Premiér Špidla: Tajná služba poslance Hojdara nesledovala

Bezpečnostní informační služba (BIS) podle premiéra Vladimíra Špidly nesledovala poslance ČSSD Josefa Hojdara. Špidla tak reagoval na informace předsedy komise pro kontrolu BIS Jana Klase (ODS), že v blízkosti tohoto politika se v minulosti opakovaně pohybovaly automobily, z nichž dva prokazatelně patří tajné službě. "Pan Hojdar není žádným způsobem sledován," řekl předseda vlády ČTK a České televizi. Zdůraznil, že kontrarozvědka neměla za úkol sledovat zákonodárce, který odešel z klubu nejsilnější vládní strany a má výhrady k reformě veřejných financí. "Mohu jen konstatovat, že žádné takové zadání nebylo a že je to hloupost. Pokud je to používáno v nějaké souvislosti, je to věc, která je pomluva," prohlásil premiér, který je za činnost tajných služeb odpovědný.

Hojdar novinářům řekl, že během dvou měsíců viděl při pracovních cestách za sebou vozy, jejichž poznávací značky si zapsal a předal sněmovní komisi. "Skutečnost je, že dva z těch automobilů patří Bezpečnostní informační službě. Pokud bude někdo říkat, že jsem se náhodou dostal před sídlo BIS a opisoval si čísla aut, která vyjíždějí ze vrat, tak musím říct, že nevím ani, kde BIS sídlí," uvedl poslanec. Hojdarův případ takto vysvětloval ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD).

Premiér si podle Hojdara nechal prověřit, zda zpravodajská služba měla za úkol zákonodárce sledovat. "Bylo mu sděleno, že ne," řekl s pokrčením ramen Hojdar. Špidla dodal, že případem se zabývá sněmovní komise a všechny ostatní informace jsou v tuto chvíli "na vodě". "Vynášet nějaké soudy nemá cenu," řekl. Ředitel BIS Jiří Lang bude muset podle Klase příští středu předložit sněmovní komisi pro kontrolu BIS další a nezpochybnitelné dokumenty o tom, že dva vozy tajné služby nikdy neměly za úkol Hojdara sledovat. V pátek před komisí Lang popřel, že by BIS Hojdara sledovala či odposlouchávala. "Musíme mít na paměti, že u bezpečnostních a zpravodajských složek nelze vyloučit, že nastane situace, že se nějaký jedinec vymkne kontrole. To mohou potvrdit všichni ředitelé zpravodajských služeb v České republice i ministr vnitra," dodal Klas, podle něho hrozí České republice náběh na policejní stát.