Přehled tisku

Zdeněk Tůma
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny otiskují stať guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, v níž reaguje na výtky premiéra Jiřího Paroubka z minulého týdne. Paroubkovi se nelíbila některá vyjádření představitelů ČNB na adresu vlády, například to, že zpochybnili plán vlády přijmout euro do roku 2010.

Logo ODS
Komentář čtvrtečních Lidových novin rozebírá kritiku Českomoravské konfederace odborových svazů na adresu Modré šance ODS. Katastrofické vize se podle autora poznámky píšou snadněji, než optimistické výhledy. Podstatné však je, že předseda odborářů Milan Štěch při této příležitosti vytáhl čistě politickou kartu a oblékl svým odborářům dres sociální demokracie. "Odboráři mají hájit zájmy svých členů, ať je ve vládě Petr nebo Pavel. Štěch a jeho soudruzi se zřejmě domnívají, že je bude nejlíp hájit tím, se pokusí ovlivnit výsledky voleb," píšou LN. "A co když ODS zvítězí a její Modrá šance se osvědčí a kola se roztočí a růst ekonomiky opravdu dosáhne sedmi procent? Tentokrát posloužím já optimistickou sci-fi předpovědí: Štěch obyvatelstvu vysvětlí, že je to díky pevnému, odhodlanému a koncepčnímu postoji odborových svazů," uzavírají LN.


Mladá fronta Dnes komentuje spuštění registru informací o klientech leasingových a splátkových společností. Do konce roku by se měl propojit registr dluhů, které mají lidé u bank, leasingových společností i splátkových prodejců. Vznikne téměř kompletní databáze dluhů, která může být pro jednoho dobrou vizitkou a pro druhého "trestním rejstříkem", uvádí deník. "Informace o platební morálce u dobrých dlužníků, kteří dluhy splácejí, cestu k úvěru usnadní, těm špatným ji zavřou. Ať se jim to líbí nebo ne, je to pro ně dobře," míní MfD. Propojení registrů umožní klienti svým souhlasem. Důležité je však sledovat, zda si banky a další firmy nebudou tímto souhlasem opatřovat klíč i k jinému využívání informací, než pouze k ověřování důvěryhodnosti, radí MfD.


Hospodářské noviny otiskují stať guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, v níž reaguje na výtky premiéra Jiřího Paroubka z minulého týdne. Paroubkovi se nelíbila některá vyjádření představitelů ČNB na adresu vlády, například to, že zpochybnili plán vlády přijmout euro do roku 2010. "V ČNB se již po řadu let držíme zásady, že respektujeme mandát vlády a nezpochybňujeme rozhodnutí vlády v její působnosti. Požadavek na transparenci našeho rozhodování však vede k tomu, že jsou-li při jednáních bankovní rady o měnové politice diskutovány i vládní politiky, jsou také komentovány," píše Tůma. Centrální banka podle něj nemá zájem a ani nehodlá zpochybňovat rozhodnutí vlády a její hodnocení nemohou mít politický podtext.


Mladá fronta Dnes otiskuje článek o českých krajanech žijících na Ukrajině. "Jsou to nejryzejší zapadlí vlastenci," uvádí autor Milan Vodička. "Jsou odříznuti od své vlasti už víc než jedno století, jsou obklopeni přesilou velkého národa, jehož jazyku by mohli snadno podlehnout, protože jsou si tak podobné. Bolševik jim zakazoval české školy a popravoval učitele. Přesto dodnes hovoří obdivuhodnou češtinou. "Víte, být Čechem v Česku je snadné. Ale být Čechem po několika generacích venku je strašně těžké," říká Evžen Topinka žijící ve Lvově. Někdy to ale tak dobře nejde. "Cítíme se v duši Čechy, zajímáme se o dění u nás doma," praví Lilia Timidovičová. Má to háček. Říká to rusky. Ale možná tím líp: ruština ještě víc zvýrazní to, co říká: "u nás doma" znamená i po sto letech Česko. Tolik čtvrteční Mladá fronta.


Další člen bankovní rady České národní rady, Jan Frait, zpochybnil přijetí eura do roku 2010, jak to plánuje nynější vláda. Příčinu vidí v pomalé deregulaci ekonomiky. Vláda podle něj musí zpružnit trh práce, snížit výdaje a zmenšit byrokracii. S odvoláním na rozhovor, který Frait poskytl agentuře Bloomberg, to píšou čtvrteční Lidové noviny. "Pokud by pokračovalo současné tempo reforem, je termín přijetí eura v roce 2010 zcela jistě ohrožen," cituje deník Fraita. Zároveň upozornil, že tuzemské hospodářství musí být schopné odolávat šokům jako je globální recese, pokud ztratí svobodu v měnové politice. Přijetí eura by podle Fraita byl v současné podobě "obrovský hazard".


Platební morálka českých dlužníků patří k nejhorším v Evropě. Horší už je jen v Portugalsku. Vyplývá to ze studie společnosti Intrum Justitia, o které informují čtvrteční Lidové noviny. Společnost srovnala několik tisíc podniků ve 23 zemích Evropy a ptala se jich, jak klienti splácejí své dluhy. "Rizika při nesplácení v Česku jsou neobyčejně vysoká, pouze Portugalsko je na tom hůř," uvádí studie. Naopak nejlepší platební morálkou dlužníků se může pochlubit Finsko, následované Švédskem a Norskem. Firma srovnává platební morálku podle několika kritérií, například doby splácení nebo prodlení v platbách. Z nich vypočte index, na jehož základě porovnává jednotlivé země.


Praktickou učebnu matematiky v přírodě zřídilo vedení Základní školy J. A. Komenského v Přerově - Předmostí. Výuka v nové učebně bude podle něj názornější. V učebně hodlá škola od příštího školního roku vyučovat také biologii, fyziku či hudební výchovu. Informuje o tom ve čtvrtek středomoravské vydání Mladé fronty Dnes. Učebnu škola zřídila na školním kopci. "Již dlouho učím matematiku a v poslední době zjišťuji, že žáci mají problémy s představivostí matematických jednotek. V sešitě se během rýsování pohybují v mírách maximálně do 30 centimetrů. Ostatní délky, ale i třeba metry krychlové či čtvereční, jsou občas mimo jejich chápání," řekl deníku ředitel školy Vladimír Peška. S praktickou výukou má zdejší škola již zkušenosti. Podobným způsobem se zde učí i hodiny dějepisu zaměřené na pravěk. V suterénu budovy totiž mají muzeum mamutů s rekonstruovanou chýši a jeskyní pravěkého lovce z Předmostí.


Královéhradečtí radní chtějí nabídnout mladým lidem do 32 let minimálně 120 takzvaných startovacích bytů, ve kterých by mohli mladí tři roky bydlet. Pokud záměr radních schválí zastupitelé, první čtyři desítky bytů by měly být k dispozici v roce 2007. Ve svém čtvrtečním vydání pro Královéhradecký kraj o tom informuje Mladá fronta Dnes (MfD). Podmínkou účasti v losování o byty bude, že se lidé přihlásí k trvalému pobytu ve městě a jejich příjem bez sociálních dávek dosáhne minimálně 80 procent průměrné mzdy v republice. Podle hradeckého primátora Otakara Divíška jde o nejdůležitější projekt v oblasti bydlení ve městě. "Odcházejí nám hlavně vysokoškoláci, protože v Hradci neseženou byt, ale my je tu mít chceme," řekl Divíšek.


Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) ukončí 30. června projekt slučování tří pražských nemocnic, který zahájil její předchůdce Jozef Kubinyi. Podle ministerstva se záměr propojení Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) na Karlově náměstí, Fakultní nemocnice Na Bulovce a Fakultní Thomayerovy nemocnice neosvědčil. Informují o tom čtvrteční Lidové noviny (LN). "Projekt se neosvědčil. Propojení těchto nemocnic se ukázalo jako ne úplně šťastné a ani ekonomicky se nevyplácí," řekla LN mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Kocová. Vedením Thomayerovy nemocnice bude podle deníku od příštího měsíce pověřen současný náměstek Petr Malý, Bulovku povede dočasně primář Jan Podlaha. "Na obě funkce vypíše ministerstvo výběrové řízení," řekla LN Kocová.