mohly zvednout, ale neuvedla. Průměrný plat duchovních činil v loňském roce 13.607 korun.