Přehled tisku

Ministr vnitra František Bublan, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře středečního tisku se opět vracejí k zákroku policie proti účastníkům technoparty CzechTek 2005. Podle autorů příspěvků svědčí prohlášení Jiřího Paroubka o tom, že zásah proti party je podle něj věcí politiky a ne zákona. Přituhuje, proto politický praktik Jiří Paroubek hází ministra vnitra Františka Bublana přes palubu, píše v komentáři Mladá fronta Dnes.

Ministr vnitra František Bublan,  foto: ČTK
Komentáře středečního tisku se opět vracejí k zákroku policie proti účastníkům technoparty CzechTek 2005. Podle autorů příspěvků svědčí prohlášení Jiřího Paroubka o tom, že zásah proti party je podle něj věcí politiky a ne zákona. Přituhuje, proto politický praktik Jiří Paroubek hází ministra vnitra Františka Bublana přes palubu, píše v komentáři Mladá fronta Dnes. Nejprve mu poradil ostrý zákrok, nyní mu vyčítá, že nemyslel politicky a neporadil se předem s partajemi. Ne Bublan, Paroubek by měl ihned odstoupit. Důvod? Vůbec nerozumí tomu, co je demokracie a vláda zákona. Myslí si, že o bití lidí rozhodují "politické strany" a že zákon se dodržuje či ignoruje podle jejich úsudku, míní list. To za komunismu, pane předsedo vlády, se v politbyru rozhodovalo, zda se bití vládě vyplatí, či ne, upozorňuje MfD. Premiér však všem nahlas říká: zákon naše jednání neurčuje, platí, na čem se dohodneme my politici, co nám se hodí. Je to velmi nebezpečná fáze našeho politického rozvoje, soudí komentář.


Policejní zákrok proti účastníkům technoparty CzechTek 2005 rozdělil českou veřejnost na dva stejně velké tábory. Z bleskového průzkumu, který pro středeční Právo vypracovala společnost STEM, vyplývá, že postup policie považuje za neodůvodněný 50,3 procenta Čechů, zbylých 49,7 procenta oslovených má názor opačný. Na otázky odpovídalo 660 občanů. Větší část veřejnosti však má výhrady vůči postupu jak premiéra Jiřího Paroubka, tak ministra vnitra Františka Bublana. V obou případech zhruba 56 procent respondentů jejich postup v souvislosti s technoparty neschvaluje.


Premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Hospodářské noviny si všímají toho, že v Česku už dlouho zuří legislativní mánie a CzechTek je jen dalším příkladem. Premiér Paroubek i ministr Bublan slibují nové zákony, které zamezí pořádání dalších technoparty, ačkoli Česká republika má spoustu norem, kvůli kterým nebylo uskutečnění CzechTeku 2005 legální. Zákon-nezákon, je přece logické, že zásah policie má být vždy přiměřený situaci a nebezpečnosti. Žádný nový zákon nám nepřidá zdravého rozumu, nenaučí slušnému chování, schopnosti naslouchat a nenaučí polici chápat, co je a není přiměřené. Snaha pojišťovat se dalšími paragrafy souvisí s nechutí nést zodpovědnost za svobodné jednání a rozhodování, píše list.


Premiér Jiří Paroubek navštívil v úterý vysílání alternativního rockového Radia 1, aby obhájil zásah proti technoparty CzechTek, informuje


Staroměstské náměstí v Praze
Život v Praze, Bratislavě, Varšavě i Budapešti rok po vstupu země do Evropské unie výrazně podražil. Ze 130 sledovaných měst se Praha posunula o 20 míst na 55. místo žebříčku, jemuž vévodí nejdražší Tokio. Navzdory velkému růstu cen zůstávají státy střední a východní Evropy nejlevnější v regionu. Píše to středeční Mladá fronta Dnes s odvoláním na výsledky nového průzkumu společnosti Economist Inteligence Unit. Největší cenové rozdíly mezi nováčky a původními členskými zeměmi EU zůstávají u služeb, jako je vzdělávání, zdravotnictví, či doprava. Naopak oděvy, obuv a elektronika už o tolik levněji nevyjdou a v některých případech jsou v nových členských zemích dokonce dražší. Rychle se evropské úrovni přibližují také ceny elektřiny a plynu.


Masový prodej obecních bytů je zvláštností nových členských států. Čeští úředníci proto mohli v Bruselu vyjednat jiné podmínky při jejich privatizaci, komentuje deník Právo zjištění, že Evropská unie neumožní obcím prodávat byty družstvům nájemníků pod tržní cenou. Podle unie by totiž šlo o nepovolenou veřejnou podporu. Komentátor se pozastavuje nad tím, že o evropských pravidlech při privatizaci bytů se lidé dozvídají více než rok po vstupu země do unie. Podle něj to dokazuje, že o možné dopady vstupu na bydlení se v Česku včas nikdo příliš nezajímal. Sami bruselští úředníci však podle něj dělají v případě prodeje obecních domů "z komára velblouda". Těžko podle něj někdo z Bruselu může zpochybnit nízkou cenu podloženou pravdivými argumenty, že dům je značně zanedbaný, a dále to, že je zcela obsazený nájemníky.


Ministr dopravy Milan Šimonovský
Ministr dopravy Milan Šimonovský podle dalšího komentáře v Právu připomíná střelce, jenž vypálil od boku. Nejprve totiž oznámil zpoplatnění nových úseků dálnic a rychlostních silnic, po protestech krajů i řidičů ale připustil, že tento záměr ještě přehodnotí. Pro lidoveckého místopředsedu vlády a ministra dopravy by mělo být podle komentátora železným pravidlem, že se o chystané změně nejprve poradí a zjistí si, jaké bude mít jeho rozhodnutí dopady. "Není přece logické vydávat vyhlášku s platností od 1. září, když roční dálniční známky pro rok 2006 začnou platit až v prosinci," míní komentátor. Ministerstvo tvrdí, že si řidiči mohou do té doby pořizovat kupóny na kratší časové období, dvouměsíční nebo patnáctidenní. "Vytahovat motoristům tímto způsobem peníze z kapes, když by se tím získalo jen několik milionů, a navíc zpoplatněním komunikací, jež často navazují na další dálniční síť, připomíná ovšem spíš šikanu než státnické rozhodnutí," uzavírá autor glosy v Právu.


Řadě průmyslových podniků hrozí až pětimilionová pokuta za to, že ve stanoveném termínu nepožádaly ministerstvo životního prostředí o povolení vypouštět do ovzduší oxid uhličitý. O emisní povolenky nezažádalo 52 firem z celkového počtu 436, kterých se nařízení týká. Informují o tom středeční Hospodářské noviny. Deník připomíná, že na emisní povolenky zatím všechny firmy čekají, Evropská komise totiž ještě musí počty povolenek přidělených vládou jednotlivým firmám schválit.