Přehled tisku

0:00
/
0:00

Čtvrteční tisk se vrací k europoslaneckému odmítnutí dohody o sedmiletém rozpočtu Evropské unie, ke které na prosincovém summitu dospěli šéfové států a vlád "pětadvacítky". Komentátor Mladé fronty Dnes poznamenává, že desítky miliard, které 'přivezl' premiér Paroubek z Bruselu, se začínají měnit v suché listí jako v pohádce.

Čtvrteční tisk se vrací k europoslaneckému odmítnutí dohody o sedmiletém rozpočtu Evropské unie, ke které na prosincovém summitu dospěli šéfové států a vlád "pětadvacítky". Komentátor Mladé fronty Dnes poznamenává, že desítky miliard, které 'přivezl' premiér Paroubek z Bruselu, se začínají měnit v suché listí jako v pohádce. Nedomnívá se ale, že bychom měli europarlament za to, že nyní využil jedné z mála svých zásadních pravomocí, odsuzovat. "Jsou evropští poslanci nadutí sobci, kteří maří pro pocit vlastní důležitosti křehkou dohodu? Není tomu tak. Unie je složitý a pomalý stroj, ale funguje, když všechny jeho části dělají svou práci, to jest, využívají svých pravomocí a svobodně se vyjadřují. Jinak fungovat nemůže - to by se musela buď rozpustit, nebo přeměnit ve stát. Výsledky tohoto klopotného fungování nejsou úplně špatné, a proto dávají naději, že i přes europoslanecké zamítnutí dohoda o rozpočtu nebude pohřbena," píše.

Podle Lidových novin poslanci zvedli rukavici v zájmu všech Evropanů, neboť rozpočet, dohodnutý před Vánocemi, je špatný, Evropu zmrazuje v jakémsi hybernovaném stavu a nedovolí jí dosáhnout žádného z cílů, ke kterým ještě donedávna směřovala. V této situaci Evropský parlament, snad proto, aby si zachoval důstojnost, zvedl potrhanou unijní vlajku a návrh rozpočtu neschválil, píše komentátor. Čeští europoslanci, zaslepení nejvyššími příjmy ze všech států, které Česku mají na základě mezivládního návrhu připadnout, se podle něj zachovali hloupě a neevropsky, když hlasovali pro rozpočet.


Premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Čtvrteční tisk mimo jiné kritizuje politickou strategii premiéra Paroubka. Taktiku prosazování levicových zákonů společně s komunisty vytýká premiéru Jiřímu Paroubkovi Mladá fronta Dnes. Lidovým novinám se zase nelíbí, že se Paroubek údajně snaží svým ideovým programem získat i voliče KSČM. Podle Hospodářských novin Paroubek podřizuje vše volbám a selhává jako předseda vlády.

Podle Mladé fronty Dnes je premiér Paroubek "tvrdý dříč", který dokázal pozvednout ČSSD, sjednotit ji a dát jí vizi možného úspěchu ve volbách. Straně však podle deníku dal i "jasný směr", a to je prosazování levicových zákonů společně s komunisty. "Těžko říci, co je lepší, či spíše horší: zda mít v zemi ryzí komunistickou stranu, o které je jasné, co je zač, nebo silně levicovou sociální demokracii, která až příliš mnoho komunistických postupů skrývá za fazonou demokratické strany," uvádí Mladá fronta Dnes a dodává, že ani jedna z odpovědí není správná. "Jediné, co by Česku prospělo, je úbytek podpory, kterou se celá levice může pochlubit. Její nebezpečí totiž spočívá právě v tom, že nyní v sobě spojuje socialistickou ideologii s principem vlády pevné ruky," myslí si deník.

Lidové noviny se domnívají, že Paroubek "při lovu voličů vstoupil do revíru KSČM". Inspirovat se ale podle deníku nechal i u lidovců a občanských demokratů. "Paroubkův politický styl je hrou vabank, která společnosti nepřinese nic dobrého," uvádí deník. Lidové noviny se domnívají, že premiér v levicové části politického spektra způsobil "pořádnou paseku", které by mohli využít komunisté.

Hospodářské noviny komentují situaci kolem VZP. Podle deníku premiér Paroubek s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem použili pojišťovnu pro své stranické a osobní cíle. "Jiří Paroubek podřizuje volební logice úplně vše. Jako volební lídr je k nezaplacení, ale coby premiér selhává. Straně pomáhá, státu ne," píše deník.


Právo se věnuje kauze bývalého poslance ODS Doležala, který je podezřelý z korupce, a srovnává jeho případ s takzvanou kakaovou aférou Michala Krause. "Zatímco aféra poslance ČSSD Michala Krause je politicky vyřešená, neboť odešel z politiky, jeho kauza stále plní noviny. Doležalova už mnohem méně. Přesto, že ještě definitivně neodstoupil z kandidátky ODS, a hlavně: ponechal si místo v dozorčí radě státní konsolidační agentury," uvádí Právo.


Od března bude moci každá rodina, kde je jednomu z partnerů do 36 let, požádat o zvýhodněnou státní půjčku až 150 tisíc korun na opravu svého bytu. K tomuto rozhodnutí vlády se vracejí Hospodářské noviny. Program státních půjček podle deníku dlouhodobě zpochybňují ekonomové a sociologové. "Bytů je dost a mladé rodiny by je vůbec nemusely budovat," uvedl pro Hospodářské noviny Daniel Münich z ústavu CERGE-EI. Připomíná, že například v Praze je desetina volných bytů, další desetina má velké rozměry a žije v nich jediný člověk. "Pokud by se deregulovalo nájemné, byty by se daly pronajmout za rozumnou cenu na volném trhu," tvrdí expert, podle kterého by stát vůbec neměl podporovat vlastnické bydlení, které brání stěhování za prací. Münichův skeptický pohled sdílí Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd. Státní půjčky, které dají stamilióny do rukou mladých rodin, mohou podle něho způsobit tzv. poptávkový šok. "Pokud budou rodiny nakupovat starší byty, výsledným efektem může být pouze to, že se jejich ceny zvýší. Prospěch ze státního programu si pak přinejmenším částečně odnesou ti, kteří prodávají, a ne ti, kteří byty kupují," říká Lux. Podobné půjčky, jako zavádí Martínek, existují podle deníku v západní Evropě i Spojených státech. "Zpravidla jde ovšem o úvěry cílené těm, kdo je skutečně potřebují. Rovněž se týkají pouze pořízení nových bytů, aby se nezvyšovaly ceny bytů ve starší výstavbě," dodává Lux.


Nynější volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík hodlá podat na stíhaného podnikatele Radovana Krejčíře trestní oznámení pro pomluvu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Miliardář, který před spravedlností uprchl na Seychelské ostrovy, totiž v tisku uvedl, že ho jménem Tvrdíka údajně navštívil koncem roku 2005 vyjednavač sociální demokracie. "Na pana Krejčíře podávám trestní oznámení pro pomluvu a jsem připraven nadstandardně spolupracovat s policií včetně potencionální výpovědi na detektoru lži," řekl Mladé frontě Dnes Tvrdík. Reagoval tak na informace, které v tisku a na svých internetových stránkách Krejčíř zveřejnil. Podnikatel, který je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou trestnou činnost a přípravu vraždy celníka, tvrdí, že ho třikrát kontaktoval na Seychelách vyjednavač ČSSD. Poprvé se měl představit jako "tlumočník vzkazu pana Tvrdíka a ČSSD". Prý po něm chtěl, aby nezveřejnil směnky, které údajně dokazují, že Krejčíř ČSSD v 2002 tajně půjčil ČSSD 60 milionů korun na předvolební kampaň. Krejčíř také uvedl, že údajný vyjednavač ČSSD mu na oplátku nabízel propuštění lidí, kteří byli v souvislosti s jeho kauzou zadrženi, z vazby, zrušení mezinárodního zatykače, odblokování zabaveného majetku a přijetí kauce, která by mu umožnila návrat do Česka bez vzetí do vazby. ČSSD Krejčířovo nařčení odmítla. Tvrdík vyjádření stíhaného podnikatele označil za nesmysl a drzost.


Pražské zastavárny, bazary a starožitnictví jsou podle deníku Právo stále častým zázemím pro zloděje. Kontroloři našli nedostatky téměř v každé druhé provozovně. A to i přesto, že už téměř dva roky platí přísnější pravidla pro evidenci zboží i osob. Nejčastěji provozovatelé hřeší na údaje v evidenci účastníků smluvních vztahů, které jsou neúplné. Podobně je tomu u identifikace zastavovaného předmětu. Loni se při víc než 600 kontrolách přišlo na 274 závad. V blokovém nebo správním řízení kontroloři uložili pokuty ve výši 656 tisíc 500 korun.


Česká spořitelna přemísťuje tři velká pracoviště z Prahy do středních Čech, uvádějí Hospodářské noviny. Krok, od kterého si banka slibuje úspory v řádech desítek milionů korun, zapadá podle listu do dlouhodobého trendu v bankovnictví - jít tvrdě za úsporami v nákladech. Namísto v Praze začnou účetní a lidé starající se v České spořitelně o správu majetku a platební styk pracovat v Kladně, Kutné Hoře a Příbrami. Do tří středočeských měst, kde už má banka vlastní budovy, se letos postupně přestěhují pracoviště z deseti pronajatých pražských domů. Právě ukončení pronájmů přinese spořitelně zmíněné desítky milionů ročně.


Nemuset se o nic starat je pro mladé lidi v Česku - zdá se - důležitější než svoboda. Do opuštění domovů se totiž na prahu dospělosti nijak zvlášť nehrnou, uvádí Mladá fronta Dnes. Český statistický úřad spočítal, že se svými rodiči bydlí přes 82 procent mladých Čechů ve věkové kategorii 18 až 24 let. Tolik mladých nezůstává v dospělosti s rodiči nikde v západní Evropě. To, že se ti naši dlouho drží máminy sukně má dva hlavní důvody - jedním je drahé bydlení, druhým pohodlnost. V cizině se pro to vžil název "mama hotel". Mladý člověk si žije po svém a přitom se nemusí starat o složenky, jídlo, úklid ani praní prádla, dodává Mladá fronta Dnes.


Zástupci přibližně šesti desítek organizací zabývajících se poskytováním sociální péče nebo působícím v oblasti zdravotnictví a školství z celé České republiky si v Hradci Králové ve středu začali vybírat oblečení pro své klienty. Celní ředitelství v Hradci Králové nabídlo organizacím padělky známých značek, které celníci zabavili v loňském roce. Zboží propadlo státu, informuje ve svém vydání pro Královéhradecký a Pardubický kraj deník Právo. "V rámci prezentace nabízíme 55 druhů zboží. Celkový objem propadlého zboží je 58 tisíc kusů. Z devadesáti procent se jedná o oděvy, ale třeba i o obuv," řekl mluvčí hradeckých celníků Otto Mach. Zboží je uskladněno v šesti skladech v České republice, podmínkou pro další použití zboží je odstranění falešné značky. Možnost nabídnout zabavené zboží na další použití mají celníci od podzimu loňského roku, do té doby se padělky likvidovaly. Zástupci organizací uvedli, že některé nabízené kusy nelze přijmout, protože z nich nelze odstranit falešné logo bez poškození oděvu. "Vybírám pouze věci, které opravdu potřebujeme a které budou naše děti nosit. Nic do zásoby," řekl Právu zástupce ředitele dětského domova z Bystřice pod Hostýnem Václav Karafiát, který tvrdí, že odstranění log z oblečení si zajistí svépomocí.


Herec Petr Čtvrtníček chystá pokračování úspěšné dramatizace policejních odposlechů fotbalových funkcionářů Ivánku, kamaráde... Děj inscenace s pracovním názvem Ivánek II. se bude tentokrát odehrávat ve vězení. Premiéra by se mohla uskutečnit začátkem září. Informují o tom Lidové noviny. Dramatizaci policejních odposlechů, při nichž se bývalý manažer Viktorie Žižkov Ivan Horník s rozhodčími a delegáty domlouvá na úplatcích, Čtvrtníček s mimořádným ohlasem uvedl v létě v rámci karlovarského festivalu. Poté pobavila diváky ve vyprodaných sálech několika českých divadel.

"Celé se to odehrává v kriminále. Všichni dostali doživotí a až do smrti tam budou řešit všechny ty věci," řekl Lidovým novinámČtvrtníček. Premiéru hry lidé uvidí zřejmě začátkem září. "Bude to normální činohra, já s tím počítám tak na začátek příští sezony," řekl deníku herec. Podle něj se pokračování úspěšné inscenace nebude tak striktně držet policejních odposlechů, jako tomu bylo u první hry. Zachován zůstane nevybíravý slovník zúčastněných, uvádí deník.


Tuhá zima začala v lesích na Olomoucku zabíjet zvěř. Dlouhotrvající mrazy zvířata vysilují a vysoká sněhová pokrývka jim brání v hledání potravy. Myslivcům současně docházejí zásoby krmení a nezbývá jim, než další krmivo platit z vlastních peněz. Někteří myslivci se ale také krmení zvěře vyhýbají. Informuje o tom čtvrteční vydání regionálního deníku Olomoucký den (Den). Myslivci z Olomoucka považují letošní zimu za extrémní. "Tak vysoká a trvalá sněhová pokrývka na Hané nebyla snad už několik desetiletí. Mírným zimám jsme se přizpůsobili i v rozsahu přikrmování zvěře. Řadě mysliveckých sdružení už zásoby docházejí. Kolegové z okolních honiteb mají velké problémy," řekl deníku starosta honebního společenstva Slavonín-Nový Dvůr Josef Karger. Podle něj také ubývá myslivců, kteří jsou ochotni brodit se sněhem ke krmelcům i několikrát týdně. "Svolávám kvůli tomu schůzi. Musíme společně probrat zlepšení pracovní morálky a upozornit členy na možné sankce. Až třetina našich členů se totiž přikrmování a práci vyhýbá," upozornil Karger.