Přehled tisku

V čele nové politické strany Nezávislí demokraté stanul Vladimír Železný, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Pondělní tisk si všímá nové strany, kterou pod názvem Nezávislí demokraté založil europoslanec a bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný. Lidové noviny označují stranu za populistickou, Hospodářské noviny upozorňují, že Železný je schopný demagog. Prezentovaný program Nezávislých demokratů je podle Lidových novin slušný populistický koktejl: opětovné projednání podmínek českého členství v EU, hledání cest proti islamizaci Evropy, právo řidičů na skleničku před jízdnou - témata jak posbíraná od hospodského stolu.

V čele nové politické strany Nezávislí demokraté stanul Vladimír Železný,  foto: ČTK
Pondělní tisk si všímá nové strany, kterou pod názvem Nezávislí demokraté založil europoslanec a bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný. Lidové noviny označují stranu za populistickou, Hospodářské noviny upozorňují, že Železný je schopný demagog. Prezentovaný program Nezávislých demokratů je podle Lidových novin slušný populistický koktejl: opětovné projednání podmínek českého členství v EU, hledání cest proti islamizaci Evropy, právo řidičů na skleničku před jízdnou - témata jak posbíraná od hospodského stolu. Chybí už jen zavedení trestu smrti, píše list. Autor komentáře míní, že předseda strany Železný při sestavování programu nehledal konkrétní místo v politickém spektru, ale hledal volná místa v programech různých stran. Cílovou skupinou jeho "marketingu" jsou všichni populisté, píšou LN.

Hospodářské noviny se domnívají, že jde o pokus zaplnit mezeru na "trhu" kultivovanějšími sládkovci. Zpozornět by měla podle deníku především ODS, která se částečně z národoveckých nálad voličů snaží těžit. Po znovuoživení sociální demokracie znamenají Nezávislí demokraté pro ODS nepříjemnou možnost otevření druhé fronty, píše list a dodává, že dosavadní spolužití s Vladimírem Železným nás nabádá nepodceňovat schopné demagogy.


Mladá fronta Dnes spekuluje, zda nově jmenovaní soudci Ústavního soudu tuto instituci neoslabují. Ústavní soudci v době působení Pavla Varvařovského řešili spory s odvahou a snahou o spravedlnost, píše list. S vědomím tohoto principu šel Varvařovský do sporu kvůli výši svého důchodu. Ve stížnosti zpochybňuje princip důchodového systému. Ústavní soud však jeho stížnost smetl ze stolu, protože jí před tím neprojednal obecný soud. Existuje přitom ustanovení, podle nějž Ústavní soud takovou stížnost může přijmout, když její význam přesahuje zájem stěžovatele, což podle listu tento případ je. Tak ostatně "starý" Ústavní soud mnohokrát postupoval. Jenže soud, který dokázal tvrdě smést ze stolu opoziční smlouvu, prosadit restituce či potvrdit lustrace, je minulostí. Odvážné a sebevědomé soudce na samém vrcholu profesního působení už vystřídali opatrní právníci vědomí si ceny vlastní zdrženlivosti, píše MfD.


V novinách se taky dočteme o praktickém průzkumu redaktorů MfD: Podle nich není problém opatřit si přímo v centru Prahy dávku drogy. Zkontaktování překupníka většinou netrvá déle než deset minut. Redaktoři se pokoušeli nakoupit drogy na Václavském a Staroměstském náměstí. Podařilo se jim získat dvě dávky pervitinu a jednu dávku drogy subtex, která se používala dříve jako náhražka heroinu při léčbě závislosti, ale její obliba na černém trhu v poslední době roste. Při nákupu kokainu dealer novinářům místo drogy prodal vitamin C a nadrcenou omítku. Kriminalisté podle listu přiznávají, že úplně vytlačit prodej drog z centra Prahy se asi nepodaří. A to i přesto, že v Praze loni vznesli obvinění z drogových přestupků proti 230 lidem.


České aerolinie se chtějí mnohem agresivnější ucházet o zákazníky. V konkurenci nízkonákladových leteckých přepravců chtějí přilákat cestující vylepšenými věrnostními programy, včetně 100.000 letenek zdarma. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Věrnostní programy mají klientovi ČSA zajistit rychlejší a pohodlnější způsob odbavení. Navíc od podzimu chtějí aerolinie zcela změnit zacházení s podnikovými klienty. Obchodní cestující by se tak mohli dočkat přednostního odbavení nebo možnosti se občerstvit až budou čekat na odlet v dalším budovaném salonku ČSA. Obchodníkům by chtěly ČSA také významně zvýšit odškodnění v případě nepravidelností letů. "Logicky podobný projekt chystáme i pro běžnou ekonomickou třídu na první čtvrtletí příštího roku," řekl Tvrdík listu.


Foto: ČTK
Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) nabízí organizátorům CzechTeku jednání o využití armádních pozemků pro konání příští technoparty. Vojenské výcvikové prostory pro setkání vyznavačů techna využít nelze, ale armáda má i jiné pozemky, na nichž by konání CzechTeku bylo možné, uvedl v příspěvku v dnešním Právu na straně komentářů Kühnl. Proti asi 5000 účastníků technoparty u Mlýnce na Tachovsku zasáhla koncem července tisícovka policistů, důsledkem byly desítky zraněných. Od té doby hýbe téma CzechTek českou politickou scénou. Policie ospravedlňuje zásah proti technoparty tím, že účastníci CzechTeku neoprávněně obsadili cizí pozemky. Právě výběr místa, kde party uspořádat, je podle Kühnla stěžejním problémem. Kühnl se zároveň připojuje ke kritikům zákroku policie.


Za novotu, která zpříjemní lidem život a může vést i k omezení počtu úředníků považují dnešní Lidové noviny elektronické razítko. Jeho zavedení připravuje ve spolupráci Českou poštou ministerstvo informatiky. "Je to zjednodušeně řečeno šifra, jež zaručí, že elektronický dokument zůstává v té podobě, v jaké byl vydán," popisuje elektronické razítko autor komentáře LN. Lidé by se tak podle něj již nemuseli trmácet po úřadech. Místo toho by z internetu získali právoplatný dokument. Elektronické razítko by podle listu mohlo také vést ke snížení počtu úředníků. "Dá se odhadnout, že právě to poslední je důvod, proč se informační technologie dostávají tak pomalu do praxe," uzavírají Lidové noviny.


Antimonopolní úřad povolil Plzeňskému Prazdroji vybudovat síť vlastních restaurací. Změnil tak své původní rozhodnutí, v němž smlouvy o franšízingu mezi největším středoevropským pivovarem a provozovateli jednotlivých restaurací označil za narušení hospodářské soutěže. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Síť restaurací úřad povolil s podmínkou, že pivovar nesmí omezovat hostinské v tom, jaké pivo si budou objednávat. Je tedy možné, že v síti pojmenované Pilsner Urquell Original Restaurant se bude čepovat i pivo jiných značek, píšou HN. Mluvčí Plzeňského Prazdroje Alexej Bechtin uvedl, že nové rozhodnutí antimonopolního úřadu bude firma respektovat.