Přehled tisku

Michal Kraus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Středeční listy srovnávají odlišnou reakci poslanců Vladimíra Doležala (ODS) a Michala Krause (ČSSD) na jejich problémy. Komentář Mladé fronty Dnes soudí, že Kraus by po zveřejnění okolností jeho čtyři roky staré cesty do Ghany s kontroverzním podnikatelem Františkem Rigem měl odstoupit. Podle autora by se Kraus mohl poučit z úterní abdikace Doležala, který rezignoval na politické funkce a poslanecký mandát v souvislosti s obviněním ze zprostředkování úplatku.

Michal Kraus,  foto: ČTK
Středeční listy srovnávají odlišnou reakci poslanců Vladimíra Doležala (ODS) a Michala Krause (ČSSD) na jejich problémy. Komentář Mladé fronty Dnes soudí, že Kraus by po zveřejnění okolností jeho čtyři roky staré cesty do Ghany s kontroverzním podnikatelem Františkem Rigem měl odstoupit. Podle autora by se Kraus mohl poučit z úterní abdikace Doležala, který rezignoval na politické funkce a poslanecký mandát v souvislosti s obviněním ze zprostředkování úplatku. "Před Krausem stojí krok jediný: odejít z politiky. Nebo se v ní po Grossově vzoru třepat a třepat do úplné trapnosti," napsal autor.

Také komentátor Lidových novin srovnává případy Doležala a Krause a píše: "Kraus odejít nehodlá, Jiří Paroubek ho podržel, zřejmě pokládá za normální, že poslanci parlamentu o prázdninách investují půl miliardy do továrny na kakaové boby."

Mladá fronta Dnes dala Krausovi prostor. Poslanec v deníku mimo jiné napsal, že realitou předvolebního dneška je, že věrohodnějším zdrojem než jakýkoli vládní politik je člověk, který utíká před spravedlností. "Novináři dokonce nepotřebují ani důkazy - stačí ostré spekulace a vhodná přídavná jména," napsal s tím, že žádný politik pak nemůže působit věrohodně, i když říká tu nejčistší pravdu.

Komentátor Práva píše, že to, co v Krausově kauze nesedí v lidské rovině, je poslancova stylizace do prosťáčka, který bezmezně naletěl Rigovi. "Michal Kraus je zkušený politik s výborným přehledem a analytickým mozkem. Důkazy, které by ho usvědčily z nekalosti, však chybějí. Jestli se objeví, nebo nikoliv, je ovšem v jistém ohledu jedno," uvedl autor. Političtí likvidátoři všech stranických barev podle komentátora pracují podle staletími osvědčené poučky, že průměrný volič nechce pravdu, ale potvrzení svých iluzí o světě. Pro Krausovy nepřátele se stane ghanská epizoda důvodem k prohloubení záště a nerozhodnuté to přinejmenším nahlodá, uvedl autor.


Zleva členové bývalé federální československé vlády Vladimír Dlouhý,  Marián Čalfa,  Karel Dyba,  Václav Klaus a Ivan Kočárník,  foto: ČTK
Některé listy komentují úterní vystoupení prezidenta Klause k 15. výročí obnovení kapitalismu v zemi. Komentátor Práva poznamenal, že Klausovi nikdo neupírá roli významného hybatele ekonomické deregulace, liberalizace cen a zahraničního obchodu před 15 lety, ale každá vzpomínka "na tu slavnou dobu" by měla končit vzpomínkou na dobu o sedm let později, "kdy si Klausem vedená ekonomika klekla do bahna pověstných balíčků". "Tohle ale prezident připomenout jaksi zapomněl," dodal autor.

Komentátor Lidových novin poznamenal, že Klaus neřekl, jak by se měly řešit dnešní sžíravé problémy. Podle autora Klaus potvrdil, "že se začíná podobat podivnému řidiči - tváří se, že uhání vpřed, ale jeho pohled je upřen výhradně do zpětného zrcátka". "Na moderní dálnici nic moc," dodal autor.


Ministr zdravotnictví David Rath,  foto: ČTK
Hospodářské noviny komentují situaci ve zdravotnictví. "Lékárníci vyhrožují stávkou. Praktičtí lékaři vyhrožují stávkou. A premiér zjišťuje, že hasič, kterého na podzim povolal k likvidaci zdravotního požáru, se chová jako pyroman," napsal autor. Připomněl, že před 11 lety vedl Rath stávku proti ministerstvu, nyní lékaři stávkují proti němu. "Ministr Rath tak neplní jedno z hlavních zadání, které od premiéra dostal: uklidnit situaci před volbami. Pokud stávky opravdu začnou, je téměř jisté, že se ministerský předseda vloží do hry," píše autor.

I komentátor Lidových novin poznamenává, že příchodem Ratha do funkce ministra se měla situace v resortu uklidnit a přecházet do normálu, ale to se nestalo. Rath podle autora zklamal očekávání na mnoha frontách. Reformátor zdravotnictví potřebuje nutně kromě koncepce a razance i důvěryhodnost, jíž se ale podle autora Rathovi nedostávalo už ve chvíli, kdy se stal ministrem. "Za tři měsíce v čele resortu prokázal David Rath jediné: zručnost v kydání hnoje na své osobní či ideové odpůrce. K řízení ministerstva zdravotnictví to nestačí a trapné inzeráty v tisku jeho pozici nevylepší," napsal komentátor. Premiér se podle něj mýlil, pokud v říjnu počítal, že do voleb jeho strana nepůjde jako "rozvratitel zdravotnictví".


Návrh volebního programu ČSSD počítá s tím, že průměrný plat v České republice by se do roku 2010 zvýšil nejméně na 25.000 korun. Loni v září byla průměrná mzda necelých 19.000 korun. Píší to Mladí fronta Dnes a Právo. Návrh programu ale není podle deníků definitivní. ČSSD a její orgány ho budou ještě dopracovávat.

Podle Mladé fronty Dnes sociální demokracie lidem slibuje větší průměrný plat s odkazem na to, že hospodářství země každoročně poroste až o šest procent. Pokud bude ČSSD vládnout i po letošních volbách, podle Mladé fronty Dnes a Práva slibuje, že za čtyři roky klesne nezaměstnanost na šest procent, tedy pod průměr Evropské unie. Mladá fronta Dnes připomíná, že koncem loňska hledalo práci skoro půl milionu lidí a nezaměstnanost byla devět procent.

ČSSD podle Mladé fronty Dnes dále zvažuje, že výživné dětem z neúplných rodin by vyplácel stát, který by si došlápl na druhého rodiče, který na své dítě alimenty neplatí. ČSSD se také podle Mladé fronty Dnes bez bližšího upřesnění hlásí k tomu, že chce zvyšovat přitažlivost rodičovské dovolené pro otce. Také zaměstnavatelé by měli být podle návrhu programu motivováni k pomoci rodičům s malými dětmi - rodiče by si dítě mohli vzít do práce a zaměstnavatel by se o ně musel postarat v dětském koutku, píše Mladá fronta Dnes.

Návrh programu podle listu dále předpokládá, že pokud by student z rodiny s nízkým příjmem získal stipendium na vysoké škole, rodina by nepřišla o část sociálních dávek jako dosud. Stipendium by se totiž nezapočítávalo do příjmu rodiny. Platy učitelů mají podle návrhu programu ČSSD překročit 130 procent průměrného platu v zemi. ČSSD také chce slíbit, že se bude snižovat počet žáků ve třídách, naopak počet vysokoškolsky vzdělaných lidí poroste, napsala Mladá fronta Dnes. Právo uvedlo, že ČSSD v návrhu programu slibuje reformu sociálního, zdravotnického a důchodového systému a lepší podmínky pro sladění pracovního a rodinného života a výrazné zvýšení daňové a finanční podpory rodin s dětmi.

O první verzi návrhu volebního programu ČSSD informovaly už úterní Hospodářské noviny. Napsaly, že budou-li mít sociální demokraté silné slovo v povolební vládě, pacienti budou platit u lékaře, rodiče se dočkají více peněz od státu a vysoké školy zůstanou bez školného. ČSSD podle nich zvažuje zvýšit rodičovský příspěvek na polovinu průměrné mzdy, tedy na 9500 korun. Plán ČSSD pro rok 2010 počítá s částkou 12.500 korun. Dále ČSSD zvažuje plošné přídavky na děti, komerční připojištění ve zdravotnictví, platby u lékaře a veřejné hodnocení kvality lékařské péče. Mezi plány sociálních demokratů je i snížení daní z příjmů firem, zvýšení investic do vědy a výzkumu o deset procent ročně a zavedení nového předmětu ve školách - povinné výuky rodičovství. Hospodářské noviny napsaly, že největší změnu proti dosavadnímu programu chystá ČSSD ve zdravotnictví. Lidé mají dostat šanci připojistit se na nadstandardní péči u lékaře. Hospodářské noviny připomněly, že ČSSD to dosud odmítala v obavě, aby z výhody netěžili jen lidé s vyššími příjmy. Hospodářské noviny napsaly, že konečnou verzi programu představí strana na programové konferenci koncem ledna. Deník poznamenal, že jeho první verze nenabízí žádné zásadní reformy důchodů, daní ani sociální sítě či vzdělání.


Poslanec ODS Vladimír Doležal,  foto: ČTK
Poslanec ODS Vladimír Doležal, který se v úterý vzdal poslaneckého mandátu a všech politických funkcí, dostane odchodné ve výši čtyř platů. Píše to Právo s tím, že odchodné by mělo činit 371.000 korun hrubého. Jako první místopředseda poslaneckého klubu ODS měl Doležal podle Práva plat přes 92.800 korun. Doležal rezignoval na poslanecký mandát a politické funkce v souvislosti s obviněním ze zprostředkování úplatku. Policie ho podezírá z toho, že od podnikatelů žádal 800.000 korun pro radního Prahy 10 Tomáše Hrdličku (ODS). Doležal tvrdí, že je nevinen.

Právo píše, že do parlamentních voleb, jež by se měly konat zhruba v polovině roku, Doležal žádné pracovní angažmá nemá. Bez prostředků ale podle deníku nezůstane - od chvíle, kdy přestane být poslancem, začne brát odměnu za práci v České konsolidační agentuře (ČKA), což jako člen parlamentu podle zákona o střetu zájmů nesměl. V dozorčí radě ČKA bude do července, kdy mu skončí funkční období, uvedl deník.

Doležal Právuřekl, že se nadále uchází o místo na volební kandidátce ODS. Kandidovat ale chce jen tehdy, bude-li očištěn. Předseda ODS Mirek Topolánek před časem prohlásil, že Doležal zřejmě na pražské volební kandidátce nezůstane. Sám by ho však vyškrtávat nehodlal. "On se určitě zachová korektně," řekl tehdy šéf ODS.

Policie Doležala podezírá z toho, že žádal od podnikatelů pro radního Prahy 10 Hrdličku 800.000 korun. Radní je předsedou komise územního rozvoje, která těmto místním podnikatelům zamítla možnost další činnosti na pozemcích městské části. Peníze měly údajně rozhodnutí komise zvrátit. Hrdlička byl kvůli podezření z korupce obviněn již dříve, páchání trestné činnosti ale také popírá. Policie přitom se zahájením stíhání čekala na souhlas Poslanecké sněmovny, která Doležala na její žádost zbavila 20. prosince loňského roku imunity. Doležal s obviněním nesouhlasí a chce proti němu podat stížnost. "Trvám na tom, že jsem se stal obětí hry podnikatelů, kterým se nepodařilo zrealizovat jejich představy. Následně pak, bohužel, tato kauza přerostla v předvolební hru, kdy je z účelových důvodů použit jakýkoli náznak podezření," uvedl Doležal.


Bývalý vicepremiér Martin Jahn se definitivně dohodl se společností Škoda Auto. Už tento týden se ujme své funkce. Napsala to Mladá fronta Dnes s tím, že to potvrdili Jahn i šéf automobilky Detlef Wittig. Jahn bude mít v automobilce na starosti personalistiku. Bude jediným Čechem v představenstvu společnosti Škoda Auto. Před vstupem do vlády Jahn řídil agenturu CzechInvest.

Jahn, kterého do vlády povolal expremiér Stanislav Gross, se v mnohém vymykal běžným představám o ministrovi vlády sociální demokracie. Jeho názory se často více blížily představám pravice a občas popíraly zažité teze ČSSD. Během svého zhruba patnáctiměsíčního působení ve vládě zaujal především návrhem strategie hospodářského růstu. Jeho plán, který počítal s investicemi do infrastruktury, vzdělání, vědy a výzkumu, většina ekonomů označila za dobrý, avšak příliš ambiciózní. Poté, co strategii premiér Jiří Paroubek projednal s odbory, vypadly z dokumentu návrhy na okamžitou deregulací nájmů, zavedení školného nebo poplatků u lékaře.


Hospodářské noviny upřesňují, jak to bude se změnou čísla mobilu. Už od neděle totiž budou moci lidé změnit operátora a nechat si přitom své číslo. Přechod k jiné firmě ale nebude tak snadný, jak se čekalo. A to i přesto, že poplatky budou jen symbolické. Klient musí v první řadě počítat s tím, že při vyřízení přestupu operátoři nemusí spěchat - úkon může trvat i čtyři týdny.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Firmy a zaměstnanci by mohli získat významné daňové úlevy na tuzemskou rekreaci. Navrhl to poslanec za ČSSD Miroslav Svoboda a jeho návrh údajně získal podporu i u některých nejvyšších představitelů jeho strany. Napsalo to Právo s tím, že příspěvek by měl činit deset tisíc korun. Svoboda chce v rámci novely zákona o poskytování služeb v cestovním ruchu, která již ve sněmovně prošla prvním čtením, prosadit, aby zaměstnavatel mohl svému zaměstnanci poskytnout příspěvek na rekreaci v Česku s daňovou úlevou. Daňová úleva spočívá v tom, že zaměstnavatel by si mohl odečíst příspěvek od daňového základu a neplatil by z něho daň, zdravotní ani sociální pojištění. Také zaměstnanec by z tohoto příspěvku neplatil daň ani pojistné.


Pozůstalí po 19 lidech, kteří v březnu 2003 zahynuli při tragické dopravní nehodě autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku, jsou podezřelí z trestného činu. Policie si je postupně zve k výslechu kvůli anonymu, který vyhrožuje smrtí rodině majitele autobusu. Píší to Mladá fronta Dnes a Blesk. Podle Blesku volá vyšetřovatel k výslechu i 34 lidí, kteří nehodu přežili. Mluvčí sokolovské policie Blažena Kašparová Bleskuřekla, že u výslechu zatím byli první dva lidé.

Mladá fronta Dnes uvedla, že anonymní dopis psaný na počítači doručila pošta koncem loňského roku na adresu sokolovské cestovní kanceláře Dara Tour, která je nástupcem firmy LSK Autobusy, v jejímž autobuse lidé u Nažidel zahynuli. Policie začala vyšetřovat, kdo je za dopisem, který vyhrožuje smrtí nejen majiteli firmy Milanu Jurštákovi, ale i jeho rodině včetně dcery a vnoučete. "Policie vyšetřuje případ od konce loňského roku jako trestný čin násilí proti jednotlivci a skupině obyvatel. V tomto případě hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok," řekla Mladé frontě Dnes mluvčí sokolovské policie Kašparová. Podle ní přišly s dopisem na policii podnikatelovy dcery. Oba deníky napsaly, že někteří pozůstalí nevylučují, že si anonym mohl napsat sám Juršták.

Účastníky nehody byli převážně mladí lidé z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, kteří se vraceli z rakouských Alp. Krátce po přejetí českých hranic se autobus zřítil ze sedmimetrového svahu. Řidiče autobusu odsoudil Českobudějovický krajský soud na osm let odnětí svobody. Zároveň mu na deset let zakázal řídit motorová vozidla. Podle soudu jel s autobusem příliš rychle a nevěnoval se dostatečně řízení.


Lidové noviny zkoumaly v Praze, co se nelíbí občanům hlavního města. Pražané mají jasno - jako hlavní problematické oblasti života v metropoli označili špatné životní prostředí, dopravu a nedostatečný pocit bezpečí v ulicích. Tyto tři problémy uvádí na prvních místech obyvatelé takřka všech velkých měst. Liší se pouze v pořadí.