Přehlídka České divadlo změnila načasování

Už 12 let trvá přehlídka, která přibližuje divadlo v regionech České republiky odborné i laické veřejnosti v Praze. Mezi problémy oblastních scén patří totiž i to, že jejich produkci se nevěnuje v celorepublikových souvislostech patřičná pozornost. Pod hlavičkou České divadlo 2007 budou proto opět v průběhu celého roku přijíždět do Prahy inscenace z oblastních divadel a předvedou výsledky své práce pražským divákům. Letos byl začátek přehlídky spojen s galavečerem, na němž nějúspěšnější divadla z loňska převzala ocenění.

Ocenění za umělecký počin předala ještě ministryně kultury Helena Třeštíková zástupcům Komorní scény Aréna z Ostravy za inscenaci Panočka. Cenu diváků získaly loutky, konkrétně Krásný nadhasič Naivního divadla Liberec. V neděli 28. ledna pak začal prvním představením nový ročník přehlídky.

Klicperovo divadlo z Hradce Králové přivezlo do Prahy dramatizaci Petrolejových lamp od Jaroslava Havlíčka s Pavlou Milcovou v hlavní roli.

Předseda představenstva pořádající agentury Foibos Marek Veselý vysvětlil, že letos přehlídku postihla významná změna. Trvání přehlídky už nebude nekopírovat divadelní sezónu, ale kalendářní rok.

"Rozpočty a všechny ostatní věci se vážou na kalendářní rok a bylo velmi komplikované zajišťovat finanční prostředky na konec jednoho ročníku a začátek druhého. Takže teď máme možnost uzavřít jednu smlouvu na ročník 2007."

A jaký je klíč pro výběr hostujících inscenací? Vysvětlil divadelní kritik Jiří. P. Kříž, který pracuje v dramaturgické radě přehlídky.

"Praha by měla vidět, co se v divadlech urodí nejlepšího. Máme jistá uměnovědná kritéria, která nebudu rozvádět, a snažíme se, aby se ten venkov, kde skutečně se dneska dějí věci, které nám chybí v Praze, aby se to v Praze objevilo. Aby se tu objevovaly produkce, které velice často produkci pražských divadel překonávají."

Mluvíte o rozdílu mezi Prahou a regiony. V čem spočívá ten rozdíl?

"Ono se neliší ani tak divadlo, jako se liší přístup kritiky. Kritik má přirozenou tendenci bránit svůj vlastní region, já tomu říkám pražský provincialismus, takže se přichází do regionu dost často odreagovat a vyřádit se, to co si netroufne na své kamarády v Praze. na venkově se stává teprve tím kritickým vlčákem..."

Proč je program přehlídky představen pouze do dubna?

"To je z toho důvodu, že se objevují neustále nové a nové kvalitní inscenace. Aby ta aktuálnost nepřesahovala, proto jsme určili program pouze na půl roku a na tu druhou po prázdninách určíme až z toho novějšího, co ta divadla produkují."

O přehlídce České divadlo hovořil Jiří. P. Kříž.