Přehled tisku

Všechno je cinklý, vole. To je podtitul divadelní hry o fotbalové korupci, se kterou právě vyrážejí na turné herci Jiří Lábus a Petr Čtvrtníček, píše MF Dnes. S jistou nadsázkou však věta může charakterizovat i celkovou atmosféru v Česku. Podle nejnovějšího žebříčku organizace Transparency International se v míře "vnímání korupce"Česko dělí o 47. až 50. příčku s Řeckem, Namibií a Slovenskem. Ze zemí Evropské unie dopadly hůře už pouze Lotyšsko a Polsko. Loni bylo Česko na jedenapadesátém místě.

Všechno je cinklý, vole. To je podtitul divadelní hry o fotbalové korupci, se kterou právě vyrážejí na turné herci Jiří Lábus a Petr Čtvrtníček, píše MF Dnes. S jistou nadsázkou však věta může charakterizovat i celkovou atmosféru v Česku. Podle nejnovějšího žebříčku organizace Transparency International se v míře "vnímání korupce" Česko dělí o 47. až 50. příčku s Řeckem, Namibií a Slovenskem. Ze zemí Evropské unie dopadly hůře už pouze Lotyšsko a Polsko. Loni bylo Česko na jedenapadesátém místě. "Zatímco hodnocení České republiky dlouhodobě stagnuje, u jiných zemí, které se společně s námi staly novými členy EU, můžeme v posledních letech sledovat trend neustálého zlepšování," prohlásila ředitelka české pobočky Transparency International Adriana Krnáčová.


Lákavé nabídce bank a splátkových firem nabízejících spotřebitelské úvěry na nákup zboží a další půjčky podlehly už statisíce lidí. Řada z nich však přecenila své možnosti a nyní začíná mít potíže se splácením. Podle údajů centrální banky své závazky včas nesplácí už každá dvanáctá domácnost, píše Právo. "Zatímco u úvěrů na bydlení, hypoték a stavebního spoření jsou to méně než čtyři procenta, u spotřebitelských úvěrů má se splácením potíže 13 až 14 procent domácností,"řekl včera ředitel sekce měnové a statistiky České národní banky Tomáš Holub. Dluhy českých domácností i letos prudce rostou. Z 375 miliard korun, což je celkové zadlužení lidí u bank, představují zhruba 40 miliard úvěry živnostníků, 250 miliard půjčky na bydlení a více než 80 miliard korun tvoří spotřebitelské úvěry. Tato statistika však zachycuje pouze bankovní úvěry, další desítky miliard Češi dluží i splátkovým a leasingovým společnostem. V porovnání se západoevropskými státy je však míra zadluženosti v ČR relativně nízká.


Téměř polovina lidí připouští, že by v příštích parlamentních volbách dali hlas takové nové politické straně, jejíž program by odpovídal jejich představám. Každý desátý občan je o takové podpoře "silně přesvědčen". Ukázal to bleskový průzkum agentury STEM, který si dalo zpracovat nově se formující uskupení Modrozelení, píší LN. Novou stranu, která by odpovídala jejich představám, by určitě volilo 13 procent a pravděpodobně 33 procent lidí. Analytici STEM upozornili, že vyhlídky nové strany je třeba brát střízlivě a situace ve volbách v minulosti dopadala jinak, než ukazovaly odpovědi na otázky kladené v podobných průzkumech.


Evropa pomalu, ale jistě zapomíná na časy, kdy pro ni na přelomu 80. a 90. let symbolizovala řeka Labe stoku, píší HN. Dnes je oproti zmíněné době v labské vodě až o devadesát procent méně škodlivých látek, vrátil se do ní bobr a losos, lidé se v ní koupou. Česko-německý projekt na vyčištění Labe je jednou z nejvýznamnějších mezinárodních ekologických akcí v Evropě. Za posledních patnáct let vyrostlo podél řeky v Česku i v Německu 129 nových čistíren odpadních vod, desítky dalších byly zmodernizovány. Mnohé podniky - především v bývalé NDR - zkrachovaly nebo výrazně omezily výrobu. Další namontovaly kvalitnější filtry a zavedly účinnější, ekologicky šetrnější technologie. Labe je sice výrazně čistší, nikoli však čisté. Podél Labe a jeho přítoků jsou stále desítky až stovky především menších obcí, které mají zastaralé čistírny odpadních vod anebo nečistí splašky vůbec. Česko se přitom zavázalo EU, že do roku 2010 bude odpadní vody čistit podle přísných evropských norem každá obec s více než dvěma tisíci obyvateli. Připravuje se například rozšíření čistírny v Berouně či modernizace čistírny v Mělníku.


Na českých středních školách se čím dál častěji objevuje nový typ přednášek. Stojí za ním tuzemské banky a mimo jiné na nich studenty informují o své nabídce, píší LN. Jejich aktivita sice připomíná ze všeho nejvíce hon na nové klienty, ale zástupci bank se této výtce brání. "Jde o obecné vzdělávání studentů v oblasti bankovních produktů,"říká Eva Chaloupková, mluvčí GE Money Bank, která pořádá právě v těchto dnech kursy na dvou pražských středních školách. Mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková potvrzuje, že tyto akce organizuje také spořitelna. "Nejde o nábor klientů. Jedná se pouze o osvětu v oblasti bankovnictví," zdůraznila. Při přednášce o bankovních produktech se ale uvádějí jako konkrétní příklad produkty České spořitelny. A někteří zástupci bank rovnou přiznávají, že účastnící kursů jsou pro ně opravdu potenciální klienti.


Ačkoliv mají obyvatelé Prahy v průměru nejvyšší mzdy a nezaměstnanosti se obávat téměř nemusí, nejvíce se svým životem jsou spokojeni lidé z východočeských metropolí, Hradce Králové a Pardubic. Praha se umístila až na třetím místě. Z krajských metropolí si nejvíce polepšila Jihlava. MF DNES hodnotila 77 bývalých okresů a v některých konkrétních případech i jejich sídelní města podle dvanácti ukazatelů, jako je výše průměrné mzdy, ceny nemovitostí, ale i úmrtnost či počet vloupání do bytů, a z těchto údajů sestavila Index kvality života. Pozici na prvním místě z loňského roku obhájil Hradec Králové.


Václav Havel se dostal mezi pětici největších světových intelektuálů, píší LN. Jako jednu z nejvýraznějších osobností současnosti ho zvolili čtenáři známého amerického časopisu Foreign Policy a britského magazínu Prospect. Vedení časopisů sestavilo seznam 100 nejvlivnějších veřejně činných osobností, pro které měli čtenáři hlasovat. Na seznamu se objevila jména odborníků a umělců z celého světa. Havel je jediným zástupcem Česka, jehož jméno se v seznamu objevilo, Slovensko reprezentoval bývalý ministr zahraničí Pavol Demeš. Bývalý český prezident v hlasování skončil na čtvrtém místě. Hlasování se zúčastnilo celkem 20 tisíc lidí. Na Havlovi oceňovali zejména jeho boj proti komunismu a aktivitu v oblasti dodržování lidských práv.


Žádná jiná korupční aféra nevzbudila tolik emocí, žádný jiný případ se nedotkl tolika lidí. Přesto inventura fotbalového skandálu s uplácením zápasů nevyznívá ani po dlouhém vyšetřování přesvědčivě, píší HN. Soudní verdikt si vyslechl zatím jen jeden rozhodčí - plzeňský policista Vladimír Pastyřík. Trestní senát mu udělil podmínečný trest. Musí zaplatit pokutu třicet tisíc korun (stejnou částku si měl podle odposlechů vydělat za zmanipulovaný zápas). Kromě toho nesmí podle soudu v příštích třech letech pískat. Dalších patnáct rozhodčích, devět fotbalových funkcionářů a pět delegátů potrestala zatím jen fotbalová disciplinární komise, policie uzavřelo pouze případ kolem klubu FC Synot. Vedení českého fotbalového svazu zmanipulované zápasy uznalo, klubům, jejichž jména v aféře figurovala, pouze strhlo body.