Přehled tisku

Jaroslav Tvrdík, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Dnešní české deníky se vyjadřují k situaci na Blízkém východě a obávají se vývoje po odchodu izraelského premiéra Ariela Šarona, který byl postižen těžkou mozkovou mrtvicí. Hovoří o nejistotě v regionu a myslí si, že je tak ohrožen započatý mírový proces. Z domácích témat se komentáře věnují aktuálním výsledkům obchodní bilance a hodnotí působení budoucího volební manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka ve vedení Českých aerolinií.

Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
Dnešní české deníky se vyjadřují k situaci na Blízkém východě a obávají se vývoje po odchodu izraelského premiéra Ariela Šarona, který byl postižen těžkou mozkovou mrtvicí. Hovoří o nejistotě v regionu a myslí si, že je tak ohrožen započatý mírový proces. Z domácích témat se komentáře věnují aktuálním výsledkům obchodní bilance a hodnotí působení budoucího volební manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka ve vedení Českých aerolinií.


Vyvážet je sice dobré, ale ke štěstí to nestačí, soudí komentář dnešní Mladé fronty Dnes nad výsledky zahraničního obchodu. Pokud jde o ekonomiku, mají se podle deníku Češi opravdu dobře. "Včera přišel další důkaz, který lze sotva nějak ošidit. Loni jsme do světa vyvezli víc zboží, než kolik jsme ho dovezli. To se naposledy stalo v roce 1991. Tehdy to byl je jeden mimořádný rok. Teď to vypadá, že začala šňůra kladných čísel, jakou statistici našli v archivech naposledy za období komunismu šedesátých a sedmdesátých let (kdy se se statistikami všemožně kouzlilo) a předtím v číslech první republiky," píše MfD. Deník však upozorňuje, že víc vyvážet je sice v přepočtu na peníze plus, ale samo o sobě to ke štěstí nestačí. "Česko je zemí, která je v celé unii nejvíc závislá na svém průmyslu. Dlouhodobě to fungovat nebude, ale buďme rádi, že to tak funguje teď," napsala MfD.


Prezident ČSA a bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík se nyní vrací zpět do skutečné politiky a má vést volební kampaň ČSSD, připomínají Lidové noviny. "Z dosavadního působiště odchází ve chvíli, kdy se podnik propadl do ztráty, jeho perspektivy jsou nerůžové, odcházejí z něho vedoucí zaměstnanci a ti řadoví projevují značnou nespokojenost. Přesto (premiér Jiří) Paroubek i Tvrdík odmítají souvislost a premiér je dokonce s Tvrdíkovým působením v čele ČSA spokojen. Původním cílem mělo být ale snížení ztráty z minulých let, a ne její navýšení," uvádějí LN. Hlavním volebním manažerem přesto bude lídr Paroubek, který už nyní podle LN řídí stranu jako feudál. "Je možné proto přát ČSSD, aby s Tvrdíkem nejenže se nepropadla do ztráty, ale aby také volby vyhrála i nevyhrála," dodává komentář LN.


Ministr financí Bohuslav Sobotka
Deník Právo přináší článek ministra financí Bohuslava Sobotky, ve kterém obhajuje postup vlády při snižování schodků veřejných financí. Za dobrými rozpočtovými výsledky podle něj nejsou žádné triky ani kouzla s čísly. "Jsou důsledkem úspěšné hospodářské a umírněné rozpočtové politiky vlád vedených ČSSD," tvrdí Sobotka. "Na rozdíl od experimentů, se kterými přichází ODS, můžeme konstatovat, že naše hospodářské a rozpočtové recepty skutečně fungují," napsal ministr financí v Právu.


Po celé České republice jsou podél silnic billboardy, které zesměšňují ministra zdravotnictví Davida Ratha (za ČSSD). K jejich autorství se nehlásí ODS ani zástupci zdravotnických organizací, které jsou s ministrem ve sporu. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) a Hospodářské noviny (HN). Rath naopak svým kritikům čelí inzerátem v MfD. Billboard, který si bere na mušku šéfa zdravotnictví, má podle deníků grafickou podobu upozornění, které je k vidění na krabičkách cigaret. "Ministr zdravotnictví varuje: vše, o čem nerozhoduji já, škodí zdraví," zní text na plakátu. Zástupci společností, kterým billboardy patří, nechtěli jméno zadavatele prozradit. K autorství se nehlásila ani ODS nebo například zástupci soukromých a praktických lékařů, lékárníků nebo zdravotních pojišťoven, píší deníky. Rath naopak svým kritikům čelí inzerátem, který zveřejnila dnešní MfD. Uvádí v něm mimo jiné, že ministerstvo zajišťuje občanům v roce 2006 více zdravotní péče i léků. Rath také píše, že finanční problémy Všeobecné zdravotní pojišťovny ohrožují chod českého zdravotnictví, které je podle něj na západoevropské úrovni. Společně s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) proto podle textu inzerátu musí "realizovat program ekonomické stabilizace této pojišťovny".


Největší německý časopis o autech AutoBild zveřejnil ve čtvrtek dva měsíce před světovou premiérou na ženevském autosalonu snímky nové Škody Roomster. AutoBild ukázal také fotografie, jak by mohla vypadat příští Škoda Fabia. Ta však bude v prodeji až příští rok a její podoba se může ještě změnit. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes, informují o tom také Hospodářské noviny. Automobilka nechtěla snímky komentovat. Roomster už se zkušebně montuje v menším závody Škody Auto v Kvasinách. Podle zdrojů z automobilky se velmi podobají konečné verzi očekávaného vozu.


Inspekce ministra vnitra prověřuje případ policistů, kteří v listopadu neodhalili vloupání do bankomatu v Uničově na Olomoucku. Informuje o tom


Dozorčí rada České konsolidační agentury může oddálit záměr vlády opět vstoupit do potravinářské firmy Setuza. Předseda rady Vlastimil Tlustý z ODS odmítá plán vlády, která chce převést dluh Setuzy u ČKA na rolnický fond. Píšou to Hospodářské noviny. Převod je podmínkou, aby rolnický fond mohl jednat s vlastníky Setuzy a dluh přeměnit na akciový podíl ve firmě. Tlustý tvrdí, že agentura by měla nabídnout pohledávku o nominální hodnotě 4,1 miliardy korun k prodeji ve standardní veřejné soutěži. "Agentura má přece povinnost minimalizovat ztráty a ne pomáhat vládě, když chce z jakýchkoli důvodů získat v některé firmě vliv," uvedl Tlustý v deníku.