Přehled týdeníků

Výběr z českých týdeníků připravila Eva Petržílková.

O tom, že jeden z nejbohatších Čechů vstoupil do lázeňství a koupil lázně Teplice nad Bečvou, píše časopis Týden.

Podle týdeníku syn posledního předsedy vlády komunistického Československa Ladislava Adamce ovládl prostřednictvím své firmy B.G.M. Capital Lázně Teplice nad Bečvou. Za necelých 78 procent lázeňského domu zaplatil 77,8 milionu korun. Podíl koupil od společnosti Médeia Bohemia. Jak časopis dále uvádí, Adamec mladší je považován za jednoho z nejbohatších mužů v republice. K větší části svého majetku se dostal v době likvidace Banky Bohemia. Od jejího likvidátora Jiřího Nikodýma /mimochodem jde o bývalého komunistického ministra financí a nositele Řádu práce/ totiž za velmi podezřelých okolností koupil dva fondy zkrachovalé banky. Zaplatil za ně pouhých 42 milionů korun, i když v té době měly na účtech 290 milionů. Navíc držely kontrolní balíky akcií ve firmách TOS Svitavy a Šmeral Brno. Později ovládl Tanex, Sporten a další výrobní obchodní podniky. Jak týdeník dále připomíná, Adamcovo jméno figuruje v několika desítkách firem. K podnikání se dostal v polovině 90.let. Předtím byl mj. ředitelem bývalého podniku zahraničního obchodu Exico, který zkrachoval, působil v Motokovu, Polytechně, Omnipolu, Intersigmě. Pracoval také pro ČSOB, dodává časopis Týden.


Nad problémem rostoucí dětské prostituce a nad tvrzením ministerstva vnitra, že dětská prostituce u nás není velkým problémem se zamýšlí týdeník Respekt:

Minulý týden uplynul měsíc od chvíle, kdy si německý ministr vnitra Otto Schily veřejně postěžoval na nechuť českých policistů potírat ve své zemi dětskou prostituci a spolupracovat na tom se západními kolegy, píše týdeník a pokračuje: Schilyho český protějšek Stanislav Gross si za celou dobu nenašel čas, aby tvrdou kritiku odmítl, nebo ji přijal a v tom případě zjednal nápravu. Přitom v Německu už varování před českým pedofilním rájem patří k běžné denní rutině televizních stanic. Ministr Gross navíc nazval slova svého německého kolegy "nepodloženou kritikou", se kterou prý nebude polemizovat, aby zbytečně nevyhrocoval situaci. Těžko si ale představit větší "vyhrocení" mezinárodní ostudy, než když nás kritizuje ministr jedné z nejvýznamnějších zemí Evropské unie za neochotu bojovat proti zneužívání dětí, poznamenává dále týdeník. Grossova odmítavá slova navíc vůbec nekorespondují s materiálem o dětské prostituci, který vypracovalo samo jeho ministerstvo a vláda jej projednávala počátkem července. Národní plán boje proti komerčnímu sexuálnímu zneužívání dětí ve své příloze o současném stavu shrnuje, že během uplynulých deseti let došlo v ČR k enormnímu rozšíření prostituce -- toto konstatování se týká i prostituce osob mladších osmnácti let. Navíc otevřeně přiznává, že se o drtivé většině zneužívání dětí k prostituci neví. České republiky si podle vládní zprávy dokonce všiml i Interpol. Ten za země, které mají prioritní problémy s trestnou činností páchanou na dětech, uvedl ČR, Rusko, Rumunsko a Polsko. V činnosti policie kritizuje už zmíněná vládní zpráva především to, že se policisté nesnaží rozkrýt a zničit pedofilní síť, nýbrž řeší jen jednotlivé případy, které někdo nahlásí -- to se ovšem děje zřídka. Vládní zpráva také mimo jiné konstatuje, že u nás o dětské prostituci neexistují "téměř žádné relevantní informace", což je pro boj s tímto fenoménem klíčové, připomíná týdeník Respekt.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio