Přehled tisku

0:00
/
0:00

Vládní úřady pohrozily obchodům tvrdými tresty za šizení zákazníků, píše MF Dnes. "Chceme zvýšit nejvyšší možnou pokutu za nepoctivé praktiky obchodů až na padesát milionů," prohlásil Milan Urban, ministr průmyslu a obchodu na společné konferenci s ministrem zemědělství Petrem Zgarbou. Pod tyto dva ministry spadají inspekční úřady, které v minulých týdnech objevily v obchodech stovky prohřešků. Ale jejich tresty se míjejí účinkem. Kontroly v obchodních řetězcích zjistily pochybení v každé druhé prodejně.

Premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Premiér Jiří Paroubek dostal jasný vzkaz od veřejnosti: 70 procent lidí si nepřeje, aby přivedl komunisty k moci. Ukázal to exkluzivní průzkum agentury Median pro MF DNES. Premiér a volební lídr sociální demokracie Paroubek přitom plánuje vytvořit po červnových volbách menšinovou vládu ČSSD, jež bude přežívat díky toleranci KSČM. "Nemám představu, že by se na menšinové vládě ČSSD podílel někdo z komunistů" reagoval včera premiér na výsledky průzkumu. Jenže už po dalších volbách, v roce 2010, Paroubek slibuje komunistům vstup do vlády - pokud se jasně distancují od své totalitní minulosti a přestanou kritizovat členství země ve vojenské alianci NATO. Zajímavé je, že ačkoliv drtivá většina lidí nechce komunisty ve vládě, jejich úplný zákaz podporuje jen 40 procent lidí, 45 procent je proti. Zákon, který by znamenal konec KSČM, už navrhli senátoři, ale v levicové Poslanecké sněmovně nemá šanci na přijetí.


Lubomír Zaorálek
Etický kodex, který měl zvýšit důvěru veřejnosti v Poslaneckou sněmovnu, možná docílí pravého opaku, píší Hospodářské noviny (HN). V úterý měli poslanci první šanci jej podepsat. Udělalo to ale jen devět z nich, převážně sociálních demokratů. Debata, kterou o kodexu sněmovna vedla, se navíc okamžitě zvrhla v hádku. Poslanci ODS totiž hned prohlásili, že předseda sněmovny a autor kodexu Lubomír Zaorálek (ČSSD) nemá dostatek morálního kreditu, aby takový dokument vůbec předkládal. "Máme-li se touto iniciativou vážně zabývat, musíme mít tři požadavky," prohlásil místopředseda ODS Petr Nečas a za halasného doprovodu levicových poslanců vyjmenovával podmínky ODS. Ta chce, aby se Zaorálek omluvil za to, že používá k cestám do svého bydliště v Ostravě vrtulník, vysvětlil, jak je to se smlouvami jeho asistentek, a dal kompletní přehled svých jednání o privatizacích ostravských podniků. Nečasovu řeč se pokoušela celou dobu přerušit místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD) řídící schůzi, jenže marně. A tak poslanci levice alespoň jeho slova doprovázeli hlasitými výkřiky a bušením do lavic. "Zaorálkův kodex", jehož podpis je pro poslance zcela dobrovolný, obsahuje například zákaz zaměstnávat rodinné příslušníky, zamezuje přestupům poslanců mezi politickými stranami a nařizuje jim se na půdě sněmovny setkávat pouze s registrovanými lobbisty. Právě někteří poslanci ČSSD ale své manželky jako asistentky zaměstnávají. Třeba František Strnad: "Já s podepsáním kodexu nemám problém, v kodexu je, že nebudeme navrhovat rodinné příslušníky jako asistenty a já ji již dávno navrhnul," vysvětloval včera Strnad svůj pohled na věc. Kodex ale včera stejně nepodepsal. A nepomohly tomu ani výzvy premiéra Jiřího Paroubka, který kodex podporuje. "Musí si to chlapci trošku srovnat, nejdříve se svým svědomím, a pak také doma," komentoval situaci premiér.


Foto: archiv Radia Praha
Vládní úřady pohrozily obchodům tvrdými tresty za šizení zákazníků, píše MF Dnes. "Chceme zvýšit nejvyšší možnou pokutu za nepoctivé praktiky obchodů až na padesát milionů," prohlásil Milan Urban, ministr průmyslu a obchodu na společné konferenci s ministrem zemědělství Petrem Zgarbou. Pod tyto dva ministry spadají inspekční úřady, které v minulých týdnech objevily v obchodech stovky prohřešků. Ale jejich tresty se míjejí účinkem. Kontroly v obchodních řetězcích zjistily pochybení v každé druhé prodejně. I za ty nejzávažnější prohřešky mohou nyní dostat maximální pokutu tři miliony korun. Obchodní řetězce mají letos na podzim za sebou šňůru skandálů. Začala v září v jindřichohradecké Hypernově, kterou inspektoři zavřeli, protože tam našli živé i mrtvé myši a trus. Pár dnů nato vypukla aféra s přebalováním prošlých potravin v prodejně Julius Meinl v Českých Budějovicích. V úseku lahůdek odkrajovali plesnivé části zkažených sýrů a salámů, následně je omývali v octu a oleji a dávali zpět do prodeje. V budějovickém Meinlu se tímto způsobem recyklovaly zkažené potraviny i z dalších obchodů řetězce.


Daně se stávají volebním hitem, píší Lidové noviny. Spory z 90. let o kuponovou privatizaci a tunelování jsou minulostí. Politickým přestřelkám kraluje nyní to, kolik peněz stát nechá lidem v jejich kapsách a kolik zaplatí na daních. O snižování daní z příjmů a zvyšování spotřebních daní a daně z přidané hodnoty se vedou tvrdé politické debaty na televizních obrazovkách, politické strany srovnávají své návrhy na daňové změny s konkurencí a politici nešetří tvrdými slovy ohledně daňových návrhů protistrany. "Je to poprvé, kdy se napříč politickým spektrem dostávají daně do popředí témat," říká analytik Patria Finance David Marek. Podle něj je to dáno tím, že daně z příjmů jsou v Česku skutečně vysoké. Podle politologa Ladislava Cabady ze Západočeské univerzity se dá zvýšený zájem politických stran o daně vysvětlit dvěma možnostmi. Není žádné výrazné politické téma a zároveň se z Česka stala standardní demokracie, kde se na přetřes dostávají každodenní problémy.


Béžová Škoda Octavia, která včera v jednu odpoledne sjela z montážní linky mladoboleslavského závodu, se v expedici zdržela, píší HN. Nešlo o poruchu, ale o oslavu. Byla pětimilióntým vozem, který se v továrně Škoda Auto vyrobil po příchodu německého Volkswagenu do české firmy v dubnu 1991. Během prvních deseti let německý koncern investoval do Škodovky čtyři miliardy marek. Po roce 1995, kdy se firma dostala z červených čísel, začala do rozvoje svých závodů investovat i zisky. Do roku 2004 tyto investice dosáhly výše 46,4 miliardy korun. Loni si Volkswagen poprvé vybral dividendy, Škoda Auto svému majiteli vyplatila tři miliardy korun. Během čtrnácti let spolupráce s VW se rozšířila exportní teritoria škodovek na 85 zemí, přitom v Německu nyní Škoda Auto prodává víc vozů než v Česku. Firma také začala investovat do závodů v zahraničí. Dnes vyrábí na Ukrajině, v Bosně, v Indii a v Kazachstánu. Letos vedení Škodovky očekává tržby ve výši 185 miliard korun za 490 tisíc prodaných vozů a čistý zisk kolem sedmi miliard.


Ministerstvo obrany začíná splácet morální dluh vůči veteránům, i když mnozí se už nedočkali. Chystá totiž výstavbu deseti nových pečovatelských domů pro veterány po celé republice. Vzniknout má i první vojenský hospic. "Ukazuje se, že nestačí, když postavíme jeden nebo dva domovy pro válečné veterány, že jich musíme postavit a také postavíme alespoň deset po celé republice," prohlásil ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU). Dodal, že se v příštím roce zasadí o vybudování hospicu. "Abychom nemuseli válečné veterány přesunovat do zařízení jiných institucí," poznamenal ministr. Dodal, že takovéto středisko by mohlo vzniknout v jedné z vojenských nemocnic. Snahu vybudovat armádní hospic urychlil i nešťastný případ devadesátiletého generála Rudolfa Pernického, který se musel vystěhovat z armádního pečovatelského domu v pražských Střešovicích kvůli zhoršujícímu se zdraví. Generál oceněný Řádem Bílého lva nedávno prodělal těžkou operaci a po amputaci nohy zatím zůstává v Ústřední vojenské nemocnici. Armáda nyní hospicům na každého veterána přispívá zhruba 10 tisíc korun. Armáda má zatím jeden funkční domov pro veterány v Karlových Varech, druhý se rekonstruuje v pražských Střešovicích. V Česku žije 4500 bojovníků z druhé světové války. V průměru jim je nad 80 let. Na armádní péči má mít nárok i 7000 vojáků z novodobých misí.


Nechoďte v noci sami. Tuhle výzvu českobudějovičtí policisté v poslední době paradoxně neadresují školákům, ale návštěvníkům restaurací, píší Lidové noviny (LN). Důvod je jednoduchý. Ve městě totiž roste počet brutálních loupežných přepadení podnapilých mužů. Policie už dokonce podezírá určité skupiny zlodějů, kteří cíleně vyhledávají v restauracích své budoucí oběti. Takzvaní lovci opilců pak podroušeného muže po odchodu z restaurace oberou o peníze, doklady i o oblečení. Přibývající počet podobných případů tak donutil policii k nezvyklému kroku - ta oficiálně varovala obyvatele i návštěvníky Budějovic, aby si při cestě z restaurace zajistili doprovod. Jen za poslední měsíc policie vyšetřovala nejméně sedm případů napadených a okradených návštěvníků restaurací. "Jeden z nešťastníků čekal na příjezd policie bosý. Po odchodu z restaurace ho tři mladíci totiž okradli nejen o doklady a peníze, ale také mu sebrali boty," informovala mluvčí policie Alena Toningerová. Vyšetřování ztěžuje fakt, že si alkoholem zmožené oběti často nedokážou vybavit tváře útočníků. Podle některých policistů je přitom počet podobných přepadení natolik vysoký, že skutečně může jít o organizovanou skupinu pachatelů, zaměřenou právě na opilce. Stejně jako v jiných velkých českých městech přitom takzvaní lovci opilců nemají velké potíže s hledáním svých obětí. Potácejících se postav se totiž každou noc potuluje v Českých Budějovicích řada.


Slavná americká herečka Mia Farrow natáčí v těchto dnech v Lednici film Omen režiséra Johna Moorea. Snímek je remakem slavného hororu z roku 1976 s Gregorym Peckem a Lee Remickovou v hlavních rolích Roberta a Katheriny Thornových. Tisková mluvčí filmu Kym Langlieová a dodala, že se točí na různých místech republiky, kromě Lednice například v pevnosti v Josefově, a že spolupráce s českými filmaři je vynikající. V Česku natáčení potrvá až do poloviny prosince, potom se přesune do Chorvatska.


Opilost a láska ke zbraním přivedly za katr čtyřicetiletého dělníka brněnské Zbrojovky, který si nejen opatřil velké množství zbraní, za které by se nemusela stydět ani malá armáda, ale dokázal za svůj život upytlačit tuny zvěře, píše Právo. Přestože léta skrýval svou loveckou vášeň a schovával zbraně, prozradil se sám 25. října. Po střelbě v opilosti ho zadržela zásahová jednotka policie. To, co u něj našli, předčilo všechna očekávání. "Našli jsme při domovní prohlídce neuvěřitelný zbrojní arzenál. Jako dělník ve Zbrojovce totiž léta kradl součástky, z nichž skládal zbraně. Měl tam i dalekohledy, tlumiče, krátké i dlouhé zbraně a velké množství nábojů. Navíc jsme u něj našli několik set trofejí zvěře, kterou upytlačil. Měl doma i pytle s masem," uvedl kriminalista Jaromír Novotný z policie pro Brno-venkov. Policisté k vyjádření pozvali zástupce lesních závodů, protože takové množství trofejí z upytlačené zvěře nikdy nikdo neviděl a nemá ho žádný zámek na Moravě. Konkurovat mu může snad jen lovecký zámek Konopiště. Zástupci lesáků žasli nad tím, co viděli, protože mezi upytlačenými zvířaty byly i kusy, které se v honitbách jen tak nevidí. "Je tu tak obrovská kolekce, že nemůže být z jediné honitby. Je tu spousta trofejí jelenů a daňků, z nichž některé jsou unikátní. Také tu je kňour, kamzíci, muflon, bobr i jezevci. Některá zvířata byla zastřelena i v době hájení. Za některé kusy by zájemce o odstřel platil i více než 200 tisíc. Zejména jsou tu unikátní trofeje zlatého daňka a zlatého jelena. Aktivní lovec by toto dokázal nalovit nejdřív za 20 let," řekl ředitel lesního závodu Židlochovice Tomáš Blaha. Muž, který se zřejmě zapíše do dějin českého zločinu, skončil ve vazbě a policisté postupně dokazují, kde co ulovil.