Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lidové noviny píší že rodiče většiny prvňáků možná příští rok dostanou od státu tisíc korun na školní pomůcky. Příspěvek navrhla vláda a poslanci ho schválili v prvním čtení. Proti byla jen ODS která obvinila socialisty, že se příslibem tisícikoruny snaží jen nalákat voliče. Peníze podle nich nic neřeší, protože vysoké výdaje mají i rodiče školáků ze všech ostatních ročníků. Nárok na tisícikorunu mají mít jen rodiče, kteří na své děti pobírají přídavky. Týká se to asi 83 procent dětí.

Premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Podle Mladé fronty Dnes si premiér Jiří Paroubek a šéf lidovců Miroslav Kalousek na dálku vzkázali pár peprných slov. Na Kalouskovo vyjádření, že premiér je "normalizační funkcionář", kterému jde jen o to, aby se objal s komunisty, reagoval Paroubek slovy: "Chce mě vyprovokovat. Jestli chtějí odejít z vlády, ať odejdou." K Ústavnímu soudu chtějí lidovci jít v případě, že ČSSD s komunisty protlačí zákoník práce i s některými paragrafy, které se zabývají právem odborů. Jedná se o to, že podle návrhu zákoníku odbory zastupují všechny zaměstnance a dohlížejí na bezpečnost práce či aby se příliš nepracovalo přesčas. ČSSD nechce omezení práv odborů připustit a zdůrazňuje, že jenom hájí pravomoci, které už zde platí řadu let. Premiér znovu vybídl lidovce, ať sami zváží setrvání ve vládě, ale ti se k odchodu nechystají. "Rozhodně nepočítám s tím, že by KDU-ČSL chtěla z vlády jednostranně vystoupit," uvedl předseda strany Kalousek. Odchod z vlády by totiž podle něj jen urychlil sbližování ČSSD s komunisty.


Policisté získali jistotu, že vrahem střihače Michala Velíška, který byl minulý týden zastřelen v parku poté, co se zastal napadené mladé ženy, je recidivista David Lubina. Potvrdila to analýza vzorků DNA nalezených na místě střelby, a v Lubinově bydlišti. Na místě činu policisté našli mikinu Velíškova vraha, a nalezené kořínky vlasů předali k analýze DNA. V Lubinově bydlišti v Hostouni na Kladensku pak zabavili jeho svršky a odebrali z nich další vzorky. "Porovnání genetického materiálu vyšlo jednoznačně," řekl mluvčí pražské policejní správy Ladislav Bernášek. David Lubina je vrahem z Karlova náměstí. "V Kriminalistickém ústavu na tom pracovali dnem i nocí, i u naléhavých případů to trvá déle," řekl jeden z detektivů, kteří v Praze vyšetřují vraždy. Lubina však policii stále uniká. Uvádí to Mladá Fronta Dnes.


Vrazi sedmnáctileté studentky z Bíliny kteří vraždili pro zábavu, dostali výjimečné tresty, jak informují Lidové noviny. Ústecký krajský soud dva z nich poslal na 20, a jednoho na 18 let do vězení. Odsouzení se přiznali, že dívku vylákali před dům rodičů, omráčili a pak ubodali. Kromě dvacetiletého trestu uložil soud bývalému příteli zavražděné dívky i ochrannou ústavní sexuologickou léčbu. Znalci totiž zjistili, že trpí sexuální deviací i když to mladík před soudem popíral. Proti rozsudku se mladíci na místě odvolali.


Lidové noviny píší že rodiče většiny prvňáků možná příští rok dostanou od státu tisíc korun na školní pomůcky. Příspěvek navrhla vláda a poslanci ho schválili v prvním čtení. Proti byla jen ODS která obvinila socialisty, že se příslibem tisícikoruny snaží jen nalákat voliče. Peníze podle nich nic neřeší, protože vysoké výdaje mají i rodiče školáků ze všech ostatních ročníků. Nárok na tisícikorunu mají mít jen rodiče, kteří na své děti pobírají přídavky. Týká se to asi 83 procent dětí.


Výstava uměleckých černobílých fotografií Josefa Sudka se koná v newyorském Českém centru. Píše o tom deník Právo. Tyto fotografie byly vydané v roce 1928 pod názvem Svatý Vít, a zachycují pohledy na pražský svatovítský chrám z doby jeho dostavby ve 20. letech minulého století. České centrum 'Expozicí Josef Sudek a kouzlo pražské katedrály', zahajuje svou desátou sezónu, otevřenou tento týden v newyorském Metropolitním muzeu. Josef Sudek je v USA dobře známý, jeho fotografie můžeme vidět například v galeriích v Bostonu a Houstonu. České centrum se chystá uspořádat i další akce, které by Američany seznámily s českou kulturní historií.


Právo uvedlo, že uprchlý miliardář Radovan Krejčíř není na 99 procent od roku 1996 českým občanem. Prohlásil to ministr vnitra František Bublan. "Zatím máme k dispozici pouze kopie příslušných dokumentů o nabytí seychelského občanství, na získání originálů nyní spolupracujeme", řekl včera Bublan Právu. Krejčíř podle dokumentů pozbyl české občanství již v roce 1996, čímž by bylo zpochybněno nejen jeho volební právo, ale také vlastnictví nemovitostí.


Česká republika otevřela v sobotu v USA svůj 14. honorární konzulát. Do funkce honorárního konzula v Bostonu, Massachusetts byl uveden Igor Lukeš. Tato část USA je známá několika prestižními univerzitami, na kterých studuje i řada českých studentů. Ministr zahraničí Cyril Svoboda ke k tomu vyjádřil slovy že "od Čechoameričana Lukeše, historika působícího na Bostonské univerzitě, česká diplomacie očekává, že bude přispívat k rozvoji akademických vztahů a pomáhat k rozšíření kulturních, společenských a politických aktivit České republiky na severovýchodě USA." Informuje o tom Právo.


Cena Jaroslava Seiferta, považovaná se státními cenami za nejvýznačnější literární ocenění v Česku, má své laureáty. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Popáté ve dvacetileté historii cen se o poctu a finanční odměnu 300 tisíc korun dělí dvě osobnosti Michal Ajvaz a Jiří Suchý. Ocenění převezmou 8. listopadu v pražském kostele sv. Anny. Porota v čele s básníkem Karlem Šiktancem ocenila prozaika a esejistu Michala Ajvaza za jeho nejnovější román Prázdné ulice. Textař a dramatik Jiří Suchý byl oceněn za dlouholetou tvorbu napříč uměleckými oblastmi, shrnutou do dvacetisvazkové Encyklopedie Jiřího Suchého. Seifertovu cenu udílí Nadace Charty 77 od roku 1986, ocenění ustavil den po smrti Jaroslava Seiferta jaderný fyzik František Janouch.


O největší mořské akvárium se rozrostla stálá výstava Mořský svět na holešovickém Výstavišti v Praze, která slaví své třetí narozeniny. Jak píší Lidové noviny, prostředí akvária je zkrášleno dekorací z korálových kamenů, a mělo by co nejvíce napodobovat přirozené prostředí mořských živočichů. Speciální osvětlení nahrazují sluneční paprsky a přes noc i svit měsíce. Můžeme zde spatřit i jednoho z nejobávanějších mořských dravců s přezdívkou zabiják, žraloka písečného. Dalším vzácným exemplářem je například ryba Napoleon, která je největší mořskou rybou chovanou v Čechách.


Karel Poborský,  foto: ČTK
Vyřazení Karla Poborského z kádru fotbalistů pražské Sparty je hlavním tématem sportovních rubrik českých novin, leckde se objevuje i na titulních stranách. Čtvrteční tah vedení klubu považuje většina komentářů za velmi nečekaný, zároveň ale uznává, že veřejné vystoupení proti trenérovi nemůže žádný klub tolerovat. "Proč boha vyhnali z Olympu," píše Mladá fronta Dnes. "Silné osobnosti se pod jednou korouhví někdy nesnesou. Ani Beckham ale nestál v Manchesteru nad Fergusonem. I rozvod může prospět," uvedl autor. Na jiném místě se list zamýšlí nad politikou sparťanského vedení. "Podnikatelé z J&T dosud neumějí zacházet se symbolickou hodnotou značky, kterou si koupili," napsal deník. Mladá fronta Dnes zároveň uvedla, že dům trenéra Sparty počmárali neznámí vandalové nápisem "Hřebíku, táhni". Hřebíkův dům nyní hlídá ochranka. Místní lidé jsou z události nepříjemně překvapeni, protože trenér je ve městě velice oblíbený. Hřebík loni vystřídal ve Spartě populárního kouče Františka Straku. Část příznivců fotbalového klubu se ale se změnou nesmířila a všemi prostředky dává najevo, že Hřebíka v klubu nechce. Fanoušci už vyzkoušeli ignorování zápasu i přímé vyhrožování.


Lidové noviny napsaly, že obětí rostoucí krize sparťanských fotbalistů tentokrát kupodivu není trenér. V českých poměrech je takové rozhodnutí neobvyklé. Neloajální vyjádření hráčů na adresu trenéra se ale neodpouštějí v žádném špičkovém klubu. Sport připomněl, že Hřebík před čtyřmi lety přes počáteční kritiku fanoušků i expertů vybudoval na Letné tým, který postoupil do osmifinále Ligy mistrů. Nyní si podle listu dovolil jednou nechat odpočinout a jednou vystřídat hvězdu se špatnou formou. "Proto je moc dobře, že konečně někdo, a tím lépe, že vedení největšího klubu v zemi, našel odvahu a dal jasně najevo, že neprofesionalita musí být nekompromisně trestána bez ohledu na jméno," napsal Sport v komentáři s titulkem "K údivu není žádný důvod". Právo míní, že velký třesk přišel pozdě. Vedení podle něj mělo zasáhnout už mnohem dříve. "Měsíce trvající liknavost a utěšování se, že je vše na dobré cestě k zářivým výkonům, zaměnil sparťanský šéf Křetínský za tvrdý krok. Poměrně překvapivý. Chce to odvahu, aby někdo vyhodil modlu a hvězdu, jakou je pro Letenské Poborský," uvedl list. Blesk napsal, že sparťanský šéf Křetínský je špatný diplomat. "Po nevhodně načasovaném vyhazovu trenéra Straky to potvrdil nyní při sporu Hřebík - Poborský," uvedl deník. Večerník Praha označil vedoucí funkcionáře Sparty za diletanty. "Krok ubohý a zbabělý. Křetínský s Hřebíkem ve svaté válce proti všem a všemu zlikvidovali Poborského. Nebyl svatý, ale na pokrytce si hrát nemínil," napsal list.