Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus by podle informací úterního Práva po volbách rád viděl ODS ve velké koalici. Jak řekl listu nejmenovaný člen vedení občanských demokratů, Klausovy názory souvisejí i s jeho opětovnou kandidaturou na Hrad. Očekává se, že zákon o přímé volbě prezidenta neprojde a nejvyššího ústavního činitele bude v roce 2008 opět volit parlament

Vaclav Klaus,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus by podle informací úterního Práva po volbách rád viděl ODS ve velké koalici. Jak řekl listu nejmenovaný člen vedení občanských demokratů, Klausovy názory souvisejí i s jeho opětovnou kandidaturou na Hrad. Očekává se, že zákon o přímé volbě prezidenta neprojde a nejvyššího ústavního činitele bude v roce 2008 opět volit parlament. "Vláda ODS a lidovců by na zvolení prezidenta neměla sílu, taková dohoda by měla smysl pouze u velké koalice, což prosazují lidé blízcí Hradu,"řekl Právu vysoký představitel ODS, jenž si nepřál být jmenován.

Klausovi spojenci v ODS tak podle těchto informací zvažují variantu, že by smlouva o znovuzvolení současného prezidenta byla v nějaké formě součástí koaliční dohody. Právě velká koalice ODS a ČSSD by podle volebních průzkumů získala ve sněmovně ústavní většinu. Klaus je také znám svými sympatiemi k většinovým vládám, což by velká koalice občanských a sociálních demokratů zaručovala, píše deník. Jako o zastánci velké koalice se v minulosti hovořilo například o šéfovi poslanců ODS Vlastimilu Tlustém či o pražském primátorovi Pavlu Bémovi. Oba však názor, že podobné uspořádání podporují, odmítli.


Premiér Jiří Paroubek nařídil podle úterních Hospodářských novin ve zdravotnictví "zpátečku". "Příliš tvrdá úhradová vyhláška, podle které proplácejí pojišťovny léky, se narychlo zase změkčí. A nejsou-li někde ve zdravotnictví peníze, byla to chyba, příště jich bude dost," píše list. Hospodářské noviny píšou, že celé dosavadní tažení ministra zdravotnictví Davida Ratha nyní vypadá jako politicky neúspěšné. "Vždyť jaký je zatím výsledek? Šetřit se nebude, pokusy o zestátnění zdravotnictví se ukazují obtížně průchodné, aspoň do voleb, a podle všeho i kvůli Rathovi začaly ČSSD klesat preference," vypočítává list. "Takže máme tleskat koalici praktických doktorů, zubařů, lékárníků a distributorů léčiv, že svorně a obětavě zastavili jednoho samolibého chlapíka s diktátorskými manýrami? Tak naivní nejsme," dodává. Deník připomíná, že je před volbami a politici se trumfují sliby, ve hře je rozdávání peněz na příští čtyři roky. Slušná hospodářská čísla velí opozici udělat ze zdravotnictví významné téma - udělal by to každý opoziční politik. Teď je podle Hospodářských novin zkrátka vhodná šance utrhnout si co nejvíc, vydobýt si či udržet pozice, pojistit si či pročistit ucpané penězovody. "Hraje se o zájmy jednotlivých skupin v zdravotním systému, který má všestrannou alergii na změny a šetření," upozorňuje deník. Nabádá proto k tomu, aby i argumenty protirathovské koalice byly zkoumány obezřetně. "Toto není souboj Dobra se Zlem, ale o peníze," uzavírá.


Komentátor Mladé fronty Dnes se zamýšlí na rostoucím hulvátstvím v české politice. Politika podle něj klesá pod jakoukoliv představitelnou bariéru a podíl na tom mají i nedělní diskusní pořady v televizích. "O žádné diskuse v nich nejde. Účastníci mají za úkol nadávat, překřikovat se a soutěžit v hulvátství. ... Ideální stav je, když oba politici ryčí naráz a zoufalý moderátor říká do kamery něco třetího. Je však otázka, jestli je divák skutečně na vrcholu blaha."Úspěšným politikem se podle komentátora cítí ten, kdo víc řve, kdo je drzejší, kdo vymyslí zajímavější urážku. Politika ale nepotřebuje hulváty a mistry pohotově vystřelených nadávek. Někteří politici podle komentátora už spíše připomínají baviče v estrádách. Ale co s nimi ve vládě a v parlamentu? Televizní stanice by měly diskusní politické pořady zrušit, uzavírá komentátor. "Neexistuje jediný důvod hulvátům tu arénu pro miliony nabízet."Řešením by byla debata informovaného novináře s jedním politikem. Nadávat na politiky umí deset milionů občanů lépe než kterýkoliv politik.


Jedním z energetických podniků, jejichž cenovou politiku chce prověřit Evropská komise, je podle Lidových novin i společnost ČEZ. Komise minulý týden oznámila, že po několikaměsíčním zkoumání poměrů v energetickém sektoru EU spustí vyšetřování konkrétních podniků kvůli podezření ze zneužívání dominantní pozice na trhu a zbytečného zdražování. ČEZ se podle svého mluvčího Ladislava Kříže žádného postihu neobává. "Už jsme z Bruselu obdrželi příslušný dotazník, který jsme bez problémů vyplnili a poslali nazpátek,"řekl deníku mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Tvrdí, že firma ČEZ se žádného postihu za nekalou soutěž neobává a kartelové řízení naopak přivítala. Na základě jeho výsledků se totiž údajně mohou zlepšit podmínky pro vývoz české elektřiny do zahraničí. "Elektřinu například zbytečně prodražují takzvané přeshraniční poplatky, které vývozce platí majitelům přenosových soustav za to, že elektřina proudí přes státní hranici," uvedl Kříž. Pokud by byl tento poplatek zrušen, cena elektrické energie by se podle něj v jednotlivých zemích EU do budoucna určitě snížila. ČR by se to však netýkalo. V tuzemsku podle Kříže "ceny spíše porostou, pokud se ale odstraní dnešní překážky a volném trhu, zdražování nebude tak rychlé a výrazné".

Ekologičtí aktivisté tvrdí, že právě dominantní postavení společnosti ČEZ je klasickým příkladem toho, jak jedna firma může ovlivňovat ceny i prostředí. "ČEZ totiž elektřinu nejen vyrábí, ale zároveň vlastní i pět z osmi distribučních společností, které v republice dodávají elektrický proud konečným spotřebitelům,"řekla Lidovým novinám místopředsedkyně strany Zelených Dana Kuchtová. Podobný model ale funguje i v mnoha dalších státech EU. Šetření Evropské komise by tak mělo mimo jiné prokázat, zda jsou v takové situaci energetické regulační úřady v jednotlivých zemích ještě schopny zabránit vytváření skrytých energetických monopolů, dodávají Lidové noviny.


Většina rodinných domků postavených na klíč by mohla po roce 2007 kvůli vyšší DPH zdražit, píší úterní Hospodářské noviny. Developerské společnosti podle deníku tvrdí, že víc než polovina z nich má větší plochu než 150 metrů čtverečních. Právě do stopadesátimetrového limitu se přitom mají podle vlády vejít domky, na které se i po roce 2007 bude vztahovat nižší, pětiprocentní daň na stavební práce. Kvůli vyššímu DPH by mohly rodinné domky "na klíč" s plochou nad 150 metrů podražit o statisíce nebo i o miliony. Developeři tvrdí, že poptávka po nich může mírně klesnout. Začnou proto víc stavět malé rodinné domy. Vláda chce menší domy zařadit do takzvaného sociálního bydlení, pro které podle pravidel Evropské unie nemusí platit vyšší sazba DPH.


Spoléhat se v důchodu jen na podporu státu už vzdala spousta Čechů. Radši si na penzi sami spoří a připojišťují se. Lidové noviny citují z materiálů Asociace penzijních fondů, že připojištěno na důchod má 3,25 milionu lidí. Zájem občanů stále roste a zvyšují se i příspěvky státu. V penzijních fondech už mají Češi uloženo přes 112 miliard korun. Podle odborníků je navíc penzijní pojištění výhodnou investicí. Je jako jeden z mála produktů přímo podporován státem a je i daňově zvýhodněn - lze ho odečíst od základu daně.


Vedoucí odboru školství Krajského úřadu v Českých Budějovicích Pavel Zeman se bude před soudem zodpovídat z falšování úředního dokladu. Podle obžaloby pozměnil spolu s komplicem potvrzení o zaplacení 50.000 korun tak, aby odpovídalo částce 450.000. Dokument byl dodatkem kupní smlouvy na autobazar v Jindřichově Hradci. Informuje o tom Právo. Podle listu šlo o vyrovnání podílu při koupi provozovny z přelomu let 2004 a 2005. "Kauzu jsme loni v listopadu předali státnímu zástupci s návrhem obžaloby z trestného činu poškozování věřitele,"řekl Právu jindřichohradecký policejní mluvčí Jaroslav Beran. Státní zastupitelství však obžalobu rozšířilo, neboť podle něj došlo k machinacím v účetních dokladech. Zeman společně s druhým podezřelým tak čelí i obžalobě ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Hrozí mu až tři roky vězení. Jindřichohradecký soud věc postoupil do Pelhřimova, kde by se měl projednávat 15. března.


Během posledních pěti let česká kriminalita pomalu, ale jistě klesá. Například letos oznámila policie, že počet trestných činů v uplynulém roce klesl o dvě a čtvrt procenta. A Hospodářské noviny předpovídají, že trend bude pokračovat. Jak je to možné, když možnost, že se u nás zloděj za krádež dostane do vězení, je asi jen o polovinu pravděpodobnější, než že bude mít během jednoho roku automobilovou nehodu? Vysvětlení překvapivě mohou nabídnout ekonomové. Husákovy děti jdou do let a zločinů ubývá prostě proto, že v populaci klesá počet mužů ve věku od 15 do 35 let. Lidé v tomto věku páchají nejvíce zločinů: když jich ubude, oslabí se i kriminalita.


Foto: ČTK
Hokejoví fanoušci podle ministerstva vnitra nevědomky porušují zákon. Státní symboly, které mají na replikách reprezentačních dresů, smějí totiž používat jen oprávněné osoby. Obce jim mohou udělit až třicetitisícovou pokutu. Píší to Deníky Bohemia. "Co je to za zákon? Vždyť těmi symboly zviditelňujeme svoji zemi a dokazujeme, že jsme na ni hrdí," uvedli oslovení fandové.

ČR má dva státní znaky. Malý, na němž je vyobrazen dvouocasý lev v červeném poli, a velký, rozdělený na čtyři části. "Velký znak jsou oprávněni používat jen sportovci nebo reprezentanti ČR. Výjimky neexistují. Proto je v rozporu se zákonem užívání dresů jinými fyzickými osobami, než reprezentujícími sportovci," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Jana Matějusová. Znaky mohou dále používat přesně vyjmenované instituce a úřady. Výjimky neplatí ani pro fanoušky, kteří dresy se znakem nosí při utkáních reprezentace. Obec s rozšířenou působností jim může udělit až třicetitisícovou pokutu. U státní vlajky takové problémy nevznikají. Může ji používat kdokoli, ale vhodným a důstojným způsobem a nesmí na ní být text, obraz ani znak.

Fakt, že zákon nepovoluje užití státních znaků na suvenýrech a tričkách, ale obchodníkům starosti nedělá. Jakmile odstartovala olympiáda, staly se dresy výhodným artiklem řady supermarketů. Žádná z oslovených radnic žádné kontroly fanoušků nechystá. "To bych musel dát pokutu sám sobě, protože dres také nosívám,"řekl velitel karlovarských městských policistů Marcel Vlasák. Dodal, že o zákonu slyší poprvé a nechápe ho. V zahraničí je to podle něj naprosto běžné. A pokud si vzpomínám, tak v národním dresu jsem několikrát viděl i českého premiéra, dodal.


Lidové noviny píší, že Češi na horách stále více utrácejí. Více peněz v domácnostech znamená také větší útraty za zimní dovolené - stoupá podíl českých hostů v drahých hotelích, které doposud bývaly doménou Němců a Nizozemců. Podle hoteliérů chtějí ale také za své peníze lepší služby. Podobný trend se ale neprojevuje jen v ubytování. Zvyšuje se zájem o lyžařské školy. Rodiče více investují i do vybavení svých dětí, takže se výrazně snížil počet úrazů.


O čem sní české děti? Vydělávat miliony, mít vlastní firmu a být úspěšný - to si přejí kluci na základních školách. Dívky chtějí podle ankety Mladé fronty Dnes pomáhat ostatním lidem a zvířatům. Ale ani jim by nevadila sláva a bohatství. Pro kluky je velmi důležité značkové oblečení, hlavně při sportu, dívkám na značce nezáleží, chtějí se především líbit. A kdo patří k idolům českých dětí? U chlapců vede desetibojař Roman Šebrle, u dívek zpěvačka Aneta Langerová.