Přehled týdeníků

Výběr z českých týdeníků tentokrát připravila Renata Prátová.

Časopis Týden píše o boomu českých ultralehkých letadel. Konstatuje, že po roce 1990 se ultralighty staly velmi žádaným artiklem, protože sportovní létání šlo do módy.

Jak týdeník dále uvádí, ultralight si dnes lze pořídit v ceně odpovídající luxusnějšímu autu. Počátkem 90. let se očekávalo, že otevírající se trh s ultralehkými letadly rychle zavalí zahraniční výrobci. Jenomže vývoj byl překvapivý: italské či německé firmy, jejichž letadla se v České republice objevila, doslova převálcovali expandující domácí výrobci. Ačkoliv i další postsocialistické státy jako Rusko či Polsko se mohou pochlubit tradicí v letecké výrobě a stále mají schopné techniky a konstruktéry, boom českých ultralightů je zcela ojedinělý. Během posledního desetiletí začala ultralehká letadla vyrábět celá řada firem. Ty nejlepší z nich postavily svůj podnikatelský záměr na vlastním vývoji, což se dnes ukazuje jako velká výhoda. Výrobci se totiž uplatňují nejen doma, ale s úspěchem exportují do celého světa. "A není to způsobeno nijak mimořádně nízkou cenou", zdůraznil pro týdeník například Jan Dvořák, místopředseda představenstva firmy Kappa 77 z Henčova. České ultraligty se podle něj prodávají, protože jsou skutečně špičkové, vytěsňují konkurenci kvalitou technickou i řemeslnou. Česká strojařina měla a má dobrou úroveň a na výrobku, kde je hodně kvalifikované ruční práce, se to zúročí, píše v závěru časopis Týden .


Týdeník Respekt informuje o studii sociologů Věry Haberlové a Jana Hartla, z níž vyplývá, že česká rodina je silnější než dříve, jen se musí vyrovnat s konkurencí nového stylu osobního života.

Výzkumy obou sociologů ze společnosti STEM ukazují, že zhruba polovina mladší české populace dodržuje zvyky svých otců: rychle se vdát či oženit a příliš neotálet ani s dětmi, píše časopis. Někteří ale volí odklad. Připouštějí sice, že děti chtějí a že manželství je dobrá věc, není však třeba spěchat, dokud si člověk nenajde dobrou práci, byt a ideálního partnera. V české rodině jde ještě o něco jiného a bezpochyby důležitějšího. Zpráva sociologů Věry Haberlové a Jana Hartla upozorňuje, že se mění hodnoty. Změny přitom nelze odsuzovat jako úpadek mravů. Vážnost rodiny totiž neustále stoupá. "Manželství je posvátná instituce", tvrdí dnes tři čtvrtiny občanů České republiky, zatímco ještě před čtyřmi roky to byly dvě třetiny. Vysoce si také pochvalují šťastný život v rodině. Ke třem nejdůležitějším hodnotám českých rodin patří "trvalý citový vztah" a potřeba "tolerance a uznání", dodává týdeník Respekt .

Autor: Renata Prátová
spustit audio