Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentátoři úterního tisku se snaží najít paralely mezi volbami v Německu a situací v České republice. Některým výsledek německých voleb politickou situaci v České republice připomíná, jiní toto srovnání označují jako mylné. Pro obě naše největší strany jsou jistě německé volby skvělým poučením, píše Právo.

Foto: ČTK
Komentátoři úterního tisku se snaží najít paralely mezi volbami v Německu a situací v České republice. Některým výsledek německých voleb politickou situaci v České republice připomíná, jiní toto srovnání označují jako mylné. Pro obě naše největší strany jsou jistě německé volby skvělým poučením, píše Právo. ČSSD se utvrdila, že ani při obrovském propadu obliby netřeba házet flintu do žita. Stačí osobní nasazení charismatického lídra, sázka na tezi o menším zlu a radikální projevy v závěru kampaně. Poučit by se mohla i ODS, píše list. Jedním ze smrtelných úderů do těla CDU/CSU Angely Merkelové byl totiž nápad vytasit se s ideou rovné daně.

Hospodářské noviny míní, že na první pohled se může situace v obou zemích podobat, ale při hlubší analýze zejména hospodářských aspektů srovnání neobstojí. Jedna podobnost tu ovšem je: možnost velké koalice, píše list. Lidově knedlíkový Paroubek sice není totéž jako elegantní bonvián Schröder, voliči ale ocení alespoň nějaký ten "drajv" a trestají nevýraznost a nepřesvědčivost. A to je problém jak Merkelové, tak Topolánka, stojí v komentáři HN.

Podle Lidových novin lze pochybovat o tom, že se Paroubkovi nevyhnutelně podaří ve volbách takový obrat, jaký se podařil Schröderovi. Ten je přece jen pro mnoho Němců ztělesněním úspěchu a blahobytu. Paroubek je pouze figura snesitelnější po dvou nešťastnících v čele vlády a má štěstí, že se dostal k funkci premiéra v tučném období hospodářského růstu.


Ministerstvo vnitra kupovalo benzin od kontroverzní firmy Bena, která figuruje v aféře s téměř třímiliardovým celním dluhem. Zakázku na dodávku pohonných hmot pro Zařízení služeb ministerstva vnitra získala Bena v roce 2001 a za tři roky stát firmě za benzin a naftu zaplatil zhruba 59 milionů korun. Informují o tom úterní Hospodářské noviny. Bena dodávala vnitru pohonné hmoty i v době, kdy už byli její představitelé obviněni, píše list. Ministerstvo podle deníku připouští, že jde o nepříjemnou záležitost, ale tvrdí, že jí úředníci nemohli předejít. "Firma nám předložila přesně podle požadavků výběrového řízení své místopřísežné prohlášení o tom, že státu nedluží," řekl HN ředitel Zařízení služeb ministerstva vnitra Oldřich Vytiska.


Ministr spravedlnosti Pavel Němec pozastaví výkon funkce nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové v případě, že vláda do konce září nerozhodne o jejím odvolání. Němec to sdělil v pondělí televizi Nova, informuje úterní Právo. K dalšímu vyhrocení vztahů mezi Němcem a Benešovou došlo poté, co Benešová podala kvůli hospodaření ministerstva podnět policejnímu útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Mimo službu by Němec Benešovou postavil až do doby, kdy by bylo rozhodnuto o kárné žalobě, kterou na nejvyšší státní zástupkyni ministr před nedávnem podal. Benešová se ve své zprávě o hospodaření Němcova úřadu mimo jiné zmiňuje o tom, že ministr má příliš vysoký účet za mobilní telefon. Němcův mluvčí Petr Dimun to v pondělí popřel. Odmítl rovněž spekulace, že se na ministerstvu pořádají nevyúčtované tiskové konference s alkoholem a za zcela vymyšlené označil obvinění z nákladné cesty ministra do Brazílie.


Místní výbor ČSSD v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku vyzval dopisem předsedu strany Stanislava Grosse, aby ve Středočeském kraji nekandidoval do sněmovních voleb z prvního místa kandidátky. Šéf tamních sociálních demokratů Miroslav Valecký soudí, že by Gross jako lídr kandidátky mohl negativně ovlivnit volební výsledek strany v kraji. Informuje o tom úterní Právo. Obavy středočeských sociálních demokratů o volební výsledek, pokud kandidátku povede Gross, zazněly v minulosti již několikrát. Šéf strany však trvá na tom, že o post lídra bude usilovat.


Energetický gigant ČEZ zahajuje velkou změnu struktury, kvůli které z podniku odejde do roku 2008 asi 1500 lidí. Reorganizaci vyvolala nutnost vyhovět legislativě Evropské unie, která vyžaduje oddělení prodejů od distribuce, napsaly úterní Hospodářské noviny. Proto zaniknou všechny rozvodné firmy a vznikne deset zcela nových. Některé z nich, jako jsou ČEZ Zákaznické služby, ČEZ Data nebo ČEZ Měření, již pracují. Další teprve začnou fungovat, budou to například firmy ČEZ Prodej, ČEZ Distribuce, ČEZ Správa majetku nebo ČEZ obnovitelné zdroje. Nové organizační uspořádání skupiny ČEZ, která nyní zaměstnává asi 14 tisíc lidí, má být plně funkční v polovině roku 2007. Náklady na restrukturalizaci dosáhnou asi dvou miliard korun, firma však nakonec ušetří asi 7,7 miliardy korun.


Bitva o koleje začíná, uvádí Právočlánek o vysokoškolském ubytovávání v nových podmínkách. Přestože kolejní bydlení letos podražilo o stovky až tisíce, zájem je obrovský. Tisíce studentů nejspíše nebudou mít šanci lůžko na koleji získat - legálně. Někteří z nich možná ano... píše deník. "Přítel, který studuje práva, kolej nedostal. Smůla. Přesto se mu povedlo bydlet na vysokoškolské koleji společně se mnou. Jednoduše nám pokoj přepustila dívka, která šla bydlet na privát," potvrzuje listu kšeftování s ubytováním na koleji bývalá studentka Univerzity Karlovy. "Dosud jsem za kolej platil kolem 1100 korun - a to jsem na jedné z těch dražších kolejí, píše v deníku student Ivo Gomboš. "Nově se cena vyšplhá asi na 2700 korun. Šíří se různé fámy o dotacích, ale nic není jasně potvrzené. Pokud někdo nemá stipendium, nebo bohaté rodiče, nebo nevyhrál ve Sportce, bez práce asi nepřežije." píše student. Přesto zatím podle deníku nehrozí, že priváty vytlačí koleje - i přes zmiňované zdražení budou koleje většinou stále nejlevnější a tudíž nejpřístupnější formou bydlení.